Lityum silikat, beton yüzey sertleştiricileri arasında son yıllarda popülerliğini artırmış olan bir bileşiktir. Bu sertleştirici, beton yüzeylerin dayanıklılığını ve performansını artırmak için kullanılır. Lityum silikat, betonun içinde bulunan kalsiyum hidroksitle reaksiyona girer.
Yüzey sertleştiriciler, genellikle beton, asfalt ve diğer yapı malzemelerinin dayanıklılığını ve direncini artırmak için kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Yüzey sertleştiriciler, yapıların ömrünü uzatmak, aşınma, çatlama ve erozyona karşı koruma sağlamak için kullanılır.
Uygulamada sertleştirici yüzeye serpilir, malzeme nemlenince tepsi ile fazla işlem yapmadan perdahlanır. Daha sonra vakit geçirmeksizin bir önceki uygulama yönüne dik olarak sertleştirici yüzeye serpilir. Yüzey nemlenince tekrar tepsi ile perdahlanır.
Beton sertleştirici olarak kullanılan, lityum silikat sıvı yüzey sertleştiricisidir. Genellikle depolama alanlarında garajlarda, AVM ve otoparklarda kullanılır.
Beton; agrega, çimento, su ve gerektiğinde bazı katkı maddelerinin birlikte karılmasıyla elde edilen bir yapı malzemesidir. Beton agregaları minerallerden oluşmuş taneli malzemelerdir. Kum, çakıl ve kırmataş normal ağırlıklı beton yapımında en çok kullanılan agrega cinsleridir.
İlgili 22 soru bulundu
Çimento su ile tepkimeye girerek bir yapıştırma malzemesi olarak bilinir. Su ile tepkimeye girdikten sonra sertleşir.
Çoğu hallerde yedi gün kafidir. Genellikle betonun suyunun buharlaşması sonucu sertleştiği zannedilir. Gerçekte bu doğru değildir. Su olmaksızın ne hidratasyon ne de sertleşme olabilir.
Uygulama sırasında 3-5 kg/m² Hard Stone yüzeye serpilir, malzeme nemlenince mala ile perdahlanır. Daha sonra vakit geçirmeksizin kalıp ayırıcı yüzeye serpilir ve kalıplar ile baskı işlemine geçilir. 1-2 gün sonra yüzey basınçlı su ile istenilen etki elde edilene kadar yıkanır.
Sodyum silikat, silika jellerin ham maddesidir. Bunun yanı sıra deterjan yapımında, cam için çimento yapısı oluşturmada, seramik ve çömlek yapımında, yanmaz kağıt yapımında, ahşap işleme sektöründe, çimento işleme sektöründe, giysilerin boyanması ve baskılanmasında sıklıkla kullanılır.
Silika, bedeni içten onarıp yara ve iltihapların iyileşmesine olumlu etki sağlarken dışarıdan da cilt ve vücut güzelliğine katkı sağlıyor. Silikanın bilinen en önemli yararı ise vücutta biriken fazla alüminyumun dışarı atılmasını sağlaması.
Yalıtımda kullanılan yüzey sertleştirici; insan, makine veya kuşların darbelerine karşı fiziksel hasarın oluşmasını engeller. Yalıtım malzemeleriyle birlikte uygulanan yüzey sertleştirici, hem yüzeylerin hem de yalıtım malzemelerinin kullanım ömrünü artırmaktadır. Yalıtım uygulanan yüzeyin daha temiz kalmasını sağlar.
1 torba Forcechem yüzey sertleştirici (25 Kg) uygulama yapılacak taze beton üzerine mekanik uygulamalarda ortalama 5kg/m2 olacak şekilde otomatik serpici ile düzgünce yüzeye dağıtılmalıdır. Elle uygulamalarda taze beton üzerine ilk aşamada ortalama 3kg/m2 olacak şekilde düzgünce serpilmelidir.
Yüzey sertleştirici uygulandığı zemini pürüzsüz bir zemine kavuşturur. Uygulanan yüzeyi yıpranma, aşınma, çizilme vb. olumsuz etkenlere karşı korur. Uygulandığı yüzey kusursuz bir görünüm alır. Kolay ve hızlı işlev görme etkinliği sağlar.
Herhangi bir agrega ve su ile hazırlanan beton karışımında, çimento miktarı nın artırılması ile betonun dayanımını artacaktır.
Betonun daha dayanıklı olması için kullanılan malzemenin daha kaliteli olması gerekir. Bunun için düşük alkali çimento ve kaliteli agrega kullanılmalıdır. Ayrıca beton harcının içindeki çimento ve su miktarı azaltılmalıdır. Hava sürükleyici katkı maddesi kullanırsak beton daha dayanıklı hale gelir.
Ancak uygulanacak gri,kırmızı,yeşil renk çeşidine ve betonun kullanım maksadına göre 1 m2 de kullanılacak beton yüzey sertleştirici kg miktarı yaklaşık olarak aşağıda belirtilmiştir. Her 1 mm kalınlık için 1,600 gr/m² beton yüzey sertleştirici kullanılabilir.
Silikat minerali olarak kabul edilen silika (silikon dioksit) yeryüzünde bulunan hemen hemen bütün kaya ve kayaçların bünyesinde bulunmaktadır.
Sodyum metasilikat, çamaşır deterjanı, seramik, kaplama, tekstil, matbaa, kağıt yapımı, beton, çimento, yanmaz malzemeler, yağlar, deri işleme ve diğer birçok endüstriyel alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Silikat, mineral grupları arasında en geniş gruptur. Her bir silikat minerali, yer kabuğunda en çok bulunan oksijen ve silisyum elementlerini içerir. Bunların çoğu bir veya birden fazla diğer elementleri içinde barındırır.
Hazır beton taşımasında en önemli unsur mikser katı geldi diye betona su katılmasıdır. %20 fazla su ilave edilmesi, %30 mukavemet azalmasına, %30 fazla su ilave edilmesi, %50 mukavemet azalmasına, %100 fazla su ilave edilmesi, %80 mukavemet azalmasına, neden olur.
Isıya dayanıklı ve yüksek ısıda kullanılmaya uygun, bağlayıcı olarak kalsiyum alüminli çimentonun (CAC) kullanıldığı betonlar, ısıya dayanıklı (refrakter) betonlardır. Bu tür betonlarda agrega olarak ise ısıya dayanıklı veya refrakter agrega ve filler malzeme kullanılır.
Şap Döküm İşlemi
Çimento ile gerçekleştirilen şap iki şekilde dökülür. Ya tesviye betonu üzerine serpilip ıslatılarak ya da çimentoyu su ile karıştırıp zemine sererek. Sentetik şap ise fabrikalarda üretilir. Doğrudan kutu halinde kullanım alanına getirilir ve direkt olarak zemin üzerine uygulanır.
Soğuk iklim koşulları altında betonun priz alması yavaşlar. Çok soğuk havada betonda çimento hidratasyonu durur. Bu nedenle beton sertleşmez ve dayanım kazanmaz. Böyle durumlarda beton karışımlarında ve kür koşullarında değişiklikler yapılması gerekmektedir.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Bina ömrü ile yapımda kullanılan beton çeşidi arasında önemli bir ilişki vardır. Örneğin inşada C25 ve C30 beton sınıfının doğru bir şekilde kullanılması beton ömrünü 100 yıla kadar çıkarabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri