TDK'ye göre Bey kelimesinin doğru yazım biçimi Bey olarak kabul ediliyor. Bunun dışındaki yazılışları hatalı yazım şeklidir. Baş harfi büyük olmalıdır. Baş harfinin küçük yazılması hatalı olarak kabul edilmektedir.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr.
“Ali Bey, Ayşe Hanım" mı? "Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb. Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM'nin, TDK'nin, BM'de, ABD'de, TV'ye vb.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
I. Osman, Osman Gazi, Osman Bey ya da Ataman Bey (Osmanlı Türkçesi: عثمان بك Osman Bey), mahlasıyla Fahrüddin ya da Osmancık (1258, Söğüt - 1324, Bursa), Osmanlı Beyliği ve Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu ve beyliğin ilk padişahı olan Türk hükümdar ve komutandır.
Aslan kelimesi telaffuz edildiği şekli ile aslan şeklinde yazılır. Arslan şeklinde yazılması halinde ise yazım yanlışlığı ortaya çıkar.
Bey sözcüğü saygı belirten ve erkek isimlerinin sonuna getirilen bir sözcüktür.
Merhaba, Bey, Hanım, Amca, Efendi gibi sözcükler özel isimlerden sonra gelip o ismi nitelerse büyük harfle yazılır ve gelen ekler kesme işareti ile ayrılır.
Merhaba ; Ahmet Bey büyük harfle yazılmaktadır. Unvan belirten kelimeler her zaman büyük harfle yazılır.
Atatürk'ün babası Ali Rıza Bey'dir. Annesi ise Zübeyde Hanım'dır. Oysa günümüzde bu tür kullanımlar söz konusu değildir. Tabii eğer gerçekten soyadınız "Bey" veya "Hanım" değilse.
Sorusunu birlikte cevaplayalım; Öncelikle sorumuzun cevabı "Ahmet Beyin" olacaktır.
küçük bey, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, y harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'ü', 'ç', 'ü', 'k', ' ', 'b', 'e', 'y', şeklindedir. küçük bey kelimesinin tersten yazılışı yeb küçük diziliminde gösterilir.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Kaymakam Erol Bey; Sayın Prof. Dr. Mustafa Özkan; Şevki Efendi, Zeynep Hanım; Mareşal Fevzi Çakmak, Yüzbaşı Cengiz Topel; Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman, Deli Petro vb.
Bolu Beyi'ne şeklindedir hocam büyük ihtimal.
Avukat Mehmet Bey Şeklinde yazılır, bu bir unvan olduğundan kelimelerin baş harfi büyük olmalıdır.
Hasan Bey kelimesindeki "-Bey-" , bir hitap cümlesidir. Kuralımız ise Hitap Cümleleri büyük harfle başlar.O yüzden büyük yazılmalıdır.
Mehmet Bey yazarken (B) harfi büyük yazılır. Bu bir kuraldır. Ünvan belirtir . Ünvan belirten kelimeler ise her zaman büyük harfle başlar.
Ek-fiilin çekimli biçimleri (idi, imiş, ise) ayrı yazılabildiği gibi bitişik olarak da yazılabilir. Ünsüzle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında i ünlüsü düşer, ayrıca büyük ünlü uyumuna uyar: yorgun-du (yorgun idi), güzel-miş (güzel imiş), gelir-se (gelir ise) vb.
Bu kelimenin doğru yazım şekli Bey şeklindedir. İsimden sonra yazılan bu kelime büyük harf ile başlamaktadır. Kimi yerlerde ise Beg olarak yazılmaktadır. Ancak doğru yazılışı Bey olmalıdır.
Ad. [1] Onursal veya meslekî unvanların haricinde, evli veya bekar bir erkeğe hitap ederken kullanılan, saygı belirten unvan. bey, bay, sayın, efendi.
Kişilerin mesleklerini, cinsiyetlerini, makamlarını, lakaplarını belirten sıfatlara unvan sıfatları denir. Bu sıfatlar sadece insan isimlerini niteler. Bazen isimden önce, bazen sonra gelir: İsmet Bey, Teğmen Kasım, Ali Amca, Hasan Paşa, Ahmet Reis, Doktor Malik, Ayşe Hanım, Çolak Nebi, Öğretmen Harun...
Şahinbey TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Gaziantep iline bağlı ilçelerden biri.
Kişi isimlerinden sonra gelen saygı, ünvan, lakap sözlerine gelen isim çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
Kelimenin Arapça aslı براءة yani beraet şeklindedir ve aklanma, suçsuz bulunma anlamına gelir. Bu kelime Türkçede beraat şeklinde de telaffuz edilir. Nitekim TDK'ya göre aklanma anlamına gelen bu kelime beraat şeklinde yazılmalıdır: Dil Derneği'ne göre de aklanma anlamına gelen bu kelime "Beraat" şeklinde yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri