Sistemden 3 yılda ayrılma durumunda devlet katkısı tutarının tamamı kesilir. Yani herhangi bir katkı payı alınamaz. 3 ile 6 yıl arasında sistemden ayrılma durumunda hesaptaki devlet katkısı tutarının %15' i alınırken %85'i kesilir. 6 ile 10 yol aralığında ise alınacak olan devlet katkısı tutarı %35'tir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikiminiz fonlarda değerlenir ve ayrılma talebinizin ardından yasal süreler içerisinde bu fonların satışı gerçekleşir. Erken çıkış işlemleriniz de bireysel emeklilik çıkış işlemleri için yasal süre olan 20 iş günü içerisinde gerçekleştirilir.
BES İptal Edince Para Geri Gelir Mi? Müşterisi olduğunuz firmanın BES müşteri hizmetlerine iptal talebinizi ilerek sisteme yatırılan paranızı geri iade alabilirsiniz.
Asgari ücret artmasına rağmen kesintiler için takvim yılının ilk altı aylık brüt asgari ücreti dikkate alınıyor. Bu nedenle 2023 yılının tamamında BES şirketlerinin yıllık kesinti üst sınırı 851 lira, 5 yıl için toplamda alabilecekleri kesinti tutarı ise 4,253 lira olarak uygulanmaya devam edecek.
İlgili 17 soru bulundu
Sistemden erken çıkarsanız kesinti uygulanıyor.
10 yıldan önce sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %15, 10 yıl süreyle sistemde kalıp 56 yaşını doldurmadan sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %10, Emeklilik, vefat veya maluliyet sonucu sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %5'tir.
Sistemde 10 yılını dolduranlar devlet katkı payının %60'ını alabilir. Sistemde 10 yılını doldurup aynı zamanda 56 yaşını tamamlayan ve emekliliğe hak kazanan katılımcılar ise devlet katkı payının %100'üne hak kazanır. Sigorta şirketleri bireysel emeklilik sistemine girişte giriş aidatı alabilir.
Başlangıç döneminde sistemden ayrılan/erken çıkış yapan çalışanın ilgili ay maaşından kesinti yapılması halinde iade mi yapılır? Sözleşmesi sonlanmış bir çalışan için ödeme yapılması durumunda şirketimize intikal eden tutar çalışanın IBAN numarasına otomatik olarak iade edilmektedir.
BES katılımcılarının kısa vadeli nakit ihtiyaçları nedeniyle sistemden çıkışlarının önlenmesi sağlanacak. Bu amaçla sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar nedeniyle bireylere sistemden çıkmadan birikimlerinin bir kısmını çekme olanağı tanınacak.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
BES Paramı Nasıl Geri Alırım? İlgili kurumu arayıp Bireysel Emeklilik Sistemi kaydınızı iptal ettirdiğiniz taktirde, para iadeniz 10-15 iş günü içerisinde gerçekleştirilir. BES iptal işlemi ve Takasbank para iade işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmemektedir.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Ne Kadar Para Biriktiği Nasıl Öğrenilir? E Devlet'e giriş yaptıktan hemen sonra arama çubuğuna "Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama" şeklinde yazarak sorgulama işlemini Kısa bir sürede yapabilirsiniz.
Ayrıca katılımcıların, 2 aylık cayma süresi sonunda otomatik katılım sisteminde kalması durumunda, bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 TL başlangıç devlet katkısı hak edişi bulunmaktadır.
1 Nisan tarihinde yayınlanan ve 1 Ekim'de yürürlüğe girecek olan Yıllık Gelir Sigortası Yönetmeliği'yle sadece Bireysel Emeklilik Sistemi emeklileri değil, ayrıca birikmiş parasını değerlendirmek isteyen herkes ömür boyu maaş alma hakkına sahip olacak.
Bireysel Emeklilik Parasını Nasıl Geri Alabilirim? BES sorgulama kadar yapılan birikimlerin nasıl geri alınabileceği de sıklıkla merak edilir. Bireysel emeklilikte yapılan birikimler e-devlet aracılığıyla talep edilemez. Bunun için ilgili sigorta ya da emeklilik şirketiyle veya bankayla iletişime geçilmelidir.
Maaştan BES kesintisi hesaplama
2022 yılı için SGK Tavan Ücreti olan37.530 TL'nin %3'ü yani en yüksek tutar 1.125,90 TL'dir. Örneğin; aylık maaşı 40.000 TL olan bir çalışan için, 40.000 TL'nin %3'ü değil, yine 1.125,90 TL kesinti yapılacaktır.
BES iptal etme döneminize göre devlet katkısı, stopaj ve giriş aidatı kesintileri uygulanabilir. İlk üç yıldan sonra yapılan çıkışlarda %30 olarak belirlenmiş devlet katkısı ve getirilerin tamamı da ana paranız içinde hesaplanır.
Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde emeklilik için iki koşul bulunuyor. Birincisi sistemde 10 yılı tamamlamak, ikincisi ise 10 yıl şartı ile birlikte 56 yaşını doldurmak. Her iki şart tamam olduğunda BES'te emeklilik hakkını kazandın demektir!
Emekliliğe hak kazandıktan sonra ayrılmak isteyenler ise %5 oranında stopaj ödemek zorunda kalırlar. Vefat halinde tayin edilmiş varis herhangi bir kesinti olmaksızın bütün ödeme ve geliri alır. Ancak 10 yıl süre ile katkı payı ödemeden sistemden ayrılırsanız toplam birikiminiz üzerinden kesintiler yapılır.
Aynı şirkette ya da farklı şirketlerde birden fazla emeklilik sözleşmesine sahip olunabilir.
İleriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı; çünkü devlet de birikiminize katkı sağlıyor. Yani BES, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırıyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Çalıştığı iş yerinde mevcut Otomatik BES sözleşmesi bulunan çalışanın iş yerini değiştirmesi durumunda, yeni iş yeri Otomatik Katılım Sistemi'ne geçmişse, çalışanın sözleşme süresi, birikimi ve getirisi yeni iş yerindeki bireysel emeklilik sözleşmesine aktarılır ve herhangi bir kesinti uygulanmaz.
Siz de e-Devlet'ten kontrol yaparak biriken paranızı sorgulayabilirsiniz. e -Devlet'te bireysel emeklilik sekmesini seçerek Bireysel Emeklilik Sistemi'nde ne kadar paranız biriktiğini öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri