Memurlar ihraç edilmeleri durumunda prim eksiklerini çalışarak tamamlama şansına sahip olabilirken 25 yıl boyunca çalışan bir kamu emeklisi Emekli Sandığı'ndan maaş alabilmektedir. Bunun yanı sıra emekli ikramiyesi alması söz konusu olmamaktadır.
675 sayılı KHK'da yer alan düzenleme gereğince, ihraç edilenler, kendilerine ödenmiş maaşları iade etmeyecek.
Bu durumda, hizmetleri birleştirilerek emekli aylığı bağlanan kişilerin kamu görevinden çıkarılma ile sona ermiş olmaları halinde emekli ikramiyesi alma hakları bulunmamaktadır. Yani, ihraç edilen kamu personeli, emekli ikramiyesi alabilmek için kıdem tazminatı haklarına sahip olmalıdır.
Açıkça görülmektedir ki SGK kamu görevinden çıkarılmış olmayı kıdem tazminatı almaya engel bir durum olarak yorumlamakta ve bu nedenle ihraç edilen kamu görevlilerine emekli ikramiyesi ödememektedir.
KHK ile görevden alındığınız tarihte sosyal güvenlik primlerinizin tamamı Emekli Sandığı'na yatırılmış ve çalışma sürelerinin tamamı sadece kamuya bağlı geçmiş ise Emekli sandığından emekli olabilir, ikramiye, emekli maaş ödemelerinizi alabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Memurlar ihraç edilmeleri durumunda prim eksiklerini çalışarak tamamlama şansına sahip olabilirken 25 yıl boyunca çalışan bir kamu emeklisi Emekli Sandığı'ndan maaş alabilmektedir. Bunun yanı sıra emekli ikramiyesi alması söz konusu olmamaktadır.
Aylık bağlanabilmesi için memuriyet, SSK, BAĞKUR hizmetlerinin toplamında memurluktan emekli olabilme şartları taşınması halinde memur görevinden atılmış olması, görevden çıkarılmış olması, istifa etmesi gibi durumların bir önemi bulunmamakta olup ilgili kişilere aylık bağlanmaktadır.
Meslekten ihraç edilenler özel sektörde sigortalı işte çalışabilir; aynı şekilde Bağ-Kur'a tabi bir iş yeri açabilir. Yüksek Öğretim Kurumundan ihraç edilen devlet üniversitelerdeki akademisyenlerin özel üniversitelerde çalışmasında resmi olarak bir engel yoktur.
Emekliliğe hak kazanan memurlar, devletten ihraç edilseler dahi emeklilik ikramiyelerini kazanabilmekte ve geriye dönük sigorta primleri ile ilgili bir hak kaybı yaşamamaktadırlar. Bununla birlikte kamudan ihraç edilen personellerin işsizlik maaşı da alamamaktadır.
Meslekten çıkarma cezası ile tecziye edilen personelin bir daha emniyet, jandarma ve sahil güvenlik teşkilatında çalışaması engellenmekle birlikte, diğer kamu kurumlarında yeniden atanmasını engelleyici bir niteliği bulunmamaktadır.
Kanunun kıdem tazminatına hak kazanılması için aradığı en önemli şart; işçinin İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmasıdır. İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.
Örnek: Son yapılan ve 26/1/2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7433 sayılı Kanunla yapılan düzenlemede de, "Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananlara iş sonu tazminatı ödenmez.
Memurluktan ayrılan kişi malul duruma geldiğini sağlık kurulu raporu ile belgelemesi kaydıyla malullük talebinde bulunabilir.
Bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alınması hâlinde işlenen suçun türü ve niteliğinin bir önemi bulunmamaktadır. Verilen hapis cezasının bir yıl veya daha fazla olması memuriyete engel durumu için yeterlidir.
Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 164 üncü maddesi hükmü gereğince, memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenmekte, emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmamaktadır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, işsizlik maaşına hak kazanabilmek için işçinin iş sözleşmesini haksız nedenle sona erdirmemiş olması gerekir. Bu durumlarda işçinin kusuru olmadığı kabul edilir. Yani işçi, İş Kanunu md.24'te yer alan sebepler dışında iş sözleşmesini sona erdirmişse işsizlik maaşı alabilir.
Baro, hakim adayının başvurusunu kabul etti ancak bir sonraki aşama olan Türkiye Barolar Birliği, başvurucuya ret cevabı verdi. Türkiye Barolar Birliği'nin başvuruyu reddetmesinin ardından İdare Mahkemesi'nde açılan davada, kamu görevinden ihraç edilmenin avukatlığa engel olmayacağı belirtildi.
18- İşin sona ermesi: Belirli bir proje, inşaat veya üretimin gerçekleşmesi amacını taşıyan işlerde amacın gerçekleşmesi ile iş de sona ermiş olacaktır. Bu durumda iş sözleşmeleri de sona ermekte ve çıkış yapılan işçiler için bu kod seçilmektedir. Bu kodla çıkış yapılan işçiler işsizlik ödeneği (maaşı) alabilecektir.
Bu kişiler yeni bir KHK'ya veya kanuna ihtiyaç olmaksızın kendilerini ihraç eden kurumun veya yargının kararı ile görevlerine dönebilmeleri mümkündür. Bu durumda haksız ihraç edildiğini mahkeme kararı ile ispatlayanlar mesleğe dönebilecek, geçmiş tüm özlük hakları ile geleceğe ilişkin tüm haklarını geri kazanacaktır.
Devlet Memurluğundan Çıkarma Cezası, 657 Memurluktan Çıkarma şu anlama gelmektedir: Bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarmaktır.
Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu memurlar bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler.
Görevden uzaklaştırma süresi, işverenin belirlediği ve hukuki düzenlemelere uygun bir süre olmalıdır. Ancak genel olarak, görevden uzaklaştırma süresi en fazla 6 ay olabilir. Bu süre zarfında, çalışanın maaş ödemeleri devam eder ve bu süre sonunda çalışanın görevine geri dönmesi beklenir.
Aday Memur Eğer Aylıktan Kesme veya Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezası Alırsa: Aday memur aylıktan kesme veya kademe ilerlemesi cezasını alırsa meslekten ihraç edilir. Meslekten ihraç edildikten sonra 3 yıl boyunca göreve dönemez ama üçüncü yılın sonunda sınava girip tekrar atanacak puan alırlarsa atanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri