Sürekli su ile temas halinde olan bir beton, zamanla performansını kaybedecek, yapıdaki çelikler ise su ile temas ettiğinde korozyona uğrayacak ve dayanıklılıklarını yitirecektir.
Beton kalitesinin denetlenmediği ülkemizde su taşıyıcı yapı elemanları içerisine rahatlıkla girmektedir. Binalarımıza nüfus eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur.
Kristaller, betonun iç yapısını güçlendirir ve yük taşıma kapasitesini artırır. Böylece, yapı malzemesinin ömrü uzar ve daha dayanıklı hale gelir. Kristalize beton su geçirimsizlik katkısı, özellikle suya maruz kalan yapılar için ideal bir seçenektir.
Betondan beklenilen kıvam ve özellikler beton sipariş edilirken belirtilmeli ve belirlenen niteliklere en uygun beton tasarımı yapılmalıdır. Kesinlikle tasarım dışında betona su eklenmemeli ve talep edilmemelidir.
Beyaz çimento, su geçirmez özelliklere sahip olduğu için havuz ve su yapılarının uzun ömürlü olmasını sağlar.
İlgili 34 soru bulundu
Kum, çakıl, çimento ve su karışımı olan beton, kullanıldıktan bir müddet sonra sertleşen bir yapı malzemesidir. Yani yapı olarak su geçirmeye müsaittir. Günümüzde su geçirmez betonlar olsa da, inşaat sektöründe kullanılan beton çeşidi su geçirir yapıdadır.
Su, çimentonun hidratasyonu sonucu kaybolur ve ancak fazla suyun buharlaşmasına müsaade edilebilir. Betonun geçirdiği devrelerdeki kimyasal reaksiyonlar oldukça karmaşıktır.
Yapılara zarar veren en önemli etkenlerden birisi de sudur. Binalarımıza nüfuz eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında betonun bozulmasına, çatlamasına ve betonarme içindeki donatının paslanarak taşıma kapasitelerinin düşmesine yol açar.
Peki yağmur yağışının beton dökümüne etkisi nedir? Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Betonun ilk başta kıvamı ve reaksiyonu için gerekli olan su, beton dayanımını alana kadar etkili olsa da betona bu sürenin dışında fiziksel ve kimyasal etkilerde bulunarak zarar vermektedir. Özellikle sızan suyun donatıya ulaşması ve hava koşullarına göre don veya buharlaşma etkisi ile betona zarar verebilmektedir.
Beton katkı malzemeleri, taze beton harcına su ve çimento ile karıştırılarak ilave edildiği için beton sudan mükemmel bir şekilde korunacak ve sağlam hale gelmiş olacaktır. Kristalize etki oluşturan beton katkı malzemeleri, beton içerisindeki kılcal çatlaklarda su ve nem ile reaksiyona girerek kristal bir ağ oluşturur.
Su ile Kür Yapılması
Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması sağlanmalıdır. Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür.
Betonun daha dayanıklı olması için kullanılan malzemenin daha kaliteli olması gerekir. Bunun için düşük alkali çimento ve kaliteli agrega kullanılmalıdır. Ayrıca beton harcının içindeki çimento ve su miktarı azaltılmalıdır. Hava sürükleyici katkı maddesi kullanırsak beton daha dayanıklı hale gelir.
Su veya hava teması kesilmemiş betonarme içindeki demir “oksitlenir, paslanır, korozyona” uğrar ve çekme kuvveti zayıflar. Yapıya nüfuz eden su, yapıların taşıyıcı (kolon, kiriş) kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak, kesitlerinin azalmasına ve yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine neden olur.
Beton kalitesinin zayıf oluşu nedeniyle de donatının hacminin büyümesi sonucu, zaten az olan beton örtüsü parçalanmakta ve su basman seviyesi altındaki kısa kolonlar aniden düşey yer değiştirmeye uğrayarak yapıların göçmelerine neden olabilmektedir. birlikte donatının paslanması yani korozyon meydana gelmektedir.
Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır. Beton dökümünden sonra özellikle ilk saatlerde ve ilk iki gün kürleme koşulları çok önemlidir. Fazla suyun betona zararı hakkında bilgi edinmek istiyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.
Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir. Kür suyunun sıcaklığı beton sıcaklığına oranla çok düşük olmamalı, özellikle priz aşamasında ve sonrasında beton sıcaklığına olabildiğince yakın olmalıdır.
Sorusu çok sık sorulan bir sorudur. Kısa vadeli olarak ele alınırsa su bina temeline zarar vermez. Ancak yer altında olduğu için bina temelinin betonu uzun süre suya maruz kalır. Uzun süre su ile temas eden beton zamanla kararmaya başlar ve çürüme söz konusu olur.
Havanın rüzgarlı olmasıda buharlaşmayı arttıracaktır. Bu durumda buharlaşmanın önlenmesi ancak betona bir rutubet kaynağı sağlamakla mümkün olacaktır. Şayet betonda bu gibi etkiler sonucu oluşan su kaybı önlenemez ise ani kurumadan dolayı betonda büzlme olacak ve çatlaklar meydana gelecektir.
Yağmur suyu, nemli toprak, binanın inşa edildiği zemindeki yeraltı suları ve banyoda oluşan buhar, binanın ömrünü kısaltıyor. İnşaat sırasında kullanılan metal ve demirler zamanla paslanıyor ve bu durum olası deprem anında büyük risk oluşturuyor.
Dere yatağı ya da doldurulmuş alanlar doğal afetlere karşı dayanıksız, sert zeminlerdeki yapılar ise daha dayanıklı kabul edilmektedir. Binanın temelinde yer altı suyu olup olmadığı da büyük önem taşır. Bu sular çekilip dışarı atılsalar da, zeminde yeniden su birikmesiyle birlikte temele zarar vermesi söz konusudur.
Bu nedenle kışın ortasında beton dökülmesinden kaçınılmalıdır. Ayarlama sırasında gerçekleşen kimyasal işlem düşük sıcaklıklarda yavaşlar ve -10 ° C'de tamamen durur. Ek olarak, betonun 5 ° C'de kürlenmesi 20 ° C'nin iki katı kadar, yani yaklaşık 60 gün sürer. Beton dondan korunmalıdır.
Beton astarı ya da brüt beton astarının temel amacı, alçı ve yüzey arasındaki bağlayıcılığı sağlamasıdır. Bundan dolayı da köprü görevi görür. Bu astar sayesinde su ve nem geçirgenliği de engellenmiş olur.
Şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünde kaçının. Beton dökümü kesintisiz ve sürekli olmalıdır. Soğuk derze olanak verilmemelidir.
Çatlaklar, mikro çatlaklar, kabarıklıklar, pullanma, kavlama veya katman ayrılması , yüzey hazırlamaya devam etmeden önce sökülmesi ve yamanması gereken çürük betonun belirtileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri