Taban ile beton arası en 20-35 cm arasında olmalıdır. Zeminin hazırlanması betonun sınıfına göre belirlenmelidir. Beton, zemine yerleştirilmeden önce alt zeminin temiz ve çıkıntılardan uzak olması gerekmektedir.
Temel altı ortalama 7 – 10 cm dökülmelidir. Dökümünden önce projenin aplikasyonu yapılarak buna göre kalıp çakılmalıdır. Kalıp açılmayacak şekilde yapılmalıdır.
Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir. Betonun dökülmesinde temel hedef ayrıştırmama ve homojenliğin korunması olmalıdır. Beton daima kalıba düşey yönde dik olarak dökülmelidir. Beton dökümü kesintisiz ve sürekli olmalıdır.
Tesviye Betonun Amacı
Tesviye edilecek yüzey dört kenar ve köşeden teraziye alınmalıdır. Terazinin elverdiği koşullarda dökülecek olan en az beton kalınlığı 2,5 cm'den aşağı olmamalıdır.
Örneğin seramik ve beton kiremitler için ortalama eğim %30 iken, fiber çimento çatılar ve metal kiremitler %9 ila %10 arasında eğimlidir. Yanlış kullanılan kiremitler, sızıntılara, kısa devrelere, çatının açılmasına ve diğer kazalara neden olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Beton uygulaması yapılması planlanan sahada alt dolgu kalınlığı en az 25 cm olması gerekir, dolgu malzemelerinin kaliteli ve uygun olmasına dikkat edilir. Ön hazırlık yapılırken en önemli unsur, dolgu sıkıştırılan zeminde % 20' den az nem oranına sahip ve % 95 modifiye proktor ölçüsünde sıkıştırılmış olması gereklidir.
Taban ile beton arası en 20-35 cm arasında olmalıdır. Zeminin hazırlanması betonun sınıfına göre belirlenmelidir. Beton, zemine yerleştirilmeden önce alt zeminin temiz ve çıkıntılardan uzak olması gerekmektedir.
Subasman kalınlığı ne olmalı? Subasman kalınlığı bulunduğunuz bölgenin yağış durumuna ve su yükselti riskine göre belirlenir. En yaygın kullanılan subasman yüksekliği 50-80 cm arasında olanlardır.
Yukarıda yazılan yerlerde ve benzeri yerlerde, şap atılması zeminin sudan korunması, yüzeyin düzgünlüğünü ve görselliğin ön plana çıkması sağlamaktadır. — Çimento ile yapılan şap için 0,2 cm den az ve 0,5 cm den fazla olmamalıdır. — Sentetik içerikli şap için 0,5cm'den az 3 cm'den fazla olmamalıdır.
Ara kat döşemelerinde 8 cm, çatı katı betonarme döşeme plağında 6 cm kalınlıklar minimumdur. Betonarme döşemeler deprem bölgelerinde normal bölgelere oranla 2 cm daha kalın yapılırlar. Zemine oturan döşemelerde grobeton kalınlığı genelde 10 cm alınır. Yapılarımıza zarar veren en önemli faktörlerden biri de sudur.
1 - Beton, toprak zemin üstüne yerleştirilecekse toprak sıkıştırılır. 2 - Betonun içindeki suyu emmemesi için toprak, 15cm derinliğe kadar çamur oluşmadan iyice nemlendirilir. * Kayalık zemin üzerine beton dökülmeden önce zeminin gevşek kısımları su birikintisi bırakmadan temizlenir.
Bu çatlamaların nedenleri arasında donma ve çözülme, alkali - aktif silis reaksiyonu, karbonatlaşma, donatının korozyonu/paslanması, sülfat - asit -tuz gibi beton için zararlı maddelerin yol açtığı reaksiyonlar sayılabilir.
12 °C den düşük sıcaklıkta betonun dayanım kazanmadığı kabul edilir, *Donan su hacminin % 9 oranında genişler, İlgili Türk Standardı, betonun basınç mukavemetinin 50 kg/cm2' ye erişmesinden sonra don sebebiyle zarar görmeyeceğini kabul eder.
Beton kalıba en fazla 1,5 metre yükseklikten dökülmelidir. Yüksekten sertçe dökülen taze beton sert kalıba ve donatıya çarpmasıyla harç agregadan ayrışabilir ve sonuçta betonda segregasyon gözlenir.
TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5 ˚C olmalıdır. Ancak, beton sıcaklığının +10 ˚C'nin altında olması önerilmez. Bu nedenle döküm öncesinde, esnasında ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir.
Su ile Kür Yapılması
Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması sağlanmalıdır. Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur.
Sulu yerden ısıtma sistemleri için minimum şap kalınlığı 3.5 cm olması gerekmektedir. Yerden ısıtma sistemleri şap katmanında en çok yapılan yanlışlardan şap görevini üstlenmiş işçi sınıfının veya firmanın kalın cm şap atmasıdır.
PVC, linolyum, laminat-lamine parke, ahşap, halı, seramik kaplama altında düzgün bir yüzey elde etmek için kullanılır. Beton ve şap yüzeylerin düzgünleştirilmesinde kullanılır. Mevcut mozaik, doğal taş yüzeylerin düzgünleştirilmesi ve terazilenmesini sağlar.
Şap Betonu Sulanır mı? Evet, şap dökülecek alan temizlendikten sonra beton dökülmeden 15-20 dakika önce zemin su ile nemlendirilmelidir. Ancak uygulama esnasında zeminde su birikintileri olmamalıdır.
Az önce de belirttiğimiz üzere, üst temel olarak tercüme ettiğimiz bu terimin asıl kullanım alanı binaların temel veya zemin bölümleridir. Subasman yapımı gerekliliği, binaların zeminlerinin ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir. Dolayısıyla her yapı için subasmanın şart olduğu gibi bir durum söz konusu değildir.
Subasman yapımındaki amaç; yapıyı doğal etkilerden, sudan ya da nemden korumaktır. Ancak her yapıda subasman bulunması şart değildir; daha çok arazi koşullarının gerektirdiği durumlarda yapılır.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
SICAK ÇATILARDA EĞİMLİ YÜZEYLERİN OLUŞTURULMASI
Eğim şapına, en ince yerinde 2,5 cm'den az olmayacak şekilde eğim verilmelidir, 5,00 mm < genişlikte eğim şapına % 1 eğim verilmesi halinde şapın ince yeri 2,5 cm iken, şapın en yüksek noktasında kalınlık 7,5 cm olur ki, bu oldukça fazla bir ağırlık oluşturabilir.
Ülkemizdeki minimum beton sınıfının en az C30 olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çağatay, “Ülkemizdeki mevcut beton kalitesi, denetimi de göz önüne alındığında C30 sınıfı beton C20 sınıfı betona göre sayısız üstünlük sağlayabilecektir.
Kayganlık olabilecek zeminlerde, sık kullanıma maruz kalan iç veya dış bütün mekanlarda wash beton sıklıkla kullanılmaktadır. Çok ağır yüklerin taşınmadığı zeminlerde köpük beton, endüstriyel betonlarda lifli beton ve aşınma karşı dayanıklı zeminlerde ise polimer beton kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri