Hidratasyonunu tamamlamış Portland Çimentosunun büyük bir kısmını oluşturan Ca(OH)2 500˚C'de dehidrate olarak CaO'ya dönüşür. Yaklaşık 1000˚C'ye kadar kullanılan betonlar ısı dirençli olarak kabul edilir.
Bunun başlıca sebebi; beton içerisindeki çimento ve agreganın 900 derece civarında bozulmaya uğrarken kalker yapısının 600 derece sıcaklıkta düzensiz yapısıyla bozulmaya uğramasıdır. Ancak bu düzensiz yapı, boşluklu bir yapı oluşmasına sebep olur.
Betonu asidik kimyasallar ile eritebilirsiniz.
Betonarme hem suya hem de yangına karşı son derece dayanıklı olan tek yapı malzemesidir. Beton özünde yangına dayanıklıdır. Yanmaz, ateşe verilemez ve alevlerle temas ettiğinde zehirli duman çıkarmaz. Betonun düşük ısı iletkenliği veya düşük ısı transferi oranı sayesinde beton etkili bir yangın kalkanıdır.
Taze betonun standart mukavemetine ulaşması için yaklaşık 28 gün sürer. Genç beton / yeşil beton bu dört hafta boyunca kürlenme aşamasındadır. Sertleşmiş betona 28 gün sonra yapı malzemesi denir, üzerinde veya bu malzeme ile inşaat devam edebilir. Birkaç ay sonra, nem büyük ölçüde buharlaşacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır.
Bina ömrü ile yapımda kullanılan beton çeşidi arasında önemli bir ilişki vardır. Örneğin inşada C25 ve C30 beton sınıfının doğru bir şekilde kullanılması beton ömrünü 100 yıla kadar çıkarabilmektedir.
Donma olayı, beton henüz priz almadan yer aldığı takdirde, betonun içerisindeki suyun buza dönüşmesi sonucunda betonun hacminde bir artış olur. Ayrıca, betonun içerisindeki suyun buza dönüşmesi ile çimento ile kimyasal reaksiyonların yani hidratasyonun gerçekleşebilmesi için yeterli miktarda su bulunmaz.
Betonun suyu arttıkça oturma artar. Beton iyi yerleştirilmez, sıkılanmaz, vibrasyon uygulanmazsa oturma yine artar. Dolayısıyla çatlama olur. Bu çatlakları önlemenin yolu normal kıvamda (-12 cm çökme) beton kullanıp yüksek kıvamlı aşırı sulu betonlardan kaçınmak ve betona iyi vibrasyon uygulamaktır.
Ülkemizdeki gazbeton numunelerin su emme değerlerinde yaklaşık % 10-20 arasında bir fark görülmektedir. Gazbeton numunelerin birinci gün sonunda kütlece su emme değerleri %70 mertebesine çıkmakta; yaklaşık dokuz gün sonra ise kütlece %75-95 değerleri arasında değişen doyma nemlilikleri görülmektedir.
Sıcak su, çimentonun erimesine yardımcı olur. Sıcak suyu bir kova veya sprey şişesi kullanarak donmuş çimentonun üzerine uygulayın ve bekleyin. Daha sonra bir fırça veya spatula gibi uygun bir araçla çimentoyu kazıyın veya temizleyin. Sıcak su etkili olmuyorsa, hafif bir asitli temizleyici kullanabilirsiniz.
Düşük dozlu demirsiz beton olan grobeton zararlı kimyasalların temel betonarmeye zarar vermesini engellemektedir. Bu nedenle beton yollarda alt temel tabakasında kullanılmaktadır. Özellikle temeli zeminden ayırarak korumak ve temel betonarme uygulaması için düzgün yüzey oluşturulması gereken alanlarda kullanılmaktadır.
Sürekli su ile temas halinde olan bir beton, zamanla performansını kaybedecek, yapıdaki çelikler ise su ile temas ettiğinde korozyona uğrayacak ve dayanıklılıklarını yitirecektir. Bu yüzden beton su izolasyonu çok önemlidir.
Sıcak hava koşulları, betonun kalitesini ve performans bek- lenen özelliklerini olumsuz yönde etkileyebilir ve karıştırma, yerleştirme ve kür işlemlerinde sorunlara neden olabilir. Bu sorunların çoğu, hidratasyon hızının ve taze beton içindeki suyun buharlaşma hızının artması kaynaklıdır [2].
Peki yağmur yağışının beton dökümüne etkisi nedir? Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Günlük ortalama sıcaklık, gece yarısından diğer gece yarısına kadar en düşük ve en yüksek sıcaklıkların ortalamasıdır. Sıcaklığının +5 ˚C'nin altında olması beton basınç dayanımını önemli ölçüde azaltır.
Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir. Kür suyunun sıcaklığı beton sıcaklığına oranla çok düşük olmamalı, özellikle priz aşamasında ve sonrasında beton sıcaklığına olabildiğince yakın olmalıdır.
Taze beton döküldükten sonra bol su ile en az bir hafta sabah ve akşam olmak üzere sulanarak kür uygulanmalıdır. SOĞUK HAVADA BETON DÖKÜMÜ: Beton dökümü esnasında hava sıcaklığının +5 oC 'den düşük olması halinde kaliteli beton elde edebilmek için yapım, döküm ve bakım işlerinde özel tedbirler alınması gerekir.
Kalıp Sökme Süreleri
Soğuk hava koşulu olarak geçen +5 C''nin altındaki hava sıcaklıklarında ise kalıp alma süreleri beton basınç dayanımları açısından teyit alınarak ve minimum 5 Mpa'lık basınç dayanımı elde edilinceye kadar dondan korunmalı ve en az 3 gün kalıp sökülmemelidir.
Betonun genç yaşta donma ve çözülme döngüsüne maruz kalması önlenmelidir. Beton sıcaklığı 0°C'ın altına düşer ise donma hasarı oluşacaktır. Suyun donması sonucu oluşan hacim genleşmesi, betonda çekme gerilmelerine ve dolayısı ile hasarlara neden olacaktır.
Priz almamış beton karışımı eğer yağmura maruz kalırsa büyük oranda ve kötü yönde etkilenir. Eğer beton yağmura prizin başladığı ve bittiği süreç arasında maruz kalırsa çok büyük bir etki söz konusu değildir ama betonda yağmur damlalarının sebep olduğu tırtıklı bir yüzey meydana gelebilir.
Don riskinin fazla olduğu havalarda betonun prizini hızlandıran ve betona donmaya karşı direnç kazandıran beton ve harç katkı malzemesidir.
Başta TOKİ'nin yaptıkları olmak üzere Türkiye'deki bütün binalarda en az C30 sınıfı beton kullanılması gerektiğini ifade eden Ün, dünyada kamunun kullandığı binalarının servis ömrünün 50 yıl kabul edildiğini, bunun olabilmesi için TS EN 206-1 standardı olan C30 kullanılması gerektiğini belirtti.
Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Maden Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ali Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak, yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” dedi.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri