1- Ceza davasının görüldüğü yerdeki Başsavcılıktan dilekçeyle talep edilebilir. 2- Hazine veya Başsavcılığa karşı icra takibi açılabilir.
CMK'nın 327. maddesinde açıkça ifade edildiği üzere; “(1) Hakkında beraat veya ceza verilmesine yer olmadığına karar verilen kişi, sadece kendi kusurundan ileri gelen giderleri ödemeye mahkum edilir. (2) Bu kişinin önceden ödemek zorunda kaldığı giderler, Devlet Hazinesince üstlenilir.”
Ceza mahkemesinin kararı kesinleşmeden hak kazandığım beraat vekalet ücretini icraya koyabilir miyim? Evet, beraat hükmüne ilişkin ceza mahkemesi kararları kesinleşmeden icra edilebilir.
3 Eylül 2022 tarihli Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi m. 14/4 hükmü uyarınca, “Beraat eden ve kendisini vekil ile temsil ettiren sanık yararına Hazine aleyhine maktu avukatlık ücretine hükmedilir.”
Beraat Vekalet Ücreti Nasıl Temin Edilir? Vekil veya müvekkil, ilgili mercie dilekçesinde banka hesabını belirtmek suretiyle temin edebilir. Beraat eden sanık lehine vekalet ücreti hazine yani devlet tarafından karşılanır. Beraat vekalet ücretinin avukata yapılması zorunludur.
İlgili 28 soru bulundu
İlamın icrası yoluyla icra takibi yapıldığında ortalama olarak 6-7 ay içerisinde beraat vekalet ücreti icra dairesi kasasına ödeniyor.
Yargılama gideri olarak hükmedilen vekalet ücretinin tamamının avukata ait olduğu Avukatlık Kanununun 164/5 uyarınca “Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir. Bu ücret iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.” sabittir.
Ceza beraat vekalet ücreti kesinleşmeden icraya konulabilir mi? Evet. Beraat vekalet ücreti kesinleşmeden icra edilebilir, daha basit bir anlatımla beraat vekalet ücretine dayalı ilamlı icra takibi açmak için ceza dosyasının kesinleşmesi gerekmemektedir.
Sanık ile müdafii arasında yazılı bir vekaletname bulunmasa da, vekâlet ilişkisinin yazılı bir şekle bağlanamayacağı gözetilerek, kendisini avukat ile temsil ettiren ve beraat eden sanık yararına, maktu vekalet ücretine hükmolunması gerekir.
2023 Yılı Asliye Ceza Mahkemelerinde Görülen Ceza Davası Avukat Ücreti alt sınırı 9.200 TL'dir. 2023 Yılı Ağır Ceza Mahkemelerinde Görülen Ceza Davası Avukat Ücreti alt sınırı 17.400 TL'dir. Ceza davalarında avukatın Resmi gazetede yayımlanan bu asgari miktarların altında avukatlık ücreti alması yasaktır.
Yargıtay'ın 1979 tarihli İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca kira bedelinin tespitine ilişkin kararın kesinleşmeden icraya konulması mümkün değildir. Dolayısıyla bu talebin ferisi niteliğinde olan yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin de icraya konulabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmektedir.
(3) Kanunlar gereği gönderme, yeni mahkemeler kurulması, iş bölümü itirazı nedeniyle verilen tüm gönderme kararları nedeniyle görevsizlik, gönderme veya yetkisizlik kararı verilmesi durumunda avukatlık ücretine hükmedilmez.
VEKALET ÜCRETİ ALACAĞI HANGİ KURUMDAN İSTENİR? 1⃣Mahkeme kararı ile Hazineden alınarak sanığa verilmesine hükmedilen vekâlet ücreti, beraat kararını veren mahkemenin bulunduğu yer Cumhuriyet Başsavcılığından istenir.
Avukatlık ücretleri de CMK m.324 uyarınca yargılama gideri olduğundan, beraat eden sanık için vekalet ücreti ödenip ödenmeyeceği tartışma konusu yapılmamalıdır.
Davayı kazanan ve vekalet ücretine hak kazanan tarafı temsil eden avukat ilgili ilamı icraya koyacaktır. Başlatacağı bu icra takibi ilamlı veyahut ilamsız olarak başlatılabilir. Söz konusu icra takibinde alacaklı olarak davada vekalet ücretine hak kazanan taraf gösterilir.
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 325/2. Maddesine göre; HAGB kararı verilmesi halinde vekâlet ücretini de kapsayan yargılama giderleri sanığa yüklenebilecektir.
Ceza yargılamasında sanık hakkında beraat kararı verilmesi ve sanığın kendisini en az bir vekille temsil ettirmesi halinde, sanık lehine vekâlet ücretine hükmedilmesi gerekir. Ayrıca bu ücretin haksız yargılamaya mahal verildiği için Devlet Hazinesince ödenmesi zorunludur.
Görüldüğü üzere, müvekkil avukatına yazılı bir sözleşme yapılsın ya da yapılmasın her hâlükârda avukatlık / vekalet ücreti ödemek zorundadır. Bu ücreti hakim hükmetmez ya da davanın karşı tarafı ödemez, bu ücreti hukuki hizmeti alan müvekkil öder.
Vekâlet ücretinin hükmedilmesi için tarafların talebine gerek yoktur. Vekâlet ücretine, diğer yargılama giderlerinde olduğu gibi mahkemece re'sen hükmedilir. Bununla birlikte, kural olarak avukat vekâlet ücretinden vazgeçemez. Avukatın vekâlet ücretinden vazgeçebilmesi için avukatın özel yetkisinin bulunması aranır.
İş mahkemelerinde açılan alacak davalarından doğan vekalet ücreti karara konu alacakta olduğu gibi kesinleşmeden icraya konulabilir. Karşı taraf ancak tehiri icra kararı ile ödemenin yargıtaydan dosyanın dönüşü sonrasında yapılmasını sağlayabilir.
Söz gelimi boşanma davası ile birlikte hükmedilen mahkeme avukatlık ücretinin tahsilini sağlayabilmek için kararın kesinleşmesi gerekir.
“Avukatlık ücretinin takdirinde, hukuki yardımın tamamlandığı veya dava sonunda hüküm verildiği tarihte yürürlükte olan tarife esas alınır.”
Evet, paranın iadesi müvekkilinizden istenebilir ama o da sizden isteyecektir. Avukat, karşı vekalet ücretine (müvekkili ile olan iç ilişkide) hükmün kesin hükümle lehe sonuçlanması halinde hak kazanır. Parayı iade etmemeniz halinde, müvekkilinize karşı hukuki ve meslek kurallarına göre sorumluluğunuz doğacaktır.
Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez” hükmü mevcuttur. Buna göre avukatın kusur ve ihmaline dayalı olmaksızın yapılan haksız azil sonucunda, avukatın vekâlet ücretinin tamamı, dava lehe sonuçlanıp kesinleşmiş gibi, muaccel hâle gelir.
Şayet davacı davayı kazanırsa lehine karşı vekalet ücreti hükmedilir. Yani diğer bir deyişle dava açıp davayı kazanan taraf vekalet ücreti vermez ve vekiliniz yani avukatınız karşı taraftan yani davalıdan karşı vekalet ücreti alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri