Ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin yaşı 2004'te 63, 2016'da ise 65 olarak değiştirildi. Bu araçları kullananlar 66 yaşından gün aldıktan sonra işi yapmaya devam ederse ceza kesiliyor.
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü 2021 yılında yeni düzenlemeye göre karayolu yük ve yolcu taşıyan ticari araç kullanan şoförlerde araç kullanımı yaşını 65'ten 69'a çıkardı. Kişilerin 69 yaşından yaş almamış olması yani 69 yaşından küçük olması şart koşul olarak biliniyor.
İlkokul diploması olup 22 yaşından gün alan kişiler, tır şoförü olabilirler.
Firma birden fazla şoförü adına başvuru yapabilir. 65 yaşını dolduran şoförleri adına (SGK Kayıtları vb.) Bakanlıkla yaptığı diğer iş ve işlemlerde izlediği sürecin aynısını izleyerek başvuru yapabilir. Başvuruda Sağlık Raporunun alınış tarihi 30 günü geçmemiş olmalıdır.
TİCARİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİ İÇİN GEÇERLİ OLAN 66 YAŞINDAN GÜN ALMAMIŞ OLMAK YAŞ SINIRLAMASI, 31.12.2023 TARİHİNE KADAR 69 YAŞINDAN GÜN ALMAMIŞ OLMAK ŞEKLİNDE UYGULANACAKTIR.
İlgili 43 soru bulundu
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
Kanuna göre 65 yaşını dolduran sürücüler, ticari araç kullanamıyor. Emniyet yetkilileri de araç kullanan sürücülerin yaşı ile ilgili “Her şey sürücünün sağlık raporu ile ilgilidir. Ticari araçlarda 65 yaş sınırı vardır. Ama özel araç kullanan kişilerde yaş sınırı yok.
Ulaştırma Bakanlığı, karayolu taşımacılık faaliyetleri mesleki yeterlik eğitimi yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeyle, sürücülerin 63 yaşını doldurmaları halinde mesleki yeterlilik belgeleri iptal edilecek.
Src yaş sınırı 18 Eylül 2021 tarihi itibari ile güncellenmiştir. Buna gören src yaş sınırı 31 Aralık 2023 tarihine kadar 69 olarak güncellenmiştir. Src belgesi için yaş şartı aranmaktadır.
69 YAŞINDAN GÜN ALANLAR KULLANAMAYACAK
Genelge kapsamında 69 yaşından gün alanların şoförlük yapamayacağı belirtildi. İTEO Başkanı Aksu'nun mesajı şöyle: Değerli meslektaşlarımız; Ticari taksi alımı için ve şoförlük yapabilmek için 65 olan yaş şartı 68 olarak değiştirilmiştir.
18 yaşından büyük tüm çalışanlar sağlıkları işi yapmaya uygunsa, çalışabilir. 65 yaş üstü kişilerden sağlıkları işi yapmaya uygun olanlar için de aktif çalışan olduklarını belgelemeleri kaydıyla sokağa çıkma yasağı kısıtlamasına tabi değiller.
Tır kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz. Tır kullanabilmek için ise C sınıfı ehliyet aldıktan sonra CE sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
eleman.net verilerine göre, Tır Şoförü 2023 yılında ortalama 30.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tır Şoförü , Ocak 2023 yılında ortalama 24.420 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.136 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Mesleki yeterlilik süresi biten veya bitmesine 3 ay kalan soförlerin aile saglik merkezi veya diger saglik kuruluslarindan alinan saglik raporu ile psikoteknik belgeleri ile tekrar bölge müdürlüklerine basvurabilirler.
Günlük maksimum sürüş süresi 9 saattir. Kamyon/tır sürücüleri için haftalık maximum sürüş süresi 56 saattir. İki haftalık bir süre içinde toplam sürüş süresi 90 saatiikinci hafta 34 saat olmak üzere araç kullanabilir.
PÜİS'in girişimleriyle Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü bir genelge yayınlayarak, ülke genelinde tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan taşıtların sürücüleri için gerekli olan Tehlikeli Mal Taşımacılığı Sürücü Eğitim Sertifikası (SRC-5) 8 Mayıs 2023 tarihine kadar aranmayacağını duyurdu.
Muafiyetli başvuru için aranan şartlar:
Eski Ehliyetlerde D sınıfı, yeni ehliyetlerde M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1E ve F sınıf tarihleri 25.02.2003 tarihinden önce olan ehliyet sahipleri muafiyetli olarak SRC2 ve SRC3 belgesine başvurabilirler.
SRC belgeleri için belirlenen bir geçerlilik süresi yoktur. SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4 belgelerine sahip sürücüler süresiz olarak bu belgeleri kullanabilir.
Sınavsız SRC Belgesini Kimler Alabilir? Eski ehliyetlerde B sınıfı, yeni ehliyetlerde M, B1, B ve F sınıf tarihleri 25.02.2003 tarihinden önce olan ehliyet sahipleri muafiyetli olarak SRC2 ve SRC4 belgesine başvurabilirler.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak.
“C”, “CE”,“D1” ve “D1 E” sınıfı sertifikalara sahip olabilmek için 21( yirmi bir) yaşını bitirmiş olmak gerekir. EHLİYET ALMA YAŞ DÜŞTÜ MÜ? Konuyla ilgili Resmi Gazete'de herhangi bir gelişme bulunmuyor.
Sürücü belgelerinin ticari araç şoförlerinde 5 yılda bir, hususi araç kullananlarda ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini aktaran Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor.
Sönmez sosyal medya hesabından “65 yaş üzeri yurttaşlarımızın ücretsiz şehir içi toplu taşıma hakkının iptal edilmesi hukuk dışıdır. 4736 Sayılı Kanunun 3. Fıkrası; Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişilerin şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacağını açıkça düzenlemiştir” dedi.
Aksaray Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Veysel Öztürk, alınan kararla 15 Ekim 2023 tarihinden itibaren 65 yaş üstü vatandaşların minibüslerde ücretsiz taşınmasının son bulacağını açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri