Besin alerjisi geliştiğinden şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzmana muayene olması önerilir. Tedavi edilmemesi halinde nefes darlığından bulantıya, kusmadan kaşıntıya kadar tüm organ sistemlerini tutabilen bulgular ile soruna neden olan bu rahatsızlık, ileri vakalarda yaşam kaybı nedeni dahi olabilir.
Eğer diyetten çıkarılan besin çok önemli bir gıda ise ona göre diyetin düzenlenmesi gerekir. Hafif reaksiyonlar, ağızdan alınan antihistaminikler ve bazen de steroid ile tedavi edilir. Bazen ciddi besin alerjisi olan çocuklarda anafilaksi gelişebilir.
Genellikle ilk 2 saat içerisinde ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir. Bebeklerdeki ve çocuklardaki besin alerjisinin vücutta birçok belirtisi olabilir. Besin alerjisi 1-2 yıl içinde de iyileşebilir ömür boyunca da sürebilir.
Besin alerjisi olan hastalarda ortaya çıkan hafif reaksiyonlarda antihistaminik ilaçlar ve kortikosteroidler kullanılabilir. Anafilaksi öyküsü olan ve/veya yüksek riskli besin alerjili hastalara adrenalin oto-enjektör verilmeli ve kullanımı hakkında bilgilendirilmelidir.
İlgili 24 soru bulundu
Yetişkinlikte ortaya çıkan besin alerjileri ise birçok hastada ömür boyu sürmektedir. Ciltte kızarıklık ve kaşıntı gibi basit reaksiyonlar tedavi edilmese bile genellikle aynı gün geçer. Öte yandan anafilaksi (alerjik şok) ölümcül olabileceğinden, acil müdahale gerektiren bir tıbbi durumdur.
Besin Alerjisinin Tedavisinde Antihistaminikler
Antihistaminiklerin pek çoğu eczaneden reçetesiz olarak satın alınabilir. Uyku yapmayan antihistaminikleri tercih edebilirsiniz. Alimemazin ve prometazin gibi bazı antihistaminikler 2 yaşın altındaki çocuklar için uygun değildir.
Alerji Anında Ne Yapmalı? Hasta, böyle bir durumda hemen hastaneye götürülmelidir ya da derhal ambulansa çağrılarak yatar durumda ayakları yükseltilerek ambulans beklenmelidir. Hekim kontrolünde ilaç uygulanarak acilen adrenalin uygulanmalıdır. Yanı sıra duruma göre hastaya sıvı ve oksijen de verilebilmektedir.
Bebek ve çocuklarda alerji yapan besinler
Ama bazıları diğerlerine göre daha sık besin alerjisine neden olabilir. Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Anafilaksi: Çocuğunuzun besin alerjisi teşhis edilip tedavi edilmediği ve bu yüzden alerjik olduğu gıda bilinmediği için, alerjik olduğu, vücudunun tepki gösterdiği besini yediğinde anafilaksi olarak adlandırılan şok durumu meydana gelebilir.
Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve ödem plakları (ürtiker), dudaklarda ve göz çevresinde şişlik, karın ağrısı, kusma, nefes darlığı, öksürük, boğazda tıkanıklık hissi, dilde şişme, göğüs ağrısı, çarpıntı ve tansiyon düşüklüğü besin alerjisine bağlı bulgulardır. Anafilaksi ise en ağır besin alerjisi reaksiyonudur.
Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşürmekte, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır. Yoğurt, süte göre düşük laktoz içeriğine sahiptir.
Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Kronik ürtiker hastalarının ancak %25'inde şikayetler dış etkenlere bağlı olarak gelişmektedir.
Alerji belirtileri genellikle alerjik gıdayı yedikten birkaç dakika sonra ortaya çıkar, bazen bu süre 2 saati bulabilir. Bazen ilk belirtiler düzeldikten sonraki 1-4 saat içerisinde (bazen daha uzun) tekrar alerjik belirtiler görülebilir. Buna bifazik reaksiyon denir.
Bilinen en yaygın alerjenler; ev tozu, polenler, hayvan tüyü ve besinlerdir. Alerjik hastalıklar en sık üst ya da alt solunum yolları, deri, göz ve sindirim sistemini etkiler.
2) Limon Suyu
C vitamini kaynağı olan limon, antioksidan bir besindir. Limon suyu, ciltte oluşan alerjik kaşıntıyı giderme konusunda etkili olabilir. Kaşıntıyı gidermek için bir miktar limon suyunu sodayla karıştırmalısınız. Karışımı bir pamuk yardımıyla, kaşınan yere sürüp masaj yapabilirsiniz.
Alerji testi ile sorunun kaynağına ulaşılıyor
Şikayetlerin öyküsü sorgulandıktan sonra yapılan muayene ile önce hastalığın ne olduğu tanınır, daha sonra bu hastalığın alerjik olup olmadığına bakılır. Kanda alerji düzeylerinin yüksek olması ve deri testi hastalık konusunda kesin sonuç verir.
Alerjenlere maruziyet azaltılmalı
Polenlerin yoğun olduğu yerlerde az zaman geçirmek, gündüz camları kapalı tutmak, eve gelince duş almak yararlı olmakta; bununla birlikte tedavide antihistaminik antialerjik ilaçlar, burun spreyleri ve alerji aşıları kullanılmaktadır.
Belirtilerin alerjik şoku düşündürmesi halinde derhal 112 aranmalıdır. Hasta sırt üstü ve bacakları yukarı gelecek şekilde yatırılmalı, rahat nefes alması sağlanmalıdır. Alerjik şokun temel tedavisi adrenalindir.
Saraçoğlu saman nezlesine karşı üzerlik tohumunu önermektedir. Üzerlik tohumu içerisindeki vasicinone maddesi sayesinde bronşları genişletir ve solunumu rahatlatır. Ayrıca bu madde, alerjik astım, alerjiye bağlı hapşırmaya karşı bitkisel bir çözümdür. Tüm bunların yanı sıra protein alerjisine karşı da etkilidir.
Gıda alerjisinin de tek tedavisi gıda alerjisi testi tedavisi yani alerjiye neden olan besinin diyetten çıkarılmasıdır.
Çoklu besin alerjisi belirtileri arasında; egzama, deri döküntüsü, kurdeşen veya ürtiker, reflü ya da tükürme, kusma, kabızlık, ishal, mide bulantısı, sinirlilik, dışkıda kan veya mukus, beslenme sorunları, büyüme sorunu veya gelişememe, hırıltılı solunum, nadir durumlarda da anafilaksi gibi durumlar yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri