Yanlış: Şantiyede reçete dışında betona su katılır. Betona şantiyede katılacak her litre su o an için betonun işlenebilirliğini kolaylaştırsa da su/çimento oranı artacağından dolayı betonda daha çok boşluk oluşur. Bu da betonun zayıf, geçirimli ve dayanıksız olmasına neden olur.
Isıl çatlamalara neden olur. - Beton yüzeyindeki su hemen buharlaşacağı için hızlı priz alır ve dayanımsız olur. Şantiyede taze betona, kıvamını artırmak için su eklendiğinde; - Su/çimento oranı artar ve beton dayanımı düşer. - Geçirgenlik artar. - Beton yüzey görüntüsü bozulur. - Dayanıklılık azalır.
Beton kalitesinin denetlenmediği ülkemizde su taşıyıcı yapı elemanları içerisine rahatlıkla girmektedir. Binalarımıza nüfus eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur.
Havanın rüzgarlı olmasıda buharlaşmayı arttıracaktır. Bu durumda buharlaşmanın önlenmesi ancak betona bir rutubet kaynağı sağlamakla mümkün olacaktır. Şayet betonda bu gibi etkiler sonucu oluşan su kaybı önlenemez ise ani kurumadan dolayı betonda büzlme olacak ve çatlaklar meydana gelecektir.
Hava sıcaklığı ve hızlı buharlaşma nedeni ile betona ilave su eklenmemelidir. İlave su beton dayanımını olumsuz etkiler. Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Beton numuneler kür havuzunda 24 saat ve 28 gün boyunca bekletildiklerine göre betonun sulanması için bir vakit sınırı yoktur. Ancak öğle vaktinde yapılacak sulamada suyun önemli bir kısmı buharlaşacaktır.
Betonu sudan korumak bir yapı için hayati önem taşımaktadır. Beton içerisinde bulunan ve yapıyı taşıyan çelikler su ile temas ettiği zaman korozyona uğramakta ve geri dönüşü olmayacak çok ciddi zararlara neden olmaktadır.
Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir. Kür suyunun sıcaklığı beton sıcaklığına oranla çok düşük olmamalı, özellikle priz aşamasında ve sonrasında beton sıcaklığına olabildiğince yakın olmalıdır.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Beton katkı maddeleri; mukavemeti artırabilir, sertleşmeyi geciktirebilir ya da hızlandırabilir, su iticilik sağlayabilir, donmayı engelleyebilir. Yani betonun sahip olması istenen özellikler, beton katkı maddeleri sayesinde gerçekleştirilebilir.
Yüzeye çıkan suyun buharlaşması sonucunda, kalsiyum hidroksit ve tuzlar beton yüzeyinde genellikle 3 mm ile 15 mm arasında bir çökelti tabakası oluşturur. Kalsiyum hidroksit, havadaki karbon dioksitle temas eder ve CaCO3 (kalsiyum karbonat) haline dönüşür.
Su veya hava teması kesilmemiş betonarme içindeki demir “oksitlenir, paslanır, korozyona” uğrar ve çekme kuvveti zayıflar. Yapıya nüfuz eden su, yapıların taşıyıcı (kolon, kiriş) kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak, kesitlerinin azalmasına ve yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine neden olur.
Böylece oluşan su yalıtımı özelliği, kütlesel olduğu içinbeton yüzeyindeki hasar, darbe ve mekanik zedelenmelerden etkilenmemektedir. Su yalıtımı sağlamanın yanı sıra betonun mekanik özelliklerini güçlendirir ve kimyasallara karşı dayanımını arttırır.
Özel durumlarda katkı kullanılarak betonun yerleştirilme süresi 5 saat'e kadar çıkartılabilir. Hazır beton taşımasında en önemli unsur mikser katı geldi diye betona su katılmasıdır. Kolay işlensin diye miksere bir teneke su vermek betonun dayanımını yarıya düşürür.
Beton, klasik karışımda yüzde 100 su geçirmez değildir. Bununla birlikte, en popüler beton mukavemet sınıfları C 16/20 ve C 20/25, karşılık gelen basınca ek olarak bir miktar su tutar. Bununla birlikte, kalıcı olarak veya yüksek basınç altında maruz kaldıklarında nemi belirli bir derinliğe kadar emebilirler.
Kristalize beton su geçirimsizlik katkısı, kristalizasyon süreci ile binaların su yalıtımını sağlayan yeni bir teknolojidir. Kristalize beton su geçirimsizlik katkısı, beton yapı malzemelerine eklenen bir kimyasal katkı maddesidir.
Çoğu hallerde yedi gün kafidir. Genellikle betonun suyunun buharlaşması sonucu sertleştiği zannedilir. Gerçekte bu doğru değildir. Su olmaksızın ne hidratasyon ne de sertleşme olabilir.
Taze betonda iri agrega taneleri dibe doğru çökerken, çimento partiküllerini içeren su yüzeye çıkar. Yüzeye yakın kiriş ve döşeme donatıları bu yer değişimine karşı koyar ve taze beton bu bölgelerde tam olarak oturamaz. Oturmasını yapamayan beton demir boyunca çatlar.
İçerdikleri kimyasal tuzlar bakımından yer altı suları, yapılarda temele, kapilerite sebebiyle sıvalara ve betona zararlı olmaktadır. Özellikle YASS yüksek olan bölgelerde oluşan bu durumun yanında yüksek YASS, kil zeminlerde konsolidasyona, yapılarda farklı oturmalar dolayısıyla hasarlara yol açmaktadır [2].
h) Betonun prizi için gerekli olan suyun kalıp tah- tası tarafından alınmasına ve dolayısiyle betonun su kaybı suretiyle köşe kırılmalarına mani olmak üzere, beton döküldükten sonra da kalıp sathının belirli bir süre (ortalama bir hafta) sulanması gerekecektir.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
f) Toprak zemine oturan betonlarda beton altına, beton içindeki su ve ince malzemenin emilmesini önlemek amacıyla polietilen örtü serilmelidir. g) Polietilen örtülerde döküm sırasında kaymayı önlemek amacıyla gerekli yerlerde plastik yapışkanlı bant kullanılmalıdır.
Sıcak hava koşullarında betonun sulanması uygun iken soğuk havada uygun olmayabilir. Soğuk havada en iyi kür uygulaması beton yüzeyini su kaybından ve soğuktan koruyacak yalıtımlı malzemeler kullanılarak yapılır.
Yapılan incelemeler ve hesaplamalar sonrasında bulunan uygulamalardan biri de fırçalı saha betonu uygulamasıdır. Bu uygulama, araç ve yayaların kayması muhtemel yerlerdeki emniyetsiz durumları önlemek, kaymaz ve dayanıklı zemine kavuşmak ile su ve ısı yalıtımı için kullanılmaktadır.
Çimentoyu ayarında ve ölçülü yapmak için; 15 kilogram kum, 5 kilogram çimento, 2,5 kilogram su ve isteğe bağlı olarak 2,5 kilogram kireç kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri