İmza sirkülerini şirketlerin yetkili kişileri ya da imza yetkisi verdiği kişiler kullanabilmektedir. Bir yetkili kişinin imza yetkisinin bir başkasına geçmesi için noterden vekalet alınması gerekmektedir. İmza yetkisi almak için tarafların vekaletnameyi karşılıklı imzalayarak notere sunması gerekmektedir.
İmza beyannamesi gerçek kişilerin notere şahsi olarak müracaatları ile alabildiği bir belgedir. Sirküler bir nitelik taşımaz. İmza sahteciliğinin önlenmesi bakımından etkili olan belgede kişinin nüfus bilgileri ile imza örnekleri yer alır. Kullanımı sırasında beyanname ile kimlik bir arada sunulur.
Bir kurumun ya da kuruluşun temsilcisinin kendisine ait imza örneklerinin yer aldığı belgeye denmektedir. Sahte imza kullanımının önüne geçmek amacıyla oluşturulur. Şirket adına görev yapan kişinin yetki sınırları tüzel kişinin talebi ile noter tarafından tasdik edilir ve resmiyet kazanan bir belge ile onaylanır.
Beyannamenin içeriğinde kişinin nüfus bilgileri ve imza örnekleri yer alır ve notere nüfus cüzdanı aslı ile gitmek yeterlidir. İmza sirküleri almak için ise yukarıda belirttiğimiz belgelere ihtiyaç duyuluyor olup, gerçek kişilerin değil tüzel kişilerin başvurusu esas alınır.
İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınamaz. E-Devlet üzerinden yalnızca alınmış olan imza sirkülerinin muhatabı ve kapsamı öğrenilebilir. İmza sirküleri, fiziki noter şubelerinden belirli bir ücret karşılığında alınabilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
İmza sirküsü nasıl alınır? İmza sirküleri belgesi alabilmek için notere başvurmak gerekir. Başvuruda gerekli olan evraklar; tüzel kişiliğin kimliği ve kimlik fotokopisi, kurumun vergi levhası ve kayıtlı olduğu yerin sicil gazetesidir. 2023 yılı için imza sirküleri alma ücreti ise bir nüsha için 147 TL'dir.
İmza sirküleri belgesi tüzel kişilere verilir. Tüzel kişi hukuki olarak çok sayıda kişinin mal varlığından doğan ve tek bir kişi olarak kabul edilen kişiye verilen isimdir. Şirketlerin, markaların yöneticileri tüzel kişi statüsünde yer alır. İmza sirkülerini sadece tüzel kişiler kullanabilir.
Resmi bir belge olan imza sirkülerinin ilk nüshasının ücreti 98 TL'dir. İkinci ve daha fazla nüshasının ücreti farklı hesaplanmaktadır. 2 nüsha imza sirküsü aldığınız zaman, ilk nüsha 98 TL'dir. İkinci nüsha ise 98 TL'nin 1.5 ile çarpılmış hali olan 147 TL'dir.
İmza sirküsü, temelde kişinin imza örneklerinin yer aldığı ve noter tarafından onaylı olan belgedir. İmza beyannamesi ise kişinin notere kimliği ile birlikte başvuru yapması üzerine belirli ücret karşılığında hazırlanan, üzerinde nüfus bilgileri ile imza örneklerinin olduğu belgedir.
Örneğin imza beyannamesi gerçek kişiler(şahıs şirketleri) tarafından yaptırılır. Belge üzerinde gerçek kişinin nüfus bilgileri ve imzası yer alır. Dolayısıyla kişinin imzası resmiyet kazanmış olur. Sirküler bir nitelik taşımayan imza beyannamesinin şirket kuruluşu sırasında alınması zorunludur.
1) E-devlet şifresiyle giriş yapın. 2) Kurumlar arasından “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını” bulup-tıklayın, 3) “Yetki Belgesi İşlemleri” bölümünden “Yetki Belgesi İlk Başvuru/Yenileme” kısmına giriş yaptıktan sonra açılan sayfanın sağ üstündeki “Yeni başvuru” butonuna basın ve almak istediğiniz yetki belgesini seçin.
İmza yetkisi: Madde 36 – Noter, kendisine yardım etmek üzere, stajının üç ay'ını tamamlamış bulunan stajiyerine, başkatibine veya diğer bir katibine imza yetkisi verebilir. Birden çok kimseye imza yetkisi verilmiş olması halinde, bunlardan hangisinin öncelikle imzaya yetkili olduğu, yetki belgelerinde belirtilir.
Taşınmaz ticaretiyle iştigal edebilmek için ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkâr işletmeleri adına düzenlenen belgeye yetki belgesi denir. Bu belge Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilir.
Noter İmza Beyannamesi Ücreti 2023 Ne Kadar? İmza beyannamesi gerçek kişilere Noter tarafından verilen önemli bir beyannamedir. Birtakım yapılan işlemler doğrultusunda alınan bu imza beyannamesinin ücreti merak edilmiştir. Noter imza beyannamesi ücreti 2023 yılı itibariyle 133 TL şeklindedir.
İmza Beyannamesi, sirkülerden farklı olarak gerçek kişinin herhangi bir kurumdan bağımsız, şahsi imzasına resmiyet kazandırmak amacıyla noterden belirli bir ücret karşılığında alabileceği belgedir. Alınması sonucunda kişi, şahsi ve ticari faaliyetlerinde kimliğini kanıtlayabilir hale gelir.
Noter tasdikli imza beyannamesini teklif kapsamında sunması zorunludur. Aday, istekli veya istekli olabileceklerin imza beyannamesi yerine imza sirkülerini sunmaları durumunda nasıl işlem yapılacağına ilişkin Kamu İhale Kurulu tarafından 2021.DK.D-283 nolu karar yayınlandı.
İmza incelemesi istenen kararla birlikte, özel kriminal laboratuvarlarında çalışılır. Resmi kurumlarda yer alan grafoloji uzmanları aldıkları eğitim ve tecrübelerine göre işlemlere başlamaktadır. Kriminal imza incelemesi ne kadar sürer sorusunun cevabı ise net değildir.
Adli belge inceleme uzmanı olarak imzanızın her zaman aynı şekilsel yapıda olması kesinlikle bir tavsiye ederim. Ama yine de “imzamı değiştirmek istiyorum” diyorsanız takdir sizindir. Çünkü kanun da buna yönelik herhangi bir sınırlama ya da yasak yoktur.
imza mı değistirmek istiyorum kimlik kartımı yenilesem yeter mi ? Resmi imzanız için notere gidip bir imza beyannamesi vermeniz yeterlidir. Daha önce vermemişseniz gidip sirküler vererek imzanızı resmi olarak tescil ettirmiş olursunuz. Özel bir yorumu görüntülüyorsunuz, tümünü görüntüleyin.
İmza sirküleri yapılan kişiye bu belge ile noter tarafından bir temsil yetkisi ve belgesi verilmemektedir.
Sahte imza özellikle ticari işlemlerde büyük nakdi ve idari kayıplara neden olabilir. Sahtecilik hem imzası taklit edilen şirket hem de birlikte çalıştığı iş ortakları için risk oluşturur. İmza sirküsü bu sorunun önüne geçmek adına kullanılır. İmza sirküsünün gerçek kişiler için karşılığı imza beyannamesidir.
İmza Sirküleri Kaç TL 2023? 2023 yılında, imza sirküleri belgesinin bedeli 147 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Gerekli belgelerle birlikte noter şubesine başvurarak, 147 Türk Lirası karşılığında imza sirküleri düzenlenebilir. Normal şartlarda, bir imza sirküleri 98 Türk Lirası tutarındadır.
Evet e-İmza (elektronik imza), ıslak imza yerine geçer. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre e-İmza, elle atılan imzanın aynı hukuksal geçerliliğe sahip olan sayısal karşılığıdır. Güvenli Elektronik İmza, elle atılan imzaya eşdeğerdir ve Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulmuş veriler senet hükmündedir.
Değer içermeyen bu çeşit işlemler dolayısıyla noterler onadıkları her imza için 19,90 TL ücret alırlar. Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 19,90 TL ücret alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri