Aile konutu şerhini tescil ettirmek için eşlerden biri için diğer eşin rızası almaksızın mahalle muhtarından alınacak aile konutu belgesi ve evlilik cüzdanı ile söz konusu taşınmazın bulunduğu yerdeki tapu dairesine giderek yapılacak başvuru ile Aile Konutu şerhi tescil ettirebilir.
E-Devlet aile konutu şerhi işlemi yapmak mümkündür. E Devlet'ten şerh bildirimi için öncelikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bölümüne giriş yapılmalıdır. Ardından web tapu işlemleri kısmı açılmalıdır. Bu kısımdan aile konutu şerh bildiriminde bulunulabilir.
Tapu kütüğüne işlenebilen şerhler arasında Aile Konutu Şerhi de yer almaktadır. Aile konutu olarak kullanılan taşınmazlar üzerinde, mülkiyet hakkı bulunmayan eşin tapuya şerh koydurma şansı vardır. Bunun için resmi evraklar yolu ile müracaatların yapılması zorunludur.
Tapuya Şerh Koymak için İstenen Belgeler
Uygulanması talep edilen şerh işlemi için gerekli evraklar bir araya getirilerek tapu ve kadastro müdürlüğüne başvurulabilir. Başvuru işlemi eksiksiz bir şekilde gerçekleştirildikten sonra, harç ve vergiler ödenerek şerh koyma işlemi tamamlanabilir.
Aile Konutu Şerhi Ücreti? Aile konutu şerhinin tapu kütüğüne yazımı ve şerhin terkini için herhangi bir harç veya ücret alınmaz.
İlgili 16 soru bulundu
Görüleceği üzere artık Yargıtay da aile konutunun korunması için tapuda şerh koşulu aramamaktadır. İlgili taşınmaz fiili olarak aile konutuysa, yasa gereği öncelikli koruma altındadır. Yani eşin rızası alınmadan aile konutunun satılması halinde eş tapu iptal davası açarak satışı iptal ettirebilecektir.
Nasıl Aile Konutu Şerhi Konulur? Aile konutu şerhi koymak için eşlerden birinin Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine başvurması gerekmektedir.
2022 yılı tapuya şerh koyma ücreti, resmi gazetede binde 6.83 olarak belirlenmiştir. Tapu ve kadastroya yapılacak ödemeler, Resmi Gazete'de belirlenen oranlar üzerinden hesaplanarak gerçekleştirilir.
Satıcı, tapuya şerh koyabilir ve borcunuzu ödemeniz için yaptırım uygulayabilir. Dolayısıyla kullanım hakkınız da sınırlanır. Ayrıca tapu üzerine farklı nitelikler taşıyan şerhler de konulabilir. Önalım hakkı (şufa), geri alım hakkı (vefa), satış vaadi, aile konutu şerhi gibi farklı özellikteki şerhler de mevcuttur.
ŞERH KONULMUŞ GAYRİMENKUL SATILABİLİR Mİ? Bu sorunun yanıtı tamamı ile konulan şerhe bağlıdır. Borç ya da ipotekten dolayı olması şerh konulması durumunda borcun ödenmesi ya da devredilmesinden sonra tapu satışı yapılır.
Taraflar evli kaldığı ve taşınmaz aile konutu niteliğini kaybetmediği sürece bu koruma devam edecektir. Eşin rızası alınmadan aile konutu ile ilgili yapılan devir ve tasarruflar için, rızası olmayan eşin tapu iptal ve tescil davası açması gerekir.
Eşlerin Tapuya Şerh Koyması
Normalde tapuya şerh koyabilecek kişiler sınırlanmamıştır, yani şerh koymaya sebep olan hakka sahip olan herkes şerh koyabilir. Fakat kanunlar eşlerin birbirlerine karşı olan haklarını korumak amacıyla özel bir durumda eşlere tapuya şerh hakkı tanımıştır.
Öncelikle vurgulamak gerekir ki ortak tapunun alınması tapu dairesinde resmi şekilde gerçekleştirilen bir işlemdir. Söz konusu bu işlemin normal bir tapunun alınmasından farkı yoktur. Ortak tapu alım işlemi için söz konusu taşınmazda hisse sahibi olan ya da ona vekalet eden kişi ile birlikte tapu dairesine gidilir.
İşbu madde kapsamında koruma, eşlerin evlilik birliğinin resmi olarak sona ermesi, aile konutundan taşınılıp aile konutu niteliğine son verilmesi halinde sona ermektedir. Evlilik birliği boşanma ile sona erebileceği gibi; eşlerden birinin ölümü yahut evliliğin iptali halinde de sona erer.
Yani o konut için tapuda aile konutu şerhi bulunmasa bile eğer diğer eşin açık rızası alınmadan bir devir gerçekleştirilmişse o devrin geçersizliğinden söz edilebilecektir.
Miras kalan eve aile konutu şerhi konulur mu; eğer eşlerden biri öldüyse ve beraber yaşadıkları ev sağ kalan eşe miras olarak kaldıysa bu kişiler aile şerhine bağlı olarak evin ve ev içerisindeki eşyaların kendisine verilmesini talep edebilir. Bu durumda oluşturulan dava şerh değil miras davası olacaktır.
Öncelikle, tapuya koyulan şerh için belli bir süre mevcuttur. Normal şartlarda tapu şerhinin süresi 5 yıldır ve 5 yılın sonunda ise tapuya koyulan şerhin hiçbir hükmü kalmamaktadır. Fakat bunun dışında tapu şerhine itiraz etmek isteyen kişilerin itiraz hakları mahkeme yoluyla kesinlikle vardır.
a) Kanuni Mirasçıların Tescil Talebi
Dolayısıyla vasiyet alacaklısı olan kanuni mirasçı aldığı veraset ilamı ile Tapu Sicil Müdürlüğünden intikal işlemi yapılmasını isteyebilir. Bu intikal işlemi ile taşınmaz mülkiyeti verasette iştirak şekilde gerçekleşir.
MADDE 199. Ailenin ekonomik varlığının korunması veya evlilik birliğinden doğan mali bir yükümlülüğün yerine getirilmesi gerektirdiği ölçüde, eşlerden birinin istemi üzerine hakim, belirleyeceği malvarlığı değerleriyle ilgili tasarrufların ancak onun rızasıyla yapılabileceğine karar verebilir.
Tapuda kayıtlı gayrimenkulünüze Aile Konutu Şerhi tesis etmek için öncelikle, taşınmaz malın kayıtlı bulunduğu tapu müdürlüğüne Web Tapu Portalı üzerinden başvuru yapmanız ya da Alo 181 Çağrı Merkezi veya Tapu Online Randevu Sistemi (e-randevu) üzerinden randevu alarak tapu müdürlüğüne gidip Aile Konutu Şerhi başvurusu ...
Tapuya şerh koymak, tapunun sahibi, davalı ve alacaklı olan kişiler tarafından yetkili mercilere başvuruda bulunularak yapılabilir. Bu işlemler borçlu ile alacaklı arasında meydana gelen anlaşmazlıklarda kullanıldığı gibi genel olarak da uygulanabilir.
Tapuya Şerh Neden Konulur? Tapuya şerh konulması kişinin mülkiyet hakkını kısıtlamak maksadıyla konulur. Bir mülkiyetin geri alım hakkı, aile konutu olarak belirtilmesi, satış vaadi ve önalım hakkı gibi pek çok durumda tapuya şerh konulduğunu görmekteyiz.
Aile konutuna ilişkin olarak tapu kaydında aile konutu şerhi bulunmasa bile, malik olan eş diğer eşin açık rızası olmaksızın aile konutunu 3. kişilere devredemez, aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz(örneğin 3. kişi lehine sınırlı ayni hak tesis edemez.) ve aile konutuna ilişkin kira sözleşmesini feshedemez.
Aile konutu haciz olur mu; aile konutu olarak belirlenmiş olan bir evin eşin şerhi olması durumunda icraya tabi tutulması ya da satışa sunulması söz konusu olmayacaktır. Öncelikle satışın gerçekleşmesi için bu şerhin kaldırılması gerekmektedir. Şerh konulması durumunda icra yolunun kapatıldığının belirtilmesi gerekir.
Tapu kaydında aile konutu şerhinin bulunması, cebri icra yolu ile yapılan icra takibi sonucu satışına engel teşkil etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri