Ayva, sonbahar meyvesidir. Ancak kış mevsiminde de pazar tezgahlarında ve marketlerde ayva bulmak mümkündür. Ayva için en ideal hasat zamanı Kasım ayıdır.
Sonbahar mevsimi geldiğinde meyve tezgahlarında ve reyonlarında iri iri ayvaları görmek mümkündür. Ayvanın tam olarak olgunlaşması için ağustos sonu beklenmelidir. Sıcakların gitmesiyle beraber ayva çıtır bir tat kazanabilir.
Yalnızca içimizi ısıtmakla kalmayan bir de sağlık veren bir kış meyvesidir ayrıca. Ayvanın iyi geldiği hastalıklar: Sindirim sistemini güçlendirir, böbrek taşı problemine iyi gelir, idrar söktürücüdür, kansızlığı önler, grip ve soğuk algınlığına iyi gelir, ağız kokusunu azaltır.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
İlkbahar meyveleri: çilek, yeşil erik, elma, çağla. İlkbahar sebzeleri: bakla, bezelye, enginar, ıspanak, kuşkonmaz, marul, semizotu, havuç.
İlgili 22 soru bulundu
Mart, Nisan ve Mayıs ayları her zaman ilkbahar ayları olarak bilinir.
İlkbahar sebzeleri: bakla, bezelye, enginar, ıspanak, kuşkonmaz, marul, semizotu, havuç. İlkbahar meyveleri: çilek, yeşil erik, elma, çağla.
Ayva sonbahar mevsimi meyvesi olmakla birlikte tüm kış boyunca pazar tezgahlarında ve marketlerde bulmak mümkündür. Fakat taze ayva yemek, kurutmak ya da kompostosunu yapmak için en ideal ay sonbahar aylarından olan Kasım ayıdır. Bu nedenle marketler ve manavlarda en taze ayvayı Kasım ayında bulmak mümkündür.
Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Hasat fazla geciktirilmemelidir. Ayvalar genellikle goble şeklinde terbiye edilir.
Ayva, sonbahar meyvesidir. Ancak kış mevsiminde de pazar tezgahlarında ve marketlerde ayva bulmak mümkündür. Ayva için en ideal hasat zamanı Kasım ayıdır.
Tam bodur veya yarı bodur anaçlı ayva fidanları dikildikten 2 yıl sonra meyve vermektedir. Klasik anaçlı ayva fidanları ise yayvan bir gelişim formu olup yavaş verime geçmektedir. Dikildikten 5 yıl sonra meyve veren klasik anaçlı ayva fidanlarının Tam verime oturması ise 7-10 yıl sürmektedir.
Kış 4 mevsimden biridir. Aralık,ocak,şubat aralarında yetişir.
Mürver, kivi, elma, armut ve ayva gibi sonbaharda yetişen meyveler hakkında seni kısaca bilgilendireceğiz. Diğer sonbahar meyveleri arasında incir, nar, frambuaz, böğürtlen, mürdüm eriği, muşmula, kuşburnu, Trabzon hurması, yeşil limon, guava ve üzüm bulunuyor.
Türkiye ayva üretiminde Sakarya önemli bir yere sahip olup, İlimizde özellikle Geyve ve Pamukova havzasında ayva yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Ayva (Cydonia oblonga), gülgiller (Rosaceae) familyasından 4–5 m boylanan, kırmızı kahverengi gövdeli meyve ağacıdır.
Tekkeş ayvası:
İyi ve verimli bir çeşittir. Meyvesi iri ve gösterişlidir. Meyve kabuğu parlak sarı, ince devetüyü gibi havlı ve gevrektir. Meyve eti sulu, mayhoş, posası azdır.
Çalışan bir insanın ayva yemeye vakit bulabileceği tek zaman akşam evde geçirdiği saatlerdir. Ayvanın saydığımız bütün bu özellikleri ayva yemek için en iyi saatin akşam vakti olduğuna işaret etmektedir. Siz de bu akşam yarım ayvayı kesip yiyerek sağlık kervanına dahil olabilirsiniz.
Temmuz'un sevilen meyvelerinden kayısı, iştah açıcı özelliğiyle demir bakımından oldukça zengindir.
Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek. Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.
İlkbahar Meyveleri:
İlkbahar mevsiminde yemeklerinizde enginar, kuşkonmaz, pancar, barbunya, havuç, bezelye, domates, balkabağı, semizotu, bakla, fesleğen, taze fasulye, arpacık soğan gibi sebzeleri kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri