İçerisinde 'agrega' (betonda kullanılan kum, çakıl, kırma taş gibi taneli, inorganik malzemelere verilen isim) dediğimiz taşlar yer alır. Betonun yüzde 70-80'ini bunlar oluşturur. Bunlar aslında belli bir elek analizine göre düzenlenerek belli boyutlarda birleştirilir. Çimento dediğimiz bağlayıcı da bunları bağlar.
Mıcır, çakıl ve kum, inşaat sektöründe agrega olarak da adlandırılan belirli tane sınıflarına ayrılmış, kırma ve doğal olmak üzere ikiye ayrılan, organik olmayan malzemelerdir. Bu malzeme beton, hafif beton üretiminde, yol dolgusu ve kaplamasında, inşaat sıvasında yoğun olarak kullanılmaktadır.
9--İyi bir betonun elde edilmesinde su, kum, mıcır (çakıl) oranları çok önemlidir. 2--Kum, kırmataş, çakıl taneleri, yüksek sertlikli taşlardan meydana gelmelidir. 3--Çakıl ve kırmataşın üç boyutu birbirine yakın olmalıdır. 4--Beton, ayrışmadan donatı çubukları arasına girebilecek çakıl boyutlarına sahip olmalıdır.
1975 – Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik yayımlandı. (Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde C18'den düşük nitelikte beton kullanılamaz.
Betonda kullanılacak agregalar TS 706 EN 12620'ye uygun olmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Üretimde CEM I 52,5R Yüksek erken dayanım sınıflı Portland çimento kullanılmaktadır.
Çelik teller gevrek olan betonun çekme şekil değiştirmesini artırarak betona yarı-sünek davranış özeliği kazandırır. Bundan dolayı betonun çatlama dayanımı ve tokluk özeliklerinde iyileşme görülür.
Konut ve benzeri betonarme yapıların ekonomik servis ömrü genellikle 50 yıldır. Köprü, baraj gibi daha önemli yapılanların ise 100 yıl gibi daha uzun süre sorun çıkarmadan hizmet vermesi beklenmektedir.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye genelinde idare tarafından yaptırılan yapılarda, en düşük C 20 sınıf beton kullanılması zorunluluğunun bulunduğunu bildirdi.
TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5 ˚C olmalıdır. Ancak, beton sıcaklığının +10 ˚C'nin altında olması önerilmez. Bu nedenle döküm öncesinde, esnasında ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir.
Depreme karşı dayanıklı türleri arasında yer alan betonlara verilen kod isimlerinin detayları ise şöyle: C30 beton 1 cm²'de 300 kilogram, C35 beton 1 cm²'de 325 kilogram, C40 beton 1 cm²'de 400 kiloluk yük, C45 beton 55 MPa ve üzeri basınç dayanımına C50 beton türü ise 60 MPa ve üzeri basınç dayanımına sahiptir.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Normal Mıcırlar
Özgül ağırlığı 2.4 gr/cm³ ile 2.8 gr/cm³ arasında değişen, en çok kullanılan, normal beton imalatı için üretilen malzemedir.
Çakıl taşı ya da çakıl deniz kıyılarında ve derelerde suyun aşındırması sonucu sivrilikleri kaybolmuş, yuvarlak biçimindeki ufak bir taş türüdür. Bahçe yollarında ve beton işlerde kullanılır. Çakıllar akarsuların boylarında, deniz ve göl kıyılarında birikmiş irili ufaklı taş parçacıklarıdır.
Özgür Çakır, silis (silisyum oksijen) esaslı doğal kumların betonda kullanılmaya uygun olduğunu söylüyor. Bunun yanında kırma kumun çok yaygın bir şekilde kullanılabildiğini söyleyen Çakır, "Beton içerisinde 'agrega' denilen çakıl ve kırma taşlar kullanılır.
Beton uygulaması yapılması planlanan sahada alt dolgu kalınlığı en az 25 cm olması gerekir, dolgu malzemelerinin kaliteli ve uygun olmasına dikkat edilir. Ön hazırlık yapılırken en önemli unsur, dolgu sıkıştırılan zeminde % 20' den az nem oranına sahip ve % 95 modifiye proktor ölçüsünde sıkıştırılmış olması gereklidir.
Oysa ki bazı yapı ilanlarında yüksek dayanımlı C30 betonu kullanıldığı ifade edilmektedir. Halen güncellenmekte olan deprem yönetmeliğine göre minimum beton sınıfı C30 olmalıdır.”
C30 betonlar, yalnızca daha yüksek yük dayanımına sahip olmalarıyla değil, aynı zamanda reçetelerinde uygulanan su/çimento oranlarıyla da dürabil ve geçirimsiz betonlar oldukları için daha uzun süre, içinde bulunan yapısal çeliği koruyarak korozyonu engeller ve yapı güvenliğini sağlar.
Betonarme yapılarda sağlamlık her zaman sağlanamayabilmektedir. Ancak hafif çelik evler pratik olarak inşa edildikleri için sağlamlık özelliklerini korurlar. Çelik evlerin inşa süresi, betonarmeye göre çok daha kısadır.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
Çelik yapılar çok daha kısa sürede inşa edilir, hava şartlarından etkilenme oranı daha düşüktür, malzemeler sudan zarar görmez. Bu da işçilik ve zaman maliyetlerini düşürür. Betonarme inşaat süresi uzun ve her türlü hava koşuluna uygun değildir, bu sebeple uzun vadeli ve daha maliyetli çözümler sunar.
Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir. Betonun dökülmesinde temel hedef ayrıştırmama ve homojenliğin korunması olmalıdır. Beton daima kalıba düşey yönde dik olarak dökülmelidir. Beton dökümü kesintisiz ve sürekli olmalıdır.
Betonun daha dayanıklı olması için kullanılan malzemenin daha kaliteli olması gerekir. Bunun için düşük alkali çimento ve kaliteli agrega kullanılmalıdır. Ayrıca beton harcının içindeki çimento ve su miktarı azaltılmalıdır. Hava sürükleyici katkı maddesi kullanırsak beton daha dayanıklı hale gelir.
Ancak bu belirtilen özelliklerin birbirinden bağımsız olmadıkları bilinmelidir. Beton malzemenin basınca karşı dayanımı, betonun mekanik dayanımları içerisinde en büyük değere ve en önemli yere sahip olanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri