Beta blokerler, beta agonistlerden yola çıkılarak hazırlanmıştır. Agonist gruba eklenen hacimli fenoksi grubu reseptörü işgal ederek ve agonistin bağlanmasını engeller. Propranolol bu grubun prototipi sayılır ancak beta reseptör seçiciliği yoktur.
Beta blokerler ise beta reseptörlere bağlanarak, stres hormonlarının bu reaksiyonu tetiklemesini önlerler. Böylece, beta blokerler kalp hızını yavaşlatarak ve kalp kaslarının kasılma gücünü (pompa işlevi) azaltarak kardiyak stresi azaltır. Ayrıca, kalp, beyin ve vücuttaki kan damarlarının spazmını (daralma) da azaltır.
Sistemik hipertansiyon, supraventriküler ve ventriküler aritmiler, kronik koroner sendromlar, akut koroner sendromlar ve kalp yeter- sizliği beta bloker tedavisi için başlıca endikasyonlardır.
Beta blokerlerin kullanımıyla kalpteki yük dolayısıyla kalp krizi riski azalır. Aritmi (anormal kalp ritmi) veya anjina için de beta bloker reçete edilebilir. Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri, kalpteki baskıyı azaltmak için kan damarlarını genişletir.
Santral etkilerinin antihipertansif etkinliklerine katkı sağladığı öne sürülmekle beraber bunu doğrulayacak net bulgu bulunmaktadır. Beyine geçişi az olan beta blokerler de kan basıncını etkili şekilde düşürürler. (Thomas C Westfall & David P. Westfall.
İlgili 17 soru bulundu
Beta-bloker adlı ilaç grubunda yer alan bu ilacın etkin maddesi propranolol hidroklorürdür. Dideral (propranolol) ilaç, stres hormonlarının aşırı salınımını engelleyerek kan damarlarını gevşetir, kalp atışını dengeler, kan akışını düzenler.
Kalp Krizi Nedenleri
Kan damarlarında biriken yağ, kalsiyum ve bazı enfeksiyonlar plak oluşumuna neden olur. Bu plaklar damarların daralmasına ve hatta tıkanmasına yol açar. Yüksek kolesterol (LDL) ve yüksek trigliserid değeri sonucu damarlarda sertleşme, kalınlaşma ve tıkanma meydana gelebilir.
O tarihten beri sık kullandığımız bazı ağrı kesiciler, antibiyotikler, grip ilaçları, doğum kontrol hapları, anestezi ve tansiyon ilaçlarına bağlı alerjik kalp krizleri bildirilmiştir. Dahası kalp krizinde kullanılan kan sulandırıcıya bağlı alerjik kalp krizi de bildirilmiştir.
Özellikle vasküler (damar) girişimleri içeren, kalple ilgili olmayan cerrahiler öncesi ve sonrasında. Beta blokerler cerrahi öncesinde başlanıp en azından 1 ay sonrasına kadar devam edildiğinde operasyon sonrası ortaya çıkabilecek olan kalp krizi önlenmesine yardımcı olur.
BETABLOK CR'nin yiyecek ve içecek ile kullanılması BETABLOK CR'yi aç veya tok karnına alabilirsiniz. Hamilelik İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız, ilacı kullanmadan önce bunu doktorunuza söyleyiniz.
Seyrek: Kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerde azalma (trombositopeni), sinirlilik, huzursuzluk (anksiyete), iktidarsızlık dahil cinsel problemler, hafıza güçlüğü, zihin karışıklığı, hayal görme, görme bozuklukları, gözlerde kuruluk, kızarıklık ve/veya tahriş, kulak çınlaması, EKG'de kalp iletim bozuklukları, ...
Beta blokerler: Beta blokerler kalbin daha yavaş ve daha az kuvvetle atmasını sağlar. Bu durum her kalp atışında atardamarlara pompalanan kan miktarını azaltır ve bu da kan basıncını düşürür. Ayrıca vücutta kan basıncını yükseltebilecek bazı hormonları da bloke eder.
Üzüm ve bal çarpıntıyı azaltıcı etkileri iyi bilinen gıdalardır.
BELOC ÇÖZELTİ' yi kullanırken aşağıdakilerden biri olursa ve devam ederse doktorunuza bildirin. Yaygın: Baş ağrısı, sersemlik, ellerde ve ayaklarda soğukluk, kalp atım hızında düzensizlik, göğüste kalp çarpıntısının hissedilmesi, egzersiz sonrası nefes daralması, mide ağrısı, bulantı, kusma, ishal, kabızlık.
Hangi ilaçlar riskli? Yapılan araştırmalarda 150 mg diklofenak ve 2400 mg ibuprofen kullanımının ilk kez kalp krizi geçirmiş hastalarda ikinci kalp krizini %41 arttırdığını göstermiştir.
PLEGISOL, vücut ısısı düşürülerek (hipotermi) ve kalbin kan dolaşımı azaltılarak (cerrahi iskemi) yapılan açık kalp ameliyatları sırasında kalbi durdurmak için kullanılmaktadır.
Geleneksel NSAI ilaçlar (naproksen, buprofen, diklofenak gibi) veya COX-2 inhibitörleri (selekoksib, rofekoksib gibi) olmak üzere sınıflandırılabilirler. On beş yıldan fazladır, araştırmalar, NSAI ilaçların artmış kalp krizi ve inme riskiyle ilişkilendirmektedir.
Doğru: Bu eskiden doğru zannedilirdi ve doktorlar tarafından hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kalp hastalığı riski taşıyanlara sıkça önerilirdi. Gerçekten de her gün Aspirin (Coraspin veya Ecopirin) almak kalp krizi ya da felç olma olasılığınızı azaltır.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Araştırmaların çoğu günlük düşük dozda (81 miligram) aspirinin kalp krizi ve inmeyi önlemede etkili olduğunu göstermektedir. Genel olarak günde 325 mg dan fazla almanın kalp damar sağlığı açışından fazladan sağladığı bir yarar yoktur.
3. DİDERAL nasıl kullanılır? Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: Yetişkinler: Yüksek kan basıncı (hipertansiyon) durumunda: Başlangıç dozu günde iki kere 80 mg (2 tablet DİDERAL) olup bir haftalık aralarla doz, hastadan alınan cevaba göre artırılabilir. Normal doz günde 160-320 mg'dır.
Tedavi 10 ila 14 gün içinde kademeli olarak kesilmeli, ancak bu her zaman rebound etkileri önlemeyebileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Her hangi müdahale yapılmasına gerek olmadığını belirtti. Dideral adında bir ilaç verildi ve kalp çarpıntısı veya titreme yaşadığında kullanmasını tavsiye etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri