Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır.
Pergamon (Grekçe: Πέργαμον), günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon, eski çağlarda Misya bölgesinin önemli merkezlerinden biriydi. MÖ 282-133 arasında da Pergamon Krallığı'nın başkentiydi.
Helenistik Bergama Krallığının başkenti olan kent, önemli bir eğitim merkeziydi. Daha sonra Roma İmparatorluğunun Asya Eyaleti başkenti olan Bergama, döneminin en önemli sağlık merkezlerinden Asklepion'a ev sahipliği yapmıştır.
Beylikler ve Osmanlı döneminde büyük miktarda Yörük grubu, fethedilen bu topraklara gelmiştir. Bergama'yı bir Türk yurdu haline getirmiştir.
Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Pergamon Krallığı veya Bergama Krallığı, (Yunanca:Βασίλειο της Περγάμου) Batı Anadolu'da başkent Pergamon (bugünkü Bergama) olmak üzere kurulmuş devlettir. Krallığın kurucusu I. Attalos, kuruluş tarihi de MÖ 241 yılı kabul edilmektedir.
Bergama güzellik ılıcalarıyla, meşhur Kozak yaylasıyla, plajlarıyla ünlü Ayvalık ilçesi bağlantısıyla, gelişmiş dokumacılığı ve kilimciliğiyle ünlü bir ilçedir.
Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Orta Çağ'da Oğuz Türklerinin Kınık boyu tarafından kurulan Türk ve Sünni Müslüman imparatorluk.
Pergamon antik kentinin kurulduğu Bakırçay havzasında, prehistorik dönemlere kadar uzanan yerleşim izleri, Pergamon'un kurulduğu tepe'de M.Ö 7.-6.ve 5.yy. işaret eder. “kale” veya “müstahkem mevkii” anlamına gelen “Perg” veya Berg” Pergamon adını oluşturur.
Bergama da büyük bir kitaplığa sahip olmak istiyordu. Onun için Mısır'dan papirüs ithal ediyordu. Ama Mısır, bu gidişle Bergama Kitaplığının İskenderiye'dekinden daha zengin olacağını anladı, kıskandı, papirüs ihracını yasakladı. Bergama papirüssüz kaldı, o zaman parşömeni, yani Bergama kâğıdını icat etti.
120 km uzunluğunda ve rejimi düzensizdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçen Bergama'da Akdeniz iklimi hâkimdir. Gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farkı 15-20 derece arasındadır. Rüzgârlar yaz ve kış kuzeyden yıldız, kuzeydoğudan poyraz, kuzeybatıdan karayel eser.
Helenistik Dönemden günümüze erişmiş tek başkent olan ve Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı UNESCO Dünya Miras Listesine 2014 yılında dahil edilmiştir.
Bergama'daki yerleşimin tarihi M.Ö. 3000'lere kadar gitmektedir. Kentin adı, Helenlerden önce bölgede yaşayan Pelasglar ve Luviler döneminde, “kale halkı” anlamına gelen “Pargauma” sözcüğünden gelmektedir.
Bergama Zeus Sunağı'nın Berlin'de olmasını sağlayan esas sebep, temelde Alman mühendis Carl Humann'ın Bergama bölgesinde yaptığı keşifler oldu.
Zeus Sunağı, Bergama'daki antik Pergamon kentinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırıldı. 35 metre genişliğinde, 33 metre derinliğinde olan devasa yapının kalıntıları, 1870'li yıllarda Alman mühendis Carl Humann tarafından parçalara ayrılarak gemilerle Almanya'ya kaçırıldı.
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin atası sayılmaktadırlar. Bu boyların Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye bölünmesi ise daha sonradır.
İskitler, ya da daha çok bilinen diğer adıyla sakalar ilk Türk Topluluğu kabul edilmektedir. Tarihçilere göre İskitler, Türkleri oluşturan "Turanaid" yani ön Türkler kavminin mensubudur. İskitlerle en fazla münasebeti olanlar Grekler olmuştur.
E-Devlet içerisinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Hizmetlerinde yer alan Soyağacı Sorgulama hizmetinden veya www.nvi.gov.tr adresindeki Hizmetler/E-Sorgulamalar menü başlıkları altından erişim sağlanabilir.
O zaman Bergama'nın adı Parg-a-uma idi. Perg=Berg Arapçadaki “Burç” anlamına gelir, kale demektir. Uma ise, “halk” demektir.
İlçenin yüzölçümü 1.720 km2`dir. Ayazkent, Göçbeyli, Bölcek, Zeytindağ ve Yenikent olmak üzere 5 beldesi ve 114 köyü bulunmaktadır.
Bergama'ya geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken diğer lezzetler arasında; Bergama köftesi, karanfilli leblebi, balık köftesi, kabak çiçeği dolması, tulum peyniri, subye yumurtası ve tarihi Bergama (Arasta) Çarşısı'nın ünlü karadut suyu yer almaktadır.
3000'e kadar giden bir geçmişi içine alan Bergama'nın bilinen en eski adı, Pergamon'dur. Perg(Berg):Dağ, tepe, yüksek, ulaşılması güç yer anlamına gelmektedir.
İzmir'in kuzeyinde, Bakırçay Havzası'nda yer alan Bergama, uygarlık tarihinin en önemli yerleşim alanlarından biri olup Antik Pergamon kenti üzerine kurulmuştur. Bölgenin tarihi, Tunç Çağı'na kadar gitse de Pergamon Antik Kenti'nin kurulduğu kalenin tepesindeki en erken buluntular MÖ 7 ila 6'ncı yüzyıllara aittir.
Eski zamanlarda kale farklı amaçlarla kullanılıyordu. Şifa ve sağlık merkezi olarak kullanılan yapılar arasında yer alıyor. Farklı tedavi yöntemlerinin uygulandığı bir yapıdır. Farklı tarzda uyutucu ilaçların kullanıldığı ilk sağlık merkezidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri