Kalın kesitli bir elemanın betonu sıkıştırılacaksa tabaka kalınlıkları 30-70 cm arasında olmalıdır. Daldırma aralığı vibratör etki yarıçapına bağlı olarak 40-60 cm'yi geçmemelidir. Daldırma çok hızlı yapılmalı, betonun kıvamına göre içeride 5-15 sn. arasında tutulmalı ve yavaşça çekilmelidir.
Her bir tabakanın kalınlığı 15-30 cm arasında olmalıdır. Tabaka kalınlıkları her bölgede eşit ve homojen olmalıdır. Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir.
Taban ile beton arası en 20-35 cm arasında olmalıdır. Zeminin hazırlanması betonun sınıfına göre belirlenmelidir. Beton, zemine yerleştirilmeden önce alt zeminin temiz ve çıkıntılardan uzak olması gerekmektedir.
Temel altı ortalama 7 – 10 cm dökülmelidir. Dökümünden önce projenin aplikasyonu yapılarak buna göre kalıp çakılmalıdır. Kalıp açılmayacak şekilde yapılmalıdır.
Tesviye Betonun Amacı
Tesviye edilecek yüzey dört kenar ve köşeden teraziye alınmalıdır. Terazinin elverdiği koşullarda dökülecek olan en az beton kalınlığı 2,5 cm'den aşağı olmamalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir. Betonun dökülmesinde temel hedef ayrıştırmama ve homojenliğin korunması olmalıdır.
Ara kat döşemelerinde 8 cm, çatı katı betonarme döşeme plağında 6 cm kalınlıklar minimumdur. Betonarme döşemeler deprem bölgelerinde normal bölgelere oranla 2 cm daha kalın yapılırlar. Zemine oturan döşemelerde grobeton kalınlığı genelde 10 cm alınır. Yapılarımıza zarar veren en önemli faktörlerden biri de sudur.
1 - Beton, toprak zemin üstüne yerleştirilecekse toprak sıkıştırılır. 2 - Betonun içindeki suyu emmemesi için toprak, 15cm derinliğe kadar çamur oluşmadan iyice nemlendirilir. * Kayalık zemin üzerine beton dökülmeden önce zeminin gevşek kısımları su birikintisi bırakmadan temizlenir.
Su ile Kür Yapılması
Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması sağlanmalıdır. Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur.
TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5 ˚C olmalıdır. Ancak, beton sıcaklığının +10 ˚C'nin altında olması önerilmez. Bu nedenle döküm öncesinde, esnasında ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir.
Subasman kalınlığı ne olmalı? Subasman kalınlığı bulunduğunuz bölgenin yağış durumuna ve su yükselti riskine göre belirlenir. En yaygın kullanılan subasman yüksekliği 50-80 cm arasında olanlardır.
Bir kere uygulandıktan sonra alttaki betonun bir parçası haline gelir, ayrılmaz ve kopmazlar. Dolayısıyla sertleşmiş betonun üzerine uygulanamaz. MONOFİX ürünlerini eski beton üzerine uygulamak için en az 7,5 cm kalınlığında minimum C 25 beton dökülmelidir.
Ülkemizdeki minimum beton sınıfının en az C30 olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çağatay, “Ülkemizdeki mevcut beton kalitesi, denetimi de göz önüne alındığında C30 sınıfı beton C20 sınıfı betona göre sayısız üstünlük sağlayabilecektir.
Eğer 1 metreküp beton 5 cm kalınlığında dökülecekse 20 metrekare yer kaplar. 1 metreküp betonun kaç metrekare yer kaplayacağını sizler için derledik. 1 metreküp beton 5 cm kalınlığında dökülürse 20 metrekare yer kaplamaktadır. Eğer 20 cm kalınlığında dökülürse bu sefer de 5 metrekare yer kaplar.
Beton kalıba en fazla 1,5 metre yükseklikten dökülmelidir. Yüksekten sertçe dökülen taze beton sert kalıba ve donatıya çarpmasıyla harç agregadan ayrışabilir ve sonuçta betonda segregasyon gözlenir.
Büyük döşemelerde kalınlık 120-150 mm alınır. Üzerinden hafif taşıt geçen döşemelerde kalınlık en az 150 mm olmalıdır. Ayrıca kalınlık , iki tarafı serbestçe oturan döşemelerde açıklığın 1/35 'i kadar alınır.
Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır. Beton dökümünden sonra özellikle ilk saatlerde ve ilk iki gün kürleme koşulları çok önemlidir. Fazla suyun betona zararı hakkında bilgi edinmek istiyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.
Beton sulanmazsa veya alternatif yöntemlerle bakımı yapılmazsa istenen dayanımı sağlayamaz. Yani C30/37 sınıfında attığınız beton o dayanımı hiçbir zaman yakalayamaz. Özellikle ilk 7-10 gün boyunca betonun sürekli olarak nemli görüntüsünü korumasını sağlamak; betona yapılabilecek en büyük iyiliklerden biridir.
Taze beton döküldükten sonra bol su ile en az bir hafta sabah ve akşam olmak üzere sulanarak kür uygulanmalıdır. SOĞUK HAVADA BETON DÖKÜMÜ: Beton dökümü esnasında hava sıcaklığının +5 oC 'den düşük olması halinde kaliteli beton elde edebilmek için yapım, döküm ve bakım işlerinde özel tedbirler alınması gerekir.
Betonun daha dayanıklı olması için kullanılan malzemenin daha kaliteli olması gerekir. Bunun için düşük alkali çimento ve kaliteli agrega kullanılmalıdır. Ayrıca beton harcının içindeki çimento ve su miktarı azaltılmalıdır. Hava sürükleyici katkı maddesi kullanırsak beton daha dayanıklı hale gelir.
Çimento ile hidratasyona giremeyen fazla su betonda boşluklar oluşturur ve betonun geçirimli bir hale gelmesine sebep olur. Bunun sonucunda yapının taşıyıcı sistemi dış etkilerle karşılaştığında betonda dökülmeler ve donatıda paslanma meydana gelebilir.
Peki yağmur yağışının beton dökümüne etkisi nedir? Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
S420 demiri ve C20 beton için filiz boyu (veya bindirmeli ek boyu) demir çapının yaklaşık 62 katından az olmamalıdır. Buna göre 14'lük demir için filiz boyu en az 90 cm, 16'lık demir için en az 100 cm, 18'lik demir için ise en az 115 cm olmalıdır.
Çoğu koşulda yeni yönetmeliğe en uygun döşeme tipi kirişsiz (mantar) döşemedir. Kirişsiz döşemelerde kalıp ve donatı işçiliği basitleştiği için uygulama kolaylığı sağlanır, dolayısı ile inşaat süresi kısalır. Yapısal yükseklik en az düzeyde tasarlanabildiği için kat ve bina yüksekliği de azalır.
Genel olarak, Türkiye'de hazır beton fiyatları metreküp başına ortalama 1.300 -1.600 TL arasında değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri