Ayarlar > Pil bölümüne gidin, sonra Pil Sağlığı ve Şarj Etme'ye dokunun. iPhone; pilinizin kapasitesi, en yüksek performansı ve pilinizin servise gösterilmesi gerekip gerekmediği ile ilgili bilgiler görüntüler.
Bozuk bataryası olan cihazlarda telefonun bir anda kapanması veya yavaşlaması gibi sorunlar görünür. Bu, bataryanın bozulduğuna işarettir. Bu durumda bataryanın kesinlikle değiştirilmesi gerekiyor.
Ölmüş ya da bozuk batarya noktasında ilk göze çarpan şey cihazın hiçbir şekilde açılmamasıdır. Saatlerce şarjda bekletilse dahi telefonun siyah ekranı asla değişmez. Bunun nedeni bozuk ya da ömrü bitmiş olan bataryanın artık ekran arka ışığını besleyemiyor olmasıdır. Dolayısıyla telefonunuz açılmayacaktır.
Pilin değiştirilip değiştirilmediğini de öğrenebilirsiniz. Orijinal Apple parçaları ve işlemleri kullanılarak değiştirme yapıldıysa Pil'in yanında Orijinal Apple Parçası ifadesini görürsünüz. iPhone'unuz onarılmamışsa bu bölüm görünmez.
Bunu ve test edilecek pili alın ve yaklaşık 15 ila 20 santimetre yükseklikten masa gibi sert bir yüzeye dikey olarak bırakın. Tamamen boş bir pil çarpmadan sonra tekrar yukarı fırlar. Hâlâ dolu olan pil ise neredeyse hiç zıplamıyor ve hemen düşüyor. Alkalin piller bir jel kütlesi içerir.
İlgili 17 soru bulundu
Android'de pil sağlığı nasıl kontrol edilir? Ne yazık ki, Android'de pilinizin ne kadar tükendiğini gösteren belirli bir pil sağlığı menüsü yok. Her şeyin normal olduğundan emin olmak ve pil/telefon sıcaklığını kontrol etmek için Ayarlar > Pil > Pil bölümüne gidebilirsiniz.
En iyi koşullar sağlandığında 1.000 şarja kadar dayanabilir. Bir yılda 52 hafta olduğu düşünüldüğünde, her hafta şarj edilen pilin 10 yıla kadar dayanabileceği anlamına gelir. Bazı durumlarda pillerin ömrü beklenenden çok daha kısa olabilir.
Bu durum da bataryanın ömrünü kısaltır. Ortalama olarak piller genellikle 3 - 4 yıl arası dayanır. Sonrasında performansı ciddi şekilde düşer ve kullanım süresi kısalmaya başlar. Ayrıca, telefonu şarjdayken aşırı kullanmak, aşırı sıcak veya soğuk ortamlarda kullanmak gibi faktörler de bataryanın ömrünü etkileyebilir.
iPhone'unuzun pil sağlığını gözden geçirme
Ayarlar > Pil bölümüne gidin, sonra Pil Sağlığı ve Şarj Etme'ye dokunun. iPhone; pilinizin kapasitesi, en yüksek performansı ve pilinizin servise gösterilmesi gerekip gerekmediği ile ilgili bilgiler görüntüler.
Halihazırda iPhone X'ten iPhone 13 serisine kadar Apple Türkiye'deki garanti dışı pil değişim fiyatı 1.399 TL. iPhone SE ve iPhone 8'e kadar ise pil değişimi 1.019 TL. Bu fiyat 1 Mart 2023 itibariyle 540 TL artacak. iPhone 14 serisi için istenilen 2.199 TL değişim ücretinin değişmeyeceğini bir kez daha belirtelim.
%0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz. Orijinal şarj aleti ve şarj kablosu kullanmalısınız. Şarjınız tamamen dolduktan sonra, saatlerce telefonu şarjda bırakmamalısınız. Telefonunuzun şarjı tamamen bitmeden telefonunuzu şarja takmalısınız.
Akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon piller, uzun ömürlü ve tekrar tekrar şarj edilebilen bir teknolojiye sahiptir. Ancak, pil performansını korumak için genellikle lityum iyon pillerin %100 dolana kadar şarj edilmemesi önerilir. Tam dolu şarj, pil performansı için ideal değildir.
Batarya süre geçtikçe daha sık şarj edilmesi gerekebilir, şarjı daha az tutar, hatta telefonunuz beklenmedik bir şekilde kapanmaya başlayabilir. Apple tarafından iPhone pilinin 500 şarj döngüsü tamamlandığında, değiştirilmesi gerektiği önerildi.
Bataryanın patlayacağını önceden anlamak mümkün olmayabilir ancak ısınan ve şişen bataryaların patlama riski çok yüksek ve bu durumda yapılacak ilk iş bataryayı telefondan ayırmak olacak. Isınan ve şişen bataryaları bir daha kullanmayınız. Telefon veya bataryalı diğer cihazlarınızı sıcak ortamlardan uzak tutunuz.
Batarya Kaynaklı Sorunlar
Çünkü ısınma durumu pek çok zaman batarya ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bataryadan dolayı oluşan ısınma, telefonun arka kısmında ortaya çıkar. Bataryanın arızalı olması, genellikle telefon için büyük bir soruna işaret etmez. Eğer kolayca çıkarılabiliyorsa bataryayı kontrol etmelisiniz.
İphone Pil Sağlığı Kaç Olmalıdır? Apple, İphone'ların bataryalarının normal kullanımlarda 500 tam şarj döngüsüne ulaştığında pil sağlığının %80 seviyelerine kadar koruduğunu belirtmektedir. Buna göre eğer İphone'unuzun pil sağlığı %80 seviyesinin altına düşmesi pil ömrünün önemli ölçüde azaldığını göstermektedir.
Android telefonlarda pil sağlığınızı kontrol etmenin işletim sistemine dahil edilmiş bir yolu bulunmuyor. Ancak bunun için kullanabileceğiniz ücretsiz pil koruyucu bir uygulama mevcut. AccuBattery adlı bu uygulamayı Google Play Store'dan indirebilir ve Android batarya sağlığını kontrol edebilir.
Pil kapasitesine kalıcı olarak zarar verebileceğinden, aygıtınızı 35°C üzerindeki ortam sıcaklıklarına maruz bırakmamanız özellikle önemlidir. Aksi takdirde piliniz, aygıtınıza normal şartlardaki kadar uzun süre güç sağlayamaz. Aygıtı çok sıcak ortamlarda şarj etmek, pile daha da fazla zarar verebilir.
Apple'a göre, iPhone pilini değiştirmek için dikkat edilmesi gereken kritik sınır pil ömrünün yüzde 85 altına düşmesidir. Yüzde 85'in altında ömrü kalan bir iPhone pili, kullanıcısına sıkıntı çıkartabilir. iPhone telefonlarda Pil Sağlığı kısmındaki yüzde, yüzde 80 altına düştüğünde servis uyarısı vermektedir.
Tutarlı sinyal seviyesi, aynı seviyede ekran parlaklığı ve tam dolu bataryalar ile gerçekleştirilen testlere baktığımızda iPhone 7, 712 dakikalık yani yaklaşık 12 saatlik konuşma süresi sunabiliyor.
Eğer iPhone'unuzu iyi kullanmazsanız, 'pil sağlığı' düşmeye başlıyor. Apple'a göre iki yıl içinde(yani garanti kapsamı bitmeden) pil sağlığı yüzde 80'nin altına düşerse ücretsiz pil değişimi mümkün hale geliyor.
Yüzde 80 seviyesine dikkat
Pil ayarlarına girerek iPhone'unuzun pil ömrünü öğrenebilirsiniz. Batarya ömrü yüzde 80'leri veya altını gördüyse pil değiştirme vaktiniz gelmiş demektir. Telefonunuzda yüzde 80'den daha az kapasite görüntüleniyorsa telefonunuzu Apple'a götürerek değiştirtebilirsiniz.
Bunlar arasında bataryanın doğal yaşlanması, aşırı şarj, hatalı uygulamalar ve cihazın aşırı ısınması sayılabilir. Batarya ne kadar çok kullanılırsa, pilin maksimum kapasitesi o kadar çok düşer. Bu nedenle, cihazınızı düzenli olarak aşırı şarj etmek, pilin ömrünü kısaltabilir.
Pil ömrünün kısalmasına sebep olan en önemli etken sıcaklıktır. Pil bünyesindeki gerilim ve sıcaklık farklılıkları kimyasal reaksiyonları etkileyen en önemli faktörlerdir. Sıcaklık arttıkça kimyasal reaksiyonların hızı da artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri