Akşam saat 10'dan sonra içki satışına ceza yüzde 230 zamlandı: Üst limit 1 milyon TL. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, akşam saat 10'dan sonra içki satışına kesilen cezanın 1 milyon 60 bin TL'ye kadar zamlandığını bildirdi. Aybaş, Türkiye'de 2013'ten beri uygulanan cezaya gelen zammı Twitter'dan duyurdu.
Aybaş, Türkiye'de 2013'ten beri uygulanan cezaya gelen zammı Twitter'dan duyurdu. Buna göre akşam saat 10'dan sonra bir şişe içki satmanın cezası artık en alt limit 341 bin lira en üst limitse 1 milyon 679 bin 885 lira oldu.
Bakanlık, 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu'nda yer alan, "Alkollü içkiler, 22.00 ila 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz." hükmünün ihlal edildiği gerekçesiyle aynı kanunun 7. maddesi uyarınca 42 bin 76 lira idari para cezası uyguladı.
Mevzuat Hükümleri. 21. 4250 sayılı Kanun'un 24/5/2013 tarihli ve 6487 sayılı Kanun'un 2. maddesi ile yeniden düzenlenen 6. maddesinin beşinci fıkrasının üçüncü cümlesi şöyledir: “Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz.”
ALKOL SATIŞI YASAK MI? Seçim günü (bugün) saat 06.00'dan gece saat 00.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.
İlgili 15 soru bulundu
Gerekçede, "Kuralla, alkollü içkilerin 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılmasının yasaklanması ve bu yasağın ihlalinin idari para cezası olarak yaptırıma bağlanması ile yasağın uygulanabilirliği sağlanmakta, toplumsal düzen ve toplum sağlığı da koruma altına alınmaktadır.
Alkollü içecekler
13 Ekim 1923 tarihli Resimli Gazete'de Men-i Müskirat Kanunu ile ilgili karikatür. 23 Nisan 1920'de Men-i Müskirat kanunu ile Ankara'da toplanan meclis içkiyi toptan yasaklamıştır. 9 Nisan 1924'te kanunda bir değişiklikle içki yasağına sona erdirildi.
Kanunlar, 24 Aralık 2017 tarihine kadar Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından düzenlendi. O zamandan beri yasalar Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.
20 CL'LİK ŞİŞE YENİDEN YASAK
Bu karar bozulunca, 20 cl'lik şişeler de kolay ulaşılabildiği ve tüketime özendirdiği gerekçesiyle yine yasak kapsamına girdi. 20 cl'lik şişeler ağırlıklı olarakmini barlarda kullanıldığı için bumaddeye en çok turizm sektörü tepki göstermişti.
Evet, Türkiye'de alkollü içkilerin reklam ve promosyonunu yapmak 4250 sayılı Kanun'da 2013 senesinde yapılan değişiklikten itibaren yasak. Ancak bu yasak, yalnızca ticarî kaygı güden reklam ve promosyonu kapsamına almıyor.
Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz. Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilir ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamaz.
Bu kapsamda, ALO 130 hattına yalnızca 2019 yılında 2.232 bildirim yapılmıştır. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır.
Satış belgeleri için 01 Nisan 2024 Pazartesi günü mesai saati sonuna kadar süre uzatım işlemi yapılmadığı takdirde, anılan tarihten sonra ürün (tütün mamulü, alkol ve alkollü içki) satın alınması mümkün olmayacak ve satıcıların stoklarında bulunan ürünleri Nisan ayı sonuna kadar tasfiye etmeleri zorunlu olacaktır.
ç) Perakende satıcılar; tütün mamullerinin ve alkollü içkilerin, nihai tüketicilere yönelik arz ambalajlarını bozmak ya da bölmek suretiyle satış veya sunumunu yapamazlar. d) (Ek:RG-18/9/2013-28769) Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz.
Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerdeki alkol ve tütün satışı yasağı, bu yerlerin "eklentileri, açık alanları ve bahçelerini" de kapsayacak şekilde genişletildi. Bu yönetmelik, Türkiye'de son bir ayda alkol ve tütün ürünlerine ilişkin hükümler kapsayan ikinci düzenleme oldu.
8.6.1942 tarihli ve 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu ile her türlü ispirto ve ispirtolu içkilerin yapılması, hariçten getirilmesi ve yurt içinde satılması hükümetin inhisarı altına alınmış ve bu inhisarın işletmesi Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri (Tekel) Genel Müdürlüğüne ...
Rakı Bozulur Mu? Rakı, kapağı hiç açılmadan güneş ışığından uzak, normal oda sıcaklıklarında, sıcaklık dalgalanmaları olmadan ve güneş görmeden uzun yıllar saklanabilir, raf ömrü yoktur.
İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz." diye bahsedilir. İslam hukukçularının (fakih) çoğunluğu kullananın bilincini etkilediği için alkol tüketiminin İslam'da yasaklandığını kabul etmişlerdir.
Cevap: Rakı, votka, cin, rom ya da viski gibi 40 derece ve üzeri yüksek alkollü içkiler güneş altında veya sıcak ortamda kalmadıkça, kapaklarından alkolleri ve aromaları buharlaşmadıkça bozulmazlar.
1924'te içki yasağına son verildi
9 Nisan 1924'te kanunda bir değişiklik yapılarak içki yasağına son verildi. Bu değişiklik sırasında Erzurum Milletvekili Ziyaeddin Bey'in şu sözleri uygulamadaki bütün gerçeği yalın bir biçimde gözler önüne seriyor: “Deniliyor ki kanun tatbik edilemiyor. (...)
Yaygın olarak Volstead Act ismi ile tanınan National Prohibition Act, Başkan Woodrow Wilson'ın vetosuna rağmen 28 Ekim 1919'da ABD Kongresi'nce kabul edildi. Bu yasa yasaklanan içkileri belirledi. İçki yasağı Amerikan mafyasının büyümesinde en büyük itici güç olmuştur.
Suudi Arabistan'da alkol satışı 1950'lerin başından bu yana yasak.
Rakı, Türkiye coğrafyasına özgü ve geleneksel bir içkidir. Rakının ilk kez nerede kimler tarafından üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir. Ancak, rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir.
Tarihi kayıtlarda İskit, Hun ve Göktürk gibi eski Türk toplulukları kımızı yoğun olarak kullanılmış. Günümüzde ise Kazaklar, Kırgızlar ve Yakutlar başta olmak üzere, çeşitli Türk toplulukları tarafından sevilerek içilmekte. Kımız, kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen geleneksel bir içecek.
Topraklarını genişletmesiyle birlikte farklı kültür ve dindeki toplulukları kendi kültürüyle birleştiren Osmanlı Devletinde gayrimüslim toplulukların inançları gereği içki içilmesine yönelik herhangi bir yasak söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri