Beyaz ya da sarımsı renkte vajinal akıntı oluşmaya başlayacak. Eğer istersen iç çamaşırının kirlenmesini önlemek için günlük ped kullanmaya başlayabilirsin. Bu akıntının başlamasından yaklaşık 6-12 ay (18 aya kadar uzayabilir) sonra regl olmaya başlamalısın.
Beyaz akıntı sık görülen vajinal akıntılar arasında yer alır. Adet döneminin ilk ya da son günlerinde görülüyorsa sağlıklı bir akıntıdır. Fakat akıntının yoğunluğu ve rengi kesik süt gibiyse, öeraberinde kaşınma varsa bu durum enfeksiyon belirtisidir.
Günler: Döngünün başlangıcında, vücut rahim zarını döktüğü için akıntı genellikle kırmızı renkte veya kanlıdır. 6-14 . Günler: Bir süre sonra, kişi normalden daha az vajinal akıntı fark edebilir. Yumurta gelişmeye ve olgunlaşmaya başladığında, servikal mukus bulanıklaşır rengi beyaz veya sarı olur.
Beyaz Akıntı Neden Olur? Beyaz akıntı neden olur sorusunun cevabı genellikle adet dönemi öncesi ile ilgilidir. Beyaz (süt kıvamında) akıntı normal kabul edilmektedir. Ancak beyaz akıntıya eşlik eden kaşıntı ve kötü koku mevcutsa vakit kaybetmeden jinekoloğa başvurulmalıdır.
Kırmızı Vajinal Akıntı
Vajinal akıntının renginin kırmızı olması çoğu zaman doğaldır. Özellikle adet başlangıcı zamanına denk gelen akıntılarda kan ile birlikte kırmızı bir renk fark edilebilir. Ancak bazı durumlarda ciddi bir serviks enfeksiyonun belirtisi olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Beyaz ve sarım renk tonlarında vajinal akıntı görülür
Bu dönemde yaşanan akıntıların rengi beyaz ve sarımsı tonlarda olur. Bu süreçte iç çamaşırının kirlenmesinden hoşlanmayanlar ped kullanımına başlayabilir. Vajinal akıntı ortaya çıktıktan sonra 6-8 ay içinde adet kanaması görülecektir.
Adet dönemi öncesinde ve sonrasında olan akıntılar normal olabilir. Şeffaf veya süt rengi akıntı yerine kahverengi bir akıntı olursa adet döngüsünün başladığının bir işareti olarak kabul edilir. Ancak bu kahverengi akıntılar bazen bir enfeksiyon veya polip gibi bazı jinekolojik problemleri de işaret edebilir.
Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur? Yerleşme kanaması; beklenen adet kanaması zamanından genellikle 3-5 gün önce olan, ped ya da iç çamaşırında pembe veya kahverengi renkte akıntı gibi görülen kanamaya verilen isimdir.
Fizyolojik akıntı adet döngüsünün her gününde var olabileceği gibi yalnızca belli günlerde ortaya çıkabilir. Yumurtlama döneminde rahim ağzından yumurta akı kıvamında, lastik gibi uzayabilen berrak bir sıvı salgılanır ve bu sıvı kadın tarafından çoğunlukla hissedilerek “akıntı” olarak nitelendirilir.
Yumurtlamaya yaklaşıldığında şeffaf, uzayan kıvamda, kokusuz, yumurta beyazına benzer daha kaygan bir kıvamlı bir akıntı izlenebilir. Yumurtlama sonrasında akıntının kıvamı koyulaşır ve uzayan özellik ortadan kalkar.
Yerleşme kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renkli akıntı şeklinde kanamaya denir.
Hamilelik belirtileri genellikle adet öncesi belirtilerinden daha uzun sürerler ve adet gecikmesi sonrasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, göğüslerdeki hassasiyet ve büyüme, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve baş ağrısı gibi belirtiler, adet öncesi belirtilerinden farklılık gösterir.
Hamilelikte Beyaz Akıntı: Vajinal akıntının beyaz veya şeffafa yakın bir renge sahip olması, sümüksü kıvamda olması ve rahatsız edici bir kokusunun olmaması normal olduğunun bir göstergesidir. Gebelik döneminin sonlarına doğru miktarı artan bu akıntı genellikle herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelir.
Hastadan hastaya farklılıklar gösterebilmekle birlikte vajinal mantar akıntısı çoğu zaman; Beyaz krem rengindedir. Kimi zaman krem gibi kıvamlı olabilir. Çökelek, peynir kesiği gibi pütür pütür olabilir.
Yumurtlamayı gösteren bu akıntı, tam yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu akıntı spermlerin vajina ve rahim ağzından kolayca geçerek yumurtayı bulabilmesi için yardımcı olmaktadır.
Premenstrüel sendrom; adetten hemen önceki dönemde kadınların memelerinde şişlik oluşması, karında gaz şikayeti, halsiz kalınması durumu, kilo alımı, enerji azlığı, baş ağrısı, depresif ruh hali, gerginlik ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren ve yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur.
AKINTI TÜRLERİ NELERDİR? Doğurganlık akıntısı: Reglinizden iki hafta önce olur ve çiğ yumurta beyazı gibi görünür. Islak ve kaygandır, kokmaz veya kaşınmaz. Külodunun ıslandığını hissedersin.
Adet Döngüsü: Adet döngüsü boyunca östrojen ve progesteron hormonlarındaki değişiklikler vajinal akıntının miktarını ve kıvamını etkiler. Adetin hemen öncesinde vajinal akıntı artabilir ve daha sıvı kıvamda olabilir. Bu yumurtlamaya hazırlık amacıyla vajinada daha sağlıklı bir ortam oluşturmak içindir.
Bu sebeple kramplar, çoğu kadın tarafından gebelik belirtisi olarak algılanmayabilir. Akıntı: İlk günlerde görülen vajinal akıntı, çoğunlukla beyaz ve akışkan bir dokudadır. Bu durum döllenmeden sonra vajina duvarının kalınlaşmasına bağlı olarak görülür.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Yine gebeliğin erken dönemlerinde özellikle 4 ve 5. haftalarda embriyonun rahme yerleşmesine bağlı, şiddetli olmayan, genellikle batma tarzında hafif kasık ağrıları olabilir. Bu ağrılar çoğunlukla istirahatle geçer.
Alt karın bölgesinde hafif kramp benzeri ağrılar, Yerleşme Kanamasının Süresi: Bu süre kadından kadına değişebilir. Genellikle 1 ila 3 gün arasında süren bir yerleşme kanaması meydana gelir, ancak bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Kanama genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa sürer.
Bu akıntı rahimden değil, daha aşağıdan gelmekte, herhangi bir necis madde ile de karışmamaktadır. Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
Adetin en geç kaç yaşına kadar görülmesi gerekir? Kız çocuklarında adet kanamasının normal şartlar altında en geç olarak 14 yaşında başlaması gerekmektedir. Adetin başlamadığı ancak tüylenme ve göğüslerde meydana gelen büyümeye bağlı olarak adet kanaması için 16 yaşına kadar beklenebilir.
Sümüksü denilen türdeki akıntılar genellikle cinsel uyarılma ile yaşanır, uyarılma geçtikten sonra kesilir. Bu durum adet döngüsünün başında ve sonunda da yaşanabilir. Genellikle kadının vücudunda hormonal değişimden kaynaklanır, kokusuz ve renksiz olduğu sürece endişe edilecek bir durum yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri