Gelir vergisi beyannamesi, bireylerin ve işletmelerin bir yıl içindeki mali hareketlerinin resmi kaydıdır. Bu belge, kazançlarımızın ve devlete olan vergi yükümlülüklerimizin ayrıntılı bir dökümünü sunar.
Beyanname resmi bir işlem için yapılan bildirgeye verilen isimdir. Bir belge olan beyannamenin farklı türleri bulunur. Beyanname adından da anlaşılabileceği üzere beyan etmek, bildirmek anlamına gelir.
Gelir Vergisi, mükellefin ya da vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh olunur. (Tarh, “vergi koyma” demektir.) Gelir Vergisi Beyannamesi'ni Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sitesinin Beyanname Formları sayfasından temin edebilirsiniz.
Beyanname, vergi dairesine veya vergi dairesi tarafından belirlenen bir vergi idaresine gönderilir ve vergi ödemesi yapılır. Beyanname, vergi ödemesi yapılması gereken miktarın hesaplanması ve ödemesi için gerekli bilgileri içeren bir belgedir ve genellikle yıllık olarak düzenlenir.
Gümrük beyannamesi, ihracatta gümrük mevzuatı gereğince doldurularak, ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylandıktan sonra gümrük idaresine sunulmuş olan belgedir. Gümrük Beyannamesi doğrudan doğruya mal sahipleri ve kanuni mümessilleri ya da vekilleri tarafından düzenlenir.
İlgili 40 soru bulundu
Gelir vergisi mükelleflerinin beyan dönemi 1 Mart 2023'de başlayacak. 2022 yılında “ticarî, ziraî, ücret, serbest meslek, gayrimenkul ve menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iradı” sahipleri, istisna ve muafiyet ile toplama yapılmayan haller dışında gelirlerini beyan edip, hesaplanan vergiyi ödemekle yükümlüdür.
e-Beyannameleri Kimler Gönderebilir? İl özel idareleri, katma bütçeli idareler ve diğer kamu kurumları e-Beyanname gönderebilir. Avukatlar, serbest muhasebeciler, mali müşavirler, yeminli mali müşavirler ve gayrimenkul sermaye iradı mükellefleri de e-Beyanname gönderebilir.
-Söz konusu taşınmazların bağlı bulunduğu belediyeye istenen evraklar ile birlikte müracaat ederek emlak servisi birimlerinden beyanname işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. -Bunun yanı sıra artık emlak beyannamesi e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir.
Vergi beyannamelerinin verilmemiş olması re'sen takdir sebebi olup usulsüzlük cezası iki kat olarak kesilir. (VUK, 352) Vergi beyannamesi süresinde verilmezse mükellefe hem usulsüzlük cezası hem de verilmesi gereken beyannamede ödenecek vergi varsa mükellefe hem usulsüzlük hem de vergi ziyaı cezası kesilir.
Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
Kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarınıza ilişkin gelir vergisi beyannamelerinizi, GİB "HAZIR BEYAN SİSTEMİ" sistemiyle (hazirbeyan.gib.gov.tr) adresinden ya da mobil (HAZIR BEYAN) uygulaması üzerinden kolaylıkla gönderebilirsiniz.
Beyanname işlemleri için mülk sahibinin ikamet adresi değil, taşınmaz malın bulunmuş olduğu konum önemlidir. İlgili gayrimenkul hangi belediye sınırları içinde yer alıyorsa, bu belediyeye giderek beyanname işlemini yapabilirsiniz.
Mükellefin birinci işverenden sonraki işverenden aldığı ücretler toplamının 2022 yılı beyan sınırı olan 70 bin TL'nin altında olması ve tüm ücretlerin toplamının 880 bin TL'yi aşmaması nedeniyle Mükellef (C), tüm ücret gelirleri için beyanname vermeyecektir.
Gümrük Beyannamesi doğrudan doğruya mal sahipleri ile kanuni mümessilleri veya vekilleri tarafından düzenlenmektedir.
* 2023 yılı itibariyle Ba- Bs formlarının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 213 sayılı VUK'nun Mükerrer 355'inci maddesine göre 7.500.-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Ba –Bs formlarının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 2023 Takvim yılında 7.500,00-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Elektronik beyanname ve bildirimlerin verilmemesi durumunda birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında uygulanacak ceza 7.500 TL.
Taşınmaz mal bilgileri ile taşınmazın bağlı olduğu belediyelere giderek Emlak Servisi biriminden gerekli bilgiler öğrenilebilir. Emlak beyannamesi, aynı zamanda internetten de verilebilmektedir. Emlak beyannamesini internetten vermek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi sayfasına göz atılabilir.
e Beyanname, tam otomasyona geçmiş vergi dairelerine verilecek beyannameleri kapsamaktadır. Maliye Bakanlığına bağlı Gelir idaresi Başkanlığınca uygulamaya konan e-Beyanname sistemiyle, vergi dairelerindeki iş yükünün hafifletilmesi, maliyetlerin düşürülmesi, hata oranının minimum seviyeye indirilmesi hedeflenmiştir.
Vergi dairesine elden veya posta ile beyanname vermek yerine çok daha da kolayı evden çıkmadan internetten beyanname vermek. Ödeme de internetten yapılabiliyor. Kira geliri (gayrimenkul sermeye iradı) elde eden bir mülk sahibi aşağıdaki 10 adımı izleyerek beyannamesini doldurabilir.
Ancak, bu mükellefler isterlerse YMM'lere tam tasdik yaptırabilirler. Beyannamelerini SM veya SMMM'lere imzalatmak zorunda olanlar bir YMM ile tam tasdik sözleşmesi imzalayarak kendileri beyannamelerini vergi dairesinden şifre alarak verebilirler.
Dijitalleşmeyle birlikte özellikle iş hayatında birçok işlem ve uygulama online platformlarda gerçekleştirilebilir. Dijital dönüşümün bir parçası olan e-beyanname uygulaması da vergi süreçlerinin, kâğıt gerektirmeksizin online olarak hazırlandığı ve vergi dairelerine iletildiği bir sistemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri