MERHABA. Mantarlar fotosentez yapamayıp kendi besinini üretemeyerek dışarıdan besin aldığı için bitkiler sınıfında değildir. parazitler veya tek hücreliler gibi çeşitli gruplara ayrılabilir.
Çoğu insan, mantarların bitki olduğunu düşünmektedir, ancak mantarlar bitki değildir. Çünkü, mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Bu yüzden mantarlar üretici değil, ayrıştırıcıdırlar. Birçok yabani mantar doğadan toplanıp yenebilir ve çoğunun kültür türlerinden daha lezzetli olduğu söylenir.
Şapkalı mantarların ormanda yetişmesi nedeniyle mantarlar bitki olarak bilinir ancak mantarlar bitki değildir. Mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Yani bitkilerin aksine toprağa ekilerek yetişemezler.
mantarlar kök, gövde ve yaprak gibi yapılara ve iletim dokusuna sahip değildir. mantarlar klorofil içermezler, bitkiler ise klorofile sahiptir. mantarlar fotosentez yapamazlar, heterotrof (tüketici) canlılardır. mantarların hücre duvarının yapısını kitin, bitkilerin ise selüloz oluşturur.
Tarih boyunca bitkiler ailesinin bir üyesi olarak bilinen mantarların artık kimi yönleriyle bitkilere, kimi yönleriyle de hayvanlara benzediği biliniyor. Bu nedenle mantarlar doğada ne hayvanlar ne de bitkiler sınıfında yer alıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Şişe mantarı olarak bildiğimiz mantar tıpalar, bir meşe türü olan Qercus Suber (mantar meşesi) ağacından elde edilmektedir. Mantar meşesi ağacı Akdeniz havzasına ait endemik bir türdür ve 3. jeolojik zamandan kaldığı düşünülen fosilleriyle havzanın en eski bitkilerinden biridir(1).
Engraulis encrasicolus, Hamsi veya Avrupa hamsisi, Engraulis cinsine bağlı bir balık türüdür.
Mantarlar grubuna giren tüm canlılar hayvanlar gibi heterotrofturlar, yani besinlerini dışarıdan almak zorundadırlar. Bu yönleriyle fotosentez yaparak kendi besinlerini üreten bitkilerden ayrılırlar.
Mantar et grubu bir besin değildir. Bizim ihtiyaçlarımızı karşılamamız için dört temel besin grubundan tüketmemiz gerekir. Mantar ise sebze grubunda yer almaktadır.
Mantarlar kök, gövde, yaprak, çiçek ve klorofile sahip olmayan ökaryotik, heterotrofik çok hücreli organizmalardır.
Küfler bitki veya hayvanlar üzerinde yaşayan mikroskobik mantarlardır.
Mantarlar kök, gövde, yaprak ve çiçek kısımları bulunmaz. Mantarlar spor ile çoğalırlar. Tek hücreli mantarlarda tomurcuklanma görülür. Eşeyli ve eşeysiz üreme görülür.
Cevap. mantarlar bitkilerden daha gelişmiştir.
Mantar çeşitleri dört tanedir. Bunlar; küf mantarı, şapkalı mantar, hastalık yapan mantar ve maya mantarıdır.
Mantar meyve değil sebze de değildir. Sebze sınıfında değerlendirmek birçok kişi tarafından yapılan bir durumdur. Bundan dolayı mantar için ne meyve ne de sebze dememiz doğru olmaz. Mantarlar diğer canlılar ile de ortak özellikler göstermektedirler.
Dünya üzerinde en çok merak edilen türlerden biri olan mantarlar her yönüyle incelemeye değer. Bilim dünyasının araştırmalarına konu olan mantarlar ne hayvan ne de bitki olarak tanımlanmıyor; 'fungi' aleminin üyesi olarak kabul ediliyor.
Ayrıca mantar içeriğinde bulunan CLA (konjuge linolelik asit) ile yağ kaybına yardımcı olur. İçeriğindeki besin ögeleri faydalı olsa da mantarın hayvansal protein içeriği düşüktür ve et grubu bir besin değildir, sebze yerine tüketilebilir.
Bitki ve mantarların arasındaki farklar
Bitkilerin kökü vardır, mantarların köke benzer hifleri vardır. Bitkiler üreme organı çiçektir, mantarlar sporla çoğalır. Bitkilerin kök, gövde ve yaprakları bulunur, mantarlarda bulunmaz. Bitkilerde hücre duvarında selüloz vardır, mantarlarda hücre duvarında kitin bulunur.
Mantarlar kök, gövde, yaprak, tohum gibi organlara sahip değildir.
Hif; uzun, dallanma gösteren ipliksi bir mantar yapısıdır. Mantarlar harici Actinobacteria'larda da bulunabilir. Çoğu mantarda hif vejetatif büyümenin ana şeklidir. Toplu şekline miselyum denir.
Havyar, gastronomide her çeşit balık yumurtasına verilen addır. Bazı balıkların yumurtaları özel bir yiyecek olarak ayrıca değerlidir. Bunlar özellikle Hazar Denizi'nde yaşayan mersin balığından ve bir mersin balığı türü olan çirozdan elde edilen yumurtalardır.
Oldukça güzel bir bitki olan sardunya aynı zamanda oldukça faydalıdır.
Mantarlar, yüksek bitkilerdeki gibi kök, gövde, yaprak ve çiçeklere sahip değildirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri