Soğuk havalarda beton dökümünde dikkate alınması gereken noktalara uyulmasında yarar vardır. Mümkünse çelik kalıp yerine ahşap kalıp kullanılmalı, taze beton sıcaklığı en az +5¡C olmalı ve bu sıcaklık birkaç gün muhafaza edilmelidir. Katkılı çimento kullanımından ziyade portland çimentoları tercih edilmelidir.
yüzeyini su kaybından ve soğuktan koruyacak malzemeler kullanılarak yapılır. Beton kesitinin kalın olduğu çok soğuk havalarda yalıtkan battaniye ve plastik örtü kullanılmalıdır. Bu malzemeler çevre koşullarına, betonun yapısına ve yapıya etkiyen yüklerin durumuna göre 1-7 gün beton yüzeyinde bulundurulmalıdır.
Hidratasyon ısısını yükselterek taze betonun donmasını önleyen antijel üniversal beton katkısıdır. Soğuk havada beton dökümünü mümkün kılan antijel üniversal beton katkısıdır. Çimentonun hidratasyonunu hızlandırarak betonun daha erken priz almasını sağlar.
Evet. İnşaat Blogu, yağmurlu, karlı havalarda beton dökülür.
Beton dökülecek yer;kar,don,ve buzdan temizlenmelidir. 2. Beton karışım sıcaklığı minimum 15 derece ve yerleştirme sıcaklığı minimum 5 derece olmalıdır. 3. Betonu dondan koruma süresi en az 3 gün olmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
12 °C den düşük sıcaklıkta betonun dayanım kazanmadığı kabul edilir, *Donan su hacminin % 9 oranında genişler, İlgili Türk Standardı, betonun basınç mukavemetinin 50 kg/cm2' ye erişmesinden sonra don sebebiyle zarar görmeyeceğini kabul eder.
Taze beton sıcaklık ölçümü devamlı yapılmalı ve kontrol altında tutulmalıdır. Taze betonun döküldüğü ortamın sıcaklığı 24 saatte +5 °C altına düşmesi halinde, 48 saat süreyle, bir günden fazla zaman sürecinde +5 °C altına düşmesi halinde ise 72 saat boyunca don etkisinden korunmalıdır.
Beton plastik halde iken beton sıcaklığı – 4°C' nin altına düştüğünde beton donma tehlikesi ile karşılaşır. Eğer donma gerçekleşirse beton dayanımı en az % 50 oranında azalır ve beton dayanıklılığı (durabilite) olumsuz şekilde etkilenir.
Donma olayı, beton henüz priz almadan yer aldığı takdirde, betonun içerisindeki suyun buza dönüşmesi sonucunda betonun hacminde bir artış olur. Ayrıca, betonun içerisindeki suyun buza dönüşmesi ile çimento ile kimyasal reaksiyonların yani hidratasyonun gerçekleşebilmesi için yeterli miktarda su bulunmaz.
Beton dökümü sonrasında; ortalama sıcaklığın art arda üç gün +5°C'ın altına düştüğü ortam “soğuk hava” olarak tanımlanmıştır. Amaç: Soğuk hava ile birlikte, hidratasyon reaksiyonları yavaşlayacak, erken dayanım değerleri düşecek, priz süresi uzayacak, beton içerisindeki suyun donma riski oluşacaktır.
Soğuk havalarda beton dökümünde dikkate alınması gereken noktalara uyulmasında yarar vardır. Mümkünse çelik kalıp yerine ahşap kalıp kullanılmalı, taze beton sıcaklığı en az +5¡C olmalı ve bu sıcaklık birkaç gün muhafaza edilmelidir. Katkılı çimento kullanımından ziyade portland çimentoları tercih edilmelidir.
Donmuş çimento sökücü asit, zemin yüzeylerinde aşındırma veya çizik oluşturmadan beton ve harç kalıntılarını çözebilme özelliğiyle öne çıkar. Hem betonlu yüzeylerde hem de harç yapılan makinelerde güvenle kullanılabilir. Kullanım miktarı, yüzeydeki harç veya beton kalıntılarının yoğunluğuna göre ayarlanmalıdır.
Su ile Kür Yapılması
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur. Eğer bu işlem aralıklarla yapılıyorsa beton yüzeyinin kuru kalmamasına dikkat gösterilmelidir.
Beton plastik halde iken beton sıcaklığı – 4°C' nin altına düştüğünde beton donma tehlikesi ile karşılaşır. Eğer donma gerçekleşirse beton dayanımı en az % 50 oranında azalır ve beton dayanıklılığı (durabilite) olumsuz şekilde etkilenir.
Türk Standartları bununla ilgili olarak bazı sıcaklık sınırlandırmaları getirmiştir (Örneğin, En Büyük Agrega Tane Büyüklüğü 31,5 mm olan bir betonun -1°C ~ 5 °C arasındaki hava sıcaklığında taze beton karışım sıcaklığının en az 15 °C, yerleştirme sıcaklığının ise en az 13 °C olması).
Soğuk havalarda erken yüksek dayanım istenen uygulamalarda, Çimento esaslı iç ve dış sıvaların donmaya karşı korunmasında, Sıcaklığın aniden düşme ihtimali olması durumunda, Erken kalıp sökülmesi gereken zamanlarda kullanılır.
Beton içindeki su donunca ne olur? yükselir ve donma noktası düşer. tamamen durur. Suyun donma sonucu oluşturduğu hacimsel genleşme betonda telafi edilemeyecek hasarlara neden olabilir.
Peki yağmur yağışının beton dökümüne etkisi nedir? Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Sıcak hava koşullarında betonun sulanması uygun iken soğuk havada uygun olmayabilir. Soğuk havada en iyi kür uygulaması beton yüzeyini su kaybından ve soğuktan koruyacak yalıtımlı malzemeler kullanılarak yapılır.
+5°C altında kalan ortam ve hava sıcaklıklarında çimento esaslı ürünlerin mukavemet alamadan donması sonucunda kaplama malzemelerinde ayrılmalar; şaplarda çatlaklar; sıvalarda ise kılcal çatlaklar oluşur.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Nem olmayan, kuru yerde saklanmalıdır. Saklanırken su ile teması durumunda tepkimeye gireceği için su ile temasının olmaması gereklidir. Bekledikçe yapısı değişeceğinden; kullanılmadan önce ilk olarak depodaki eski çimentolar, sonrasında yenileri kullanılmalıdır.
* Soğuk hava hidrotasyon ısısını yavaşlattığından, betonun prizini ve dayanım kazanmasını geciktirir.
Hava sıcaklığı ve hızlı buharlaşma nedeni ile betona ilave su eklenmemelidir. İlave su beton dayanımını olumsuz etkiler. Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır.
Hava sıcaklığının düşük olması hidratasyonu yavaşlatacak, buna bağlı olarakta beton yavaş dayanım kazanacaktır. şayet havanın sıcaklığı fazla ise bu durumda da buharlaşma olacak ve hidratasyon için gerekli olan su miktarında azalma olacaktır. Havanın rüzgarlı olmasıda buharlaşmayı arttıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri