İkinci mastarlamanın hemen arkasından su kürüne başlanmalı, en az 3 gün boyunca, aralıksız bütün beton yüzeyleri ıslak kalacak şekilde bol su ile sulanmalıdır. Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir.
Yeni dökülen betona yapılan doğru sulama betonun korunması da sağlamaktadır. Yeni döküm yapılan beton ne zaman sulanır? Yeni dökülen beton, döküldükten sonra bol su ile minimum 7 gün süresinde sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa sulanmalıdır.
Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır. Beton dökümünden sonra özellikle ilk saatlerde ve ilk iki gün kürleme koşulları çok önemlidir. Fazla suyun betona zararı hakkında bilgi edinmek istiyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.
Beton sulanmazsa veya alternatif yöntemlerle bakımı yapılmazsa istenen dayanımı sağlayamaz. Yani C30/37 sınıfında attığınız beton o dayanımı hiçbir zaman yakalayamaz. Özellikle ilk 7-10 gün boyunca betonun sürekli olarak nemli görüntüsünü korumasını sağlamak; betona yapılabilecek en büyük iyiliklerden biridir.
Taze beton döküldükten sonra bol su ile en az bir hafta sabah ve akşam olmak üzere sulanarak kür uygulanmalıdır. SOĞUK HAVADA BETON DÖKÜMÜ: Beton dökümü esnasında hava sıcaklığının +5 oC 'den düşük olması halinde kaliteli beton elde edebilmek için yapım, döküm ve bakım işlerinde özel tedbirler alınması gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Bunun için beton günde en az 10 defa sabah, öğle ve akşam olmak üzere ıslatılmalıdır. Sıcaksa ya da sıcak hava dalgası varsa gündüz beton sulaması yapılmaz. Aksi halde, betonlarda yanma yahut kırılmaya ve çatlağa neden olacaktır.
Harç hava sıcaklığının 26 °C olduğu ortam koşullarında 24 saat sonra kurumaktadır. Yine aynı bu koşullarda beton ise 24 saat sonra sertleşir. Fakat betonun dayanım kazanması 28 gün devam etmektedir.
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Kısacası betonu sulamak beton dayanım için yapılabilecek en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Beton sulanmadığı takdirde betonun yüzeyinin yanı sıra iç kısımlarında da fazla su kaybı yaşanabilir. Su kaybından dolayı betonda çatlaklar meydana gelmektedir.
Beton dökümünün ilk başlarında yağmur yağmaya başlarsa, sular tamamen betona karışmaktadır. Bu durum fazlası ile riskli sonuçlar doğurabilir. Sonuç olarak beton agregalarının dibe çökmesi ve de şerbet karışımın üst bölüme yığılması yaşanabilir. Kalıbın doğru çakılmaması durumunda kalıp arasında sızıntılar yaşanabilir.
Taze beton dökümü bitirildikten sonraki 12 saat sonrasında kür işlemi başlatılmalı ve rutin aralıklarla devam ettirilmelidir. Belirtmiş olduğumuz süre zarfında gün içerisinde minimum 2 defa sulama yapılmalıdır. Sulama için sabah erken saatler ya da akşam güneş batımı saatleri idealdir.
Çimento ile hidratasyona giremeyen fazla su betonda boşluklar oluşturur ve betonun geçirimli bir hale gelmesine sebep olur. Bunun sonucunda yapının taşıyıcı sistemi dış etkilerle karşılaştığında betonda dökülmeler ve donatıda paslanma meydana gelebilir.
Beton döküldükten sonra, beton basınç dayanımı 3 ila 7 gün arasında hızla ve sonraki 3 hafta boyunca kademeli olarak artırılır. Sertleşme süresi 24 ila 48 saat arasındadır ve bu normal trafik için güvenli bir zamandır.
Genelleyecek olursak betonarme yaparken destekler ve diğer taşıyıcı elemanlar 7 ila 28 gün boyunca sökülmemelidir. Bu gün sayısı da yine betonun çeşidine ve ne için kullanılacağına bağlı olarak değişim göstermektedir.
Harç hava ısısının 26 derece olduğu ortam şartlarında 24 saat kadar sonra kurumaktadır. Beton da yine aynı şekilde bu şartlarda 24 saat sonra sertleşmektedir. Ancak betonun dayanım kazanması 28 gün kadar sürmektedir.
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek be- ton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur (Resim 12). Eğer bu işlem ara- lıklarla yapılıyorsa beton yüzeyinin kuru kalmamasına dikkat gösterilmelidir.
Su altında sürekli iletim yoluyla beton dökümünde kullanılan en yaygın yöntem “tremi yöntemi”dir. Tremi üst ucu huni şeklinde olan bir borudur. Tremi yöntemiyle su içindeki dar ve derin kalıplar içine ve doğrudan su altı zeminine beton dökümü yapılabilmektedir.
Beton dökümü kesintisiz ve sürekli olmalıdır. Soğuk derzlere olanak verilmemelidir. Bunun için döküm hızı çok iyi planlanmış olmalı ve uygulanmalıdır. Döküme ara vermek zorunluluğunda iş derzleri bırakılmışsa dökümün devamında derz düzeyi temizlenmeli ve suya doygun kuru duruma getirilmelidir.
İnşaat yapılabilecek saatler sabah 07:00 ile akşam 19:00 arasında. Akşam 19:00'dan sonra beton dökmek dahi yasak.
Şantiyede dökülen betonlara ortalama 7 gün bakım (kür) yapılırken, numune betonlara 28 gün boyunca bakım (kür) yapılmaktadır. Çünkü, şantiyedeki betonlar 7 günlük kürden sonra kütlece daha büyük olduğu için kurumaktan korunur. Ancak, betona şantiyede yeterli kür yapılmazsa, beton dayanım kaybına uğrar.
Beton Aslında Kurumaz
Betonun kurumaması ve daha sonra suyu yeniden absorbe etmesinin nedeni, aslında suyun betondan hiç çıkmamasıdır. Öyleyse beton aslında kurumaz. Sadece, su betonun içerisindeki diğer bileşenler ile tepkimeye girerek, betonun bir parçası haline gelir.
Taze betonun standart mukavemetine ulaşması için yaklaşık 28 gün sürer.
Isıtma kablolarının betona gömülerek uygulanan yöntemde kablolar donmayı önleyerek beton sertleştirme işlemini yani kurumayı hızlandırır.Beton kurutma sayesinde Sibirya gibi dünyanın en soğuk bölgelerinde bile kalıpları çıkarmak mümkün hale geliyor.
BETONUN ÖMRÜ VAR
Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” değerlendirmesini yaptı. Prof.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri