Gümrük beyanname sorgulamanızı en basit şekilde e-Devlet uygulaması üzerinden yapabilirsiniz. E-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra arama butonuna "Ticaret Bakanlığı" ya da "Gümrük Beyanname Sorgulama" yazarak ilgili kıısmlara rahatça ulaşabilirsiniz.
E-devlet üzerinden beyanname sorgulaması, T.C. kimlik numarası ve şifre girilerek kısa zaman içinde gerçekleştirilebilir. Bu sorgulama işlemi, sayesinde tüm beyannamelerin listesini kolaylıkla görebilirsiniz. Online olarak gerçekleştirilebilen beyanname sorgulama işlemi zamandan tasarruf etmenize yardımcı olur.
www.turkiye.gov.tr linkinden e-Devlet bilgilerinizle sisteme giriş yapın. Arama alanına “Ticaret Bakanlığı” veya “gümrük beyanname sorgulama” ifadelerini yazın. Çıkan sonuçlardan uygulamaya gidip sorgulamanızı yapabilirsiniz.
Beyanname Sorgulama: Beyanname durumu hakkında bilgi vermektedir. Çıktı Seri No: Beyannamenin Çıktı Seri Numarası göstermektedir.
Gümrük Ticaret Bakanlığı web sitesi üzerinden GÇB sorgulama işlemi için uygulama.gtb.gov.tr/BeyannameSorgulama adresine giriş yapılır. Sonrasında sorgulama yapılmak istenen beyanname numarası gerekli alana yazılır.
İlgili 21 soru bulundu
Gelir Vergisi, mükellefin ya da vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh olunur. (Tarh, “vergi koyma” demektir.) Gelir Vergisi Beyannamesi'ni Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sitesinin Beyanname Formları sayfasından temin edebilirsiniz.
Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/tapu-tasinmaz-beyan adresine girip, T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparak emlak beyan işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Beyanname belgeleri en basit anlatımıyla resmi bir işlemi karşı tarafa bildirmeyi mümkün kılar. Resmi ve önemli işlemlerde sürecin her iki tarafa da bildirilmesi olumlu sonuçlar alınmasını kolaylaştırır. Beyannameler sayesinde ödeme ve satın alma gibi belirli prosedürlere dayalı işlemler sorunsuzca halledilebilir.
Her gayrimenkule ilişkin tapu kütüğü sayfasında “beyanlar” sütunu bulunur. Bu sütuna bir ifadenin yazılmasına “beyan işlemi” veya kısaca “beyan” adı verilir. Genel bir ifadeyle beyan, gayrimenkulün fiili ve hukuki durumuna ilişkin bazı hususların aleni hale getirilmesi işlemidir.
Gümrük beyannamesi, ihracatta gümrük mevzuatı gereğince doldurularak, ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylandıktan sonra gümrük idaresine sunulmuş olan belgedir. Gümrük Beyannamesi doğrudan doğruya mal sahipleri ve kanuni mümessilleri ya da vekilleri tarafından düzenlenir.
Beyanname, vergi dairesine veya vergi dairesi tarafından belirlenen bir vergi idaresine gönderilir ve vergi ödemesi yapılır. Beyanname, vergi ödemesi yapılması gereken miktarın hesaplanması ve ödemesi için gerekli bilgileri içeren bir belgedir ve genellikle yıllık olarak düzenlenir.
gümrük beyannamelerinin sağ üst kısmında bulunan 16 haneli numaradır.
Bu numara, içinde bulunulan yılın son iki hanesini, gümrük idaresinin kodunu, yapılan işlemin ithalat (IM) veya ihracat (EX) olarak türünü ve tescil sıra numarasını içerir. Gümrük beyanınızın bu şekilde gümrük idaresi kayıtlarına aktarılmasına “beyanname tescili” denir.
Son zamanda artan ihracat hacmi ile birlikte, halihazırda 16 hane olan Detaylı Beyanname numarasının, 18 haneye çıkarılması gereği hasıl olmuştur. Toplamda 16 hane olan numara 18 hane olacaktır.
Sisteme Nereden ve Nasıl Giriş Yapılacaktır? Sisteme Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası/kullanıcı kodu ve şifre bilgileri ya da e-devlet şifreniz kullanılarak https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılacaktır.
Kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarınıza ilişkin gelir vergisi beyannamelerinizi, GİB "HAZIR BEYAN SİSTEMİ" sistemiyle (hazirbeyan.gib.gov.tr) adresinden ya da mobil (HAZIR BEYAN) uygulaması üzerinden kolaylıkla gönderebilirsiniz.
özel usulsüzlük cezası kesilir. Özel usulsüzlük cezası kesilmesine rağmen mecburiyetleri yerine getirmeyenlere yeniden süre verilerek bu mecburiyetleri yerine getirmeleri bildirilir. Verilen sürede bu zorunlulukların yerine getirilmemesi halinde yukarıda yazılı özel usulsüzlük cezaları bir kat artırılarak uygulanır.
Bu da beyan eden kişinin konu hakkında sözlü ve yazılı olarak kayıt altına alınabilir bir şekilde bildirimde bulunmasını ifade eder. Beyan eden kişi, beyanda bulunduğu konu ile ilgili sorumludur. Bu sorumluluk, yazılı veya sözlü beyan olması halinde kişi ile ilişkilendirilir.
Taşınmaz mal bilgileri ile taşınmazın bağlı olduğu belediyelere giderek Emlak Servisi biriminden gerekli bilgiler öğrenilebilir. Emlak beyannamesi, aynı zamanda internetten de verilebilmektedir. Emlak beyannamesini internetten vermek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi sayfasına göz atılabilir.
Sahip olunan evin bağlı bulunduğu belediyeye giderek ilgili görevliye başvuru yapmak, Emlak Vergisi bildirimi yapmak için yeterlidir. Belediyeye giderken mülk tapusunu da götürmek gerekir. Bildirim yaparken bir belge doldurulduğu için tapu belgesi üzerindeki bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Yeni bir bina, arsa veya arazi aldıysanız, satın aldığınız tarihten itibaren 3 ay içerisinde beyanınızı vermeniz gerekmektedir. Süresinde beyan vermeyen mükellefe cezai işlem uygulanır.
Gelir vergisi mükelleflerinin beyan dönemi 1 Mart 2023'de başlayacak. 2022 yılında “ticarî, ziraî, ücret, serbest meslek, gayrimenkul ve menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iradı” sahipleri, istisna ve muafiyet ile toplama yapılmayan haller dışında gelirlerini beyan edip, hesaplanan vergiyi ödemekle yükümlüdür.
Özel beyan zamanı tayin olunan gelirler ile ilgili kurumlar vergisi beyannamesi kazancın elde edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde verilir. Beyanname verme süresi içinde ödenir. 3 Aylık dönemi izleyen 2. ayın 17. günü akşamına kadar verilir. Beyanname verilen ayın 17. günü akşamına kadar ödenir.
Ancak karıştırılmaması gereken bir konuda beyan edilen gelir kavramıdır. Vergi kanunlarımıza göre beyan edilen gelir; 'yıllık gelir vergisi beyannamesinde yer alan indirimler ve geçmiş yıl zararları toplamından önceki tutar' olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri