Madde 61 - Bu bölümde bulunmayan hususlarda bu Yönetmeliğin Dördüncü Bölümündeki hükümler geçerlidir. İfraz ve Tevhid İşleri: Madde 62- (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel (5000) m2 den küçük olamaz.
Tapuda tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir gayrimenkulün parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi işlemine ifraz adı verilir. Bir arazinin maksimum değerine ulaşabilmesi için, parselasyonu yapılarak yapılaşma izninin verilmiş olması gerekir.
Genelde hissedarların kendi adlarına olan hisse oranların daki arsaların fiili durumda ayrıştırılmasını sağlamak ya da büyük m² tarlaların toprak koruma kanuna göre bölünmeye uygun olması durumunda parsellenerek satışı amacıyla uygulanır.
Bu düzenleme ile de küçük alanların ifrazına engel olunmaktadır. Yani 5 bin metrekareden küçük araziler ifraz edilemez. Ayrıca yola cephesi olmayan araziler üzerinde ifraz yapılamaz. Söz konusu parseller ifraz edilerek yol oluşturulamaz.
İlgili 35 soru bulundu
İfraz işlemi nasıl yapılır dediğimizde tapuda tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bir arazinin maksimum değerine ulaşabilmesi için parsel ayrılma yani ifraz işleminin yapılması gerekmektedir.
Buna göre; ifraz işlemi, haritası ilgilisi tarafından serbest harita mühendisine yaptırılıp, kadastro müdürlüğünce kontrol edilmesi gereken işlemlerdendir.
İfraz işlemi müracaatını takip eden 30 gün içerisinde ilgili kurumlar tarafından incelemeler yapılır ve işlem sonuçlandırılır. İşlemin onaylanmasının ardından imar planı 15 gün içerisinde tapu müdürlüğüne teslim edilir. Tapu müdürlüğünün tescil işlemini 30 gün içerisinde gerçekleştirme mecburiyeti bulunmaktadır.
Ülkemizde tarım arazilerinin gerek paydaşlar, gerek mirasçılar arasındaki ihtilaflar nedeniyle parça parça ayrılması tarım arazilerinin verimsizleşmesine neden olmakta, tarla vasfındaki araziler için yapılacak ifraz işlemleri bakanlığın onayına tabi olmaktadır.
İmar kanunu gereği minimum parsel oluşma şartlarını tamamlayan her parsele inşaat izni verilebilir. Minimum parsel büyüklüğü kanunen verilen yapılaşma şartlarına göre imaren en düşük 300 m, imar dışında ise 600 m civarında olabilmektedir.
“Belirlenen parsel büyüklüğü; mutlak tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektar ve marjinal tarım arazilerinde 2 hektardan küçük olamaz.
Düzenlemeyle tarlalarda 20, dikili arazilerde 5, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümün altında bölünme olmayacak.
Maddesine göre, “İmar Planı ve yerleşik alan sınırları dışında kalan alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel (5000 m2.) den küçük olamaz. Bu parsellerin kadastro haritasında bulunan veya varolan bir yola yapılan ifrazdan sonra en az (25.00 m) cephesi bulunması zorunludur.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Hisseli tapuda ifraz işlemi, taşınmazın parselleri belirlenerek, her bir parselin ayrı ayrı tescili ile gerçekleştirilir. Hisseli tapuda ifraz işlemi yapabilmek için, hissedarlar arasında anlaşma sağlanması gerekmektedir. Anlaşmanın sağlanması halinde, tapu sicil müdürlüğüne başvurularak işlem yapılabilir.
Ayırma işleminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, imar planları sonucu belirlenen hisse sahiplerine taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, taşınmazın hisse sahipleri arasında aynen veya ayrılarak taksim edilmesinde kayıtlı değer üzerinden binde 4.55 harç ücreti ödemeniz gerekir.
Öncelikle, imarlı, ifrazlı, parsellere ayrılmış bir arsa almış olmanızı diliyoruz. Zira yasalara göre her arazi arsa değildir ve imarsız arazilere ev inşa etmek yasaktır... İmar izni bulunan bir araziye sahipseniz hayalinizdeki evi gerçeğe dönüştürmek için öncelikle bir yapı ruhsatı almanız lazım.
Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın imar planlarına uygun olarak düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne ayrı ayrı tescil edilmesi işlemine kısaca ifraz denir. Zaten ifrazın sözlük anlamı da ayırmak demektir.
Bir arsanın imar durum belgesi bulunur. Böylece imar durum belgesi içerisinde; arsanın ne kadar büyüklükte bir inşaata hakkınız olduğunu, inşa edilecek binaların kaç katlı olacağı ya da ne kadar büyüklükte olacağı, ifraz şartları ve arsa üzerinde bulunan nasıl bir yapılaşma olacağını görebilirsiniz.
İfraz Nedir? İfraz; tapu sicilinde tek bir parselden meydana gelen bir taşınmazın, imar planına uygun biçimde hazırlanmış haritalar üzerinde birden fazla parsele ayrılmasına verilen isimdir. İfraz işlemi sonucunda ayrılan parseller tapuya tescil edilir.
İfraz, temel olarak bir arazinin bölünmesi anlamına gelmektedir. Tapuda tek parsel olarak görünen gayrimenkul parsellere bölündüğünde; ifrazlı işlem yapılmış olmaktadır. İfraz edilen arazinin her parseli tapu kütüğünde ayrı sayfalar halinde tescillenir.
Daha teknik bir ifadeyle ifraz, ilgilisinin talebiyle bir parselin birden fazla parçaya ayrılıp, yetkili idari merci ta- rafından onaylanarak, oluşan her bir parselin farklı bir numara ile ayrı tapu kütüğü sayfalarına tescil edilmesi işlemi olarak tanımlanabilir.7 Öğretide ifraz yerine “ayırma”8 ya da “yer bölümleme”9 ...
Hisseli tapunun bölünmesini yapan kişi serbest harita mühendisidir. Bölme işlemi yapılacak olan alana ait çap ve aplikasyon krokisi ilgili müdürlük tarafından düzenlenerek verilir. Söz konusu arsanın yer aldığı alana göre yetkili kurumlardan karar alınmasının akabinde ayırma işlemi başlatılır.
Pasife alınması durumunda tapu üzerinde hak sahibi olunan arsayı bölerek yeni tapular ortaya çıkarma imkanı olmaz. Bununla birlikte ifraz işlemi de gerçekleştirilemez. İfraz uygulamalarının gerçekleştirilebilmesi için tapunun aktif durumda olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri