Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır.
Pergamon Krallığı veya Bergama Krallığı, (Yunanca:Βασίλειο της Περγάμου) Batı Anadolu'da başkent Pergamon (bugünkü Bergama) olmak üzere kurulmuş devlettir.
Beylikler ve Osmanlı döneminde büyük miktarda Yörük grubu, fethedilen bu topraklara gelmiştir. Bergama'yı bir Türk yurdu haline getirmiştir.
Pergamon adı ise, Helenleşmenin başlamasıyla dönüşen bir kelimedir. Bugün Bergama adı aslında ilk kullanılışı olan Pargauma'ya daha çok benzer. Bir de bazen Bergama adının Parşömen kelimesinden geldiği söylenir ama tam tersine parşömen aslında Bergama'dan gelir.
İlgili 39 soru bulundu
Pergamon (Grekçe: Πέργαμον), günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon, eski çağlarda Misya bölgesinin önemli merkezlerinden biriydi. MÖ 282-133 arasında da Pergamon Krallığı'nın başkentiydi.
3000'e kadar giden bir geçmişi içine alan Bergama'nın bilinen en eski adı, Pergamon'dur. Perg(Berg):Dağ, tepe, yüksek, ulaşılması güç yer anlamına gelmektedir.
Anadolu'da Türkiye Selçuklu devleti, birçok Anadolu Beyliği, Osmanlı Devleti'nin kurucu gücü olmuşlardır. Günümüzde de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin birçok bölgesinde yaşayan Türk halkının çoğunluğu bu Türk boyuna mensuptur. Oğuzlar kendi içerisinde Bozok ve Üçok olmak üzere iki ana kola ayrılmışlardır.
Deriye yazı yazmayı bulan Bergama Krallığı papirüsten sonra daha kullanışlı bir kâğıt bulmuştu, buna "Bergama Kâğıdı" anlamına gelen parşömen adını verdiler.
Bergama güzellik ılıcalarıyla, meşhur Kozak yaylasıyla, plajlarıyla ünlü Ayvalık ilçesi bağlantısıyla, gelişmiş dokumacılığı ve kilimciliğiyle ünlü bir ilçedir.
Aclan Bey'in ölümünden sonra yerine geçen büyük oğlu Demirhan Bey'in kötü yönetimi sonucu Bergama 1317 tarihinde Osmanlı yönetimine girmiştir.
Kâğıtsız kalan Bergama'nın Kralı II. Eumenes yeni bir kâğıt icat edecek olana büyük ödüller vadetmiş. O zamanki Kütüphane Müdürü Krates oğlak derilerini işleyerek yazılabilecek hale getirmiş ve krala sunmuş. Parşömen MÖ II. Yüzyıldan başlayarak Bergama'dan bütün dünyaya yayılmıştır.
Pergamon antik kentinin kurulduğu Bakırçay havzasında, prehistorik dönemlere kadar uzanan yerleşim izleri, Pergamon'un kurulduğu tepe'de M.Ö 7.-6.ve 5.yy. işaret eder. “kale” veya “müstahkem mevkii” anlamına gelen “Perg” veya Berg” Pergamon adını oluşturur.
Zeus Sunağı, Bergama'daki antik Pergamon kentinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırıldı. 35 metre genişliğinde, 33 metre derinliğinde olan devasa yapının kalıntıları, 1870'li yıllarda Alman mühendis Carl Humann tarafından parçalara ayrılarak gemilerle Almanya'ya kaçırıldı.
120 km uzunluğunda ve rejimi düzensizdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçen Bergama'da Akdeniz iklimi hâkimdir. Gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farkı 15-20 derece arasındadır. Rüzgârlar yaz ve kış kuzeyden yıldız, kuzeydoğudan poyraz, kuzeybatıdan karayel eser.
İskitler, ya da daha çok bilinen diğer adıyla sakalar ilk Türk Topluluğu kabul edilmektedir. Tarihçilere göre İskitler, Türkleri oluşturan "Turanaid" yani ön Türkler kavminin mensubudur. İskitlerle en fazla münasebeti olanlar Grekler olmuştur.
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin atası sayılmaktadırlar. Bu boyların Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye bölünmesi ise daha sonradır.
İdareci unsur olan memlûklerin kökeni Kuman-Kıpçak, Çerkes, Abhaz, Oğuz ve Gürcü soylu asker kölelerdi.
Helenistik Dönemden günümüze erişmiş tek başkent olan ve Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı UNESCO Dünya Miras Listesine 2014 yılında dahil edilmiştir.
Antik Cağda Pergamon adı ile anılan Bergama Helenistik dönemin en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biridir. Helenistik Pergamon Krallığının başkenti olan şehir Roma egemenliği döneminde Asya eyaletinin merkeziydi. Helenistik dönem öncesi Frigya sınırları içinde bulunan yöre; Lidya eğemenliğindeydi.
BERKSAV - Atatürk'ün Bergama'ya Gelişi (13 Nisan 1934)
Pergamon Antik Kenti
Kent MÖ 281-133 tarihleri arasında yaklaşık 150 yıl süren Pergamon Krallığı'nın başkenti olmuştur. Antik Pergamon kenti, Kale Tepesi'nde yapılan teraslamalar üzerine kurulmuş; tapınakları, sokakları, sosyal ve ticari meydanları ile Helenistik Dönemin en muhteşem şehir merkezlerinden olmuştur.
Öztüre Grubuna ait Pergamon ile aynı nedenle kurulan ve zamanla kendi grubu dışındaki firmalara da hizmet vermeye başlayan Roteks Grubuna ait Status'un birleşmesi sonucu, PERGAMON STATUS DIŞ TİCARET A.Ş.
Eski zamanlarda kale farklı amaçlarla kullanılıyordu. Şifa ve sağlık merkezi olarak kullanılan yapılar arasında yer alıyor. Farklı tedavi yöntemlerinin uygulandığı bir yapıdır. Farklı tarzda uyutucu ilaçların kullanıldığı ilk sağlık merkezidir.
Bergama'daki yerleşimin tarihi M.Ö. 3000'lere kadar gitmektedir. Kentin adı, Helenlerden önce bölgede yaşayan Pelasglar ve Luviler döneminde, “kale halkı” anlamına gelen “Pargauma” sözcüğünden gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri