Beyaz akciğer sendromu, Mycoplasma pneumoniae bakterisinin neden olduğu, akciğer dokularının iltihaplanması durumudur. Bu bakteri, solunum sistemindeki hava keselerini (alveoller) etkileyerek akciğerlerin iltihaplanmasına yol açar.
Pnömoni'ler tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasındadır. Özellikle bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda ve bilinen başka bir hastalığı olan kişilerde pnömoni'ler daha ölümcül olabilmektedir.
Akciğer grafisinde hava ışını geçirdiği için siyah gözükürken, dokular ışını yansıttığı için beyaz renkte gözükür. Normal bir akciğer, hava ve doku bir arada bulunduğundan gri renkte gözükür.
Ancak bazı mikrop türlerine bağlı zatürre durumlarında tedavi süresini 10-14 güne bazen 21 güne kadar uzatmak gerekebilir. Zatürre ani başlangıçlı ve genellikle tedaviyle hızla iyileşen bir hastalıktır. Tedavi başlangıcından sonra bir veya iki hafta sonra hekim, hastayı muayene eder ve gerekli testleri yapar.
Hafif zatürre genellikle evde dinlenerek, eğer bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa antibiyotiklerle ve bol sıvı tüketerek tedavi edilebilir. Daha ciddi vakalarda ise hastanede tedavi gerekebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Çünkü zatürre ani başlangıçlı ve genellikle tedaviyle hızla iyileşebilen bir hastalıktır. Tedaviden 72 saat sonra ateşiniz düşmemiş, öksürüğünüz şiddetli şekilde devam ediyorsa hemen bir uzman hekime görünmelisiniz.
Hastanın genel durumu iyiyse, hastalık stabil, dirençli bakteri söz konusu değil ise, 48 saattir ateş yoksa, hasta hipotansif değilse ( düşük tansiyon sorunu yoksa), solunum yetmezliği yoksa, zatürre tedavisi 5 gün yeterli olabilir.
Kızılcık suyu vücuttaki mikropları atma konusunda güçlü bir içecektir. Her sabah kahvaltıda 1 bardak doğal kızılcık suyu içerek, zatürrenin meydana getirdiği öksürük ve yorgunluğu ortadan kaldırabilirsiniz. Akciğer dokusunda meydana gelen iltihaplı hücrelerin de temizlenmesini sağlayacaktır.
Zatürre hastalığı ayakta, yoğun bakımda ve ya hastanede yatırılarak tedavisi gerçekleştirebilir. Zatürre hastalarına bol sıvı, karbonhidrat içeriği yüksek olan tahıllar kullanmalı, protein açısından zengin olan ve doktur tarafından önerilen diyet zatürre hastaları için faydalıdır.
Öksürme ve hapşırma sonrası kullandığınız mendili atın ve mümkünse ellerinizi yıkayın. Bardak veya mutfak eşyalarını başkalarıyla paylaşmayın. Sigara, alkol vb. bağışıklık sisteminizi baskılayan ve güçsüz düşüren alışkanlıklardan uzak durun.
Akciğeri temizleyen besinler genellikle C vitamini ve karotenoid yönünden zengin olan besinlerdir. Elma, yeşil çay, zerdeçal, sarımsak, soğan, biber, balkabağı, kekik, zencefil, siyah fasulye, mercimek, pazı ve yeşil sebzeler akciğerleri temizleyen besinler arasında yer alır.
Evet, beyaz akciğer sendromu bulaşıcı bir hastalıktır. Enfekte olmuş bir kişi, öksürük, hapşırık veya solunum yolu salgıları aracılığıyla bu bakteriyi başka kişilere geçirebilir.
Bazen zatürre tedavileri daha uzun sürebilmektedir. Korkulacak bir durum yoktur. Özellikle yakın takip zatürrede çok önemlidir.
Çocuklukta Geçirilen Zatürre Akciğerde Hasar Bırakıyor
Özellikle çocukluk çağında geçirilen zatürreden sonra akciğerde hasar kalabiliyor. Hava yollarında genişleme ve ömür boyu sık tekrarlayan enfeksiyonlar zaman içinde akciğerde katılaşmaya yol açıyor. Akciğerlerde kalıcı hasar ve volüm kaybına sebep olabilir.
Pnomoni (zatürre) be bronşit gibi alt solunum yolu hastalıklarında da C vitamini ile daha hızlı iyileşme kaydedilmiştir.Yüksek doz C vitamini takviyesi, C vitamini antioksidan etkisi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi amacıyla kliniğimizde kişiye uygun protokollerle yapılmaktadır.
Zatürrenin ortaya çıkmasını tetikleyen temel faktör vücut direncinin ya da bağışıklığın düşmesidir. Zatürre başta bakteriler olmak üzere virüslerden ya da mantarlardan da bulaşabilir. Bu faktörler arasında en sık rastlanan ise "Streptococcus Pneumoniae" olarak adlandırılan bakteridir.
Zatürre (Pnömoni) Nasıl Bulaşır? Hasta kişiyle yakın temasla, onun aksırık, öksürüğünden, aynı tabak, çatal, kaşığı kullanmakla bulaşır. Ancak, mikrobu alan herkeste zatürre görülmeyecek, bazıları hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirecektir.
Hastalığa sebep olan virüs ve bakterilerin soğuk havalarda daha fazla üremesi ve yayılmasından dolayı, pnömoni (zatürre) kış ve bahar aylarında daha sık görülür. Yaz aylarında ise ek olarak filtre temizliği iyi yapılmamış klimalar aracılığı ile yayılan mikroplar, zatürreye sebep olabilir.
Bazı durumlarda hafif seyreden zatürre rahatsızlığı komplikasyonların kendiliğinden kaybolmasıyla sonlanabilir ancak bazı durumlarda ciddi manada ağır ilerleyip tehlikeli enfeksiyonların oluşmasıyla da seyredebilir. Bu durumda uzman profesyoneller eşliğinde hastalığının tedavisine mutlaka başlanmalıdır.
Zatürre mikrobu bulaşıcıdır. İnsandan insana geçebilen bir hastalıktır. Viral ve bakteriyel zatürre türleri öksürük veya hapşırmayla havadaki damlacık yoluyla başkalarına yayılabilir. Bunun dışında, bu tür virüsleri temas ettiğiniz yüzey veya nesneler yoluyla da alabilirsiniz.
Üşüme- titreme ile yükselen ateş, öksürük, balgam çıkarma, iştahsızlık, halsizlik, nefes darlığı ve hızlı soluk alıp verme, göğüste ve sırtta batıcı tarzda ağrı zatürre belirtilerindendir.
Bağışıklık sisteminde yetersizlik olan, kistik fibozis, hava yollarına yabancı bir cismin kaçması, reflü gibi bazı hastalıklar tekrarlayan ya da iyileşmeyen zatürrelere yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri