İki yüz dereceye kadar ısınabilen riviera zeytinyağı ürünleri, kanserojen salınımı yapmadığından kızartmalarda sıklıkla tercih edilen bitkisel yağlardan biridir.
Riviera ise rafine zeytinyağının ısıtılıp kimyasal işlemlerle temizlenmesi ve natürel yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir. Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir. Riveranın asit oranı ortalama %3,3 gram iken sızma zeytinyağında bu oran ortalama %0,8 gramdır.
Riviera Zeytinyağı; Tat, koku ve aroma olarak İstenen özelliklerde üretilemeyen 2 asit üstünde üretilen zeytinyağının rafine edilmesinden sonra belirli oranlarda Natürel Zeytinyağı ile karıştırılması (birleştirilmesi) ile elde edilen zeytinyağına verilen isimdir.
Riviera zeytinyağı, rafine edilmiş zeytinyağına natürel zeytinyağı ilave edilerek elde edilen bir ürün çeşidini oluşturuyor. Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği'ne göre zeytinyağları “natürel”, “rafine”, “riviera” ve “çeşnili” olmak üzere dört temel kategoriye ayrılıyor.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor. Bu iki yağ, yağ asit oranı da farklılık göstermektedir.
İlgili 26 soru bulundu
İki yüz dereceye kadar ısınabilen riviera zeytinyağı ürünleri, kanserojen salınımı yapmadığından kızartmalarda sıklıkla tercih edilen bitkisel yağlardan biridir.
Yüksek asitlik derecesi sebebiyle doğrudan yemeye uygun olmayan Rafine Zeytinyağlar, yüksek ısı ve çeşitli kimyasal yöntemlerle temizlenerek belirli oranda Naturel Sızma zeytinyağı karıştırılmasından elde edilir ve böylelikle tüketime uygun hale getirilir.
Zeytinyağlarının içinde en sağlıklısı ise soğuk sıkım zeytinyağı, çünkü ısıtma işlemi yağ içerisindeki birçok vitamini ve minerali yok ediyor. Peki zeytinyağı nasıl üretiliyor? Detaylar. Soğuk sıkım zeytinyağı en sağlıklısı.
Riviera zeytinyağının kullanım alanı oldukça geniştir. Dilerseniz sıcak yemeklerde ve kızartmalarda dilerseniz de hafif bir zeytinyağı tadı vermek için soğuk yemeklerde kullanabilirsiniz.
Erken hasat, sızma zeytinyağı 190 derecede kaynama noktasına ulaşırken, rivierada bu oran 210-220 arası. Sızma zeytinyağı kızartılınca zeytinyağlı bir koku bırakıyor. Bu kokudan hoşlanmayanlar riviera zeytinyağı da kullanabilirler.
Çeşitleri ve Tüm Faydalarıyla Bitkisel Yağlar
Kolesterol içermediğinden dolayı özellikle kalp damar sağlığı açısından faydalıdır. Soya yağı, palmiye yağı, pamuk yağı, ayçiçeği yağı, zeytin ağı, mısır (özü) yağı ve fındık yağı en önemli bitkisel yağ çeşitleri arasında yer alır.
Meyvemsi tadı daha fazla olan natürel sızma zeytinyağı daha çok çiğ yemeklerde ve salatalarda kullanımı tercih edilir. Daha hafif tadı olan riviera zeytinyağı ise yemeklerin pişiminde daha çok tercih edilir.
Riviera zeytinyağı direkt yemek için uygun görülmemektedir; çünkü asitli zeytinyağı yüksek derecede ısı ve kimyasal temizlikten geçtikten sonra sade yağa dönüşmektedir. Rafine olan bu tür genelde sızma zeytinyağı ile rafine zeytinyağının karışımıyla elde edilir.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar.
Zeytinyağının tadını yoğun bulanların tercih ettiği riviera zeytinyağının asit oranı en fazla %1.5'tur.
Rafine zeytinyağı, ham zeytinyağının rafine edilmesiyle elde edilen zeytinyağı türüdür. Serbest yağ asitliği (Oleik asit cinsinden) % 0,3 gramdan fazla olmamalıdır. Temel yapısını kaybetmemiş ancak duyusal özelliklerini tamamen kaybetmiş bu zeytinyağı sadece sıcak yemeklerde ve kızartmalarda kullanılabilir.
Doğrudan soğuk ya da sıcak yemeklerde kullanabileceğiniz riviera zeytinyağı ürünlerini aynı zamanda salatalara ve çiğ yemeklere aroma eklemek amacıyla da kullanabilirsiniz.
Özellikle riviera tipi zeytinyağı ile güvenle zeytinyağında kızartma yapabilirsiniz.
Riviera zeytinyağını hemen hemen tüm sıcak tariflerde ve kızartmalarda, dilerseniz de hafif bir zeytinyağı tadı vermek için soğuk yemeklerde kullanabilirsiniz.
Nova Vera, 2022 sıralamasında yamalak sarısı zeytinyağı ile 720 puan alarak Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' oldu.” dedi.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
Rafine zeytinyağı
Zeytin ham yağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, sarının değişik tonlarında rengi olan, kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0.3 gramdan fazla olmamalıdır.
Zeytinyağı Yüze Sürülür Mü? Zeytinyağının en büyük avantajlarından birisi zararsız bir şekilde tüm cilde uygulanabilir olmasıdır. Zeytinyağı hem yüz hem de eller olmak üzere tüm vücuda rahatlıkla sürülebilir.
Son yapılan bilimsel çalışmalarda görülmüştür ki natürel sızma zeytinyağı ile riviera zeytinyağının yağ asitleri kompozisyonu ve sterol kompozisyonu arasında istatistiksel olarak önemli bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri