Beyaz ya da beyazımsı ve lor peyniri gibi pütürlü bir vajina akıntısı mantar enfeksiyonu belirtisi olabilir. Mantar enfeksiyonu yaygın görülen bir hastalıktır ve gebelik süreci de bunun için elverişli bir dönemdir. Kaşıntı, yanma, ağrılı idrara çıkma ya da ilişki sırasında ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Maya enfeksiyonu, yanma ve kaşıntı hissine ek olarak beyaz, süt kesiği benzeri akıntıya neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Vajinada maya varlığı normaldir, ancak normal floraya ait mayalarda anormal artış olmasıyla enfeksiyon belirtileri ortaya çıkar.
Mantar enfeksiyonları: Vajinadan gelen kokusuz, peynirimsi veya süt beyaz akıntılar mantar enfeksiyonu ile ilişkilidir. Hastalarda yanma ve kaşıntı şikayetleri vardır. Tedavide Tetrakonazol veya Mikonazol kullanılır.
Beyaz peynir kesiği gibi olan akıntılar vajinada mantardan kaynaklanan akıntılardır. Yanma sızı ile birliktedir. Trichomonas nedenli yoğun akıntılarda bol köpüklü, yeşilimsi, kötü kokulu akıntılar olur. Bol mukuslu sarı renkli akıntılarda bel soğukluğu olabilir.
Sık sık belirgin akıntıların gelmesi en erken hamilelik belirtileri arasında bulunur. Bu akıntılar beyaz ve süte benzer kıvamlı bir sıvı olarak görülebilir. Bunun dışında regl kanamasına benzemeyen ve az az gelen kanamalar da erken dönem hamileliğin belirgin bir belirtisidir.
İlgili 18 soru bulundu
Hamilelik belirtileri akıntı şeklinde kendini belli edebilir. Özellikle ilk 3 haftada vajinadan beyaz yapışkan sıvı gelebilir. Bu vücudun kendini hamileliğe hazırladığının bir göstergesidir. Ancak akıntı dışında vajinada kaşıntı ve yanma varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Gebelikte beyaz akıntı giderek koyulaşabilir. Bu belirti bebeğin yerleşmesi ve hormonların tavan yapmasından kaynaklanmaktadır. Hamilelikte ise akıntı genellikle gebeliğin ilk 6 -8 haftalarında fark edilir düzeyde olur.
Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer mi? Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir.
Beyaz ve Peynirimsi: Peynirimsi, beyaz ya da kırık beyaz akıntı mantar enfeksiyonunda olur. Peynir kıvamı daha çok süzme peynir gibidir. Gebelikte mantar enfeksiyonu sık görülür.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Regl öncesi vajinadan dökülen epitel hücreleri ve sıvı, beyaz akıntı şeklinde görülür. Bu beyaz akıntıya lökore adı verilir. Bu akıntının rengi bazen hafif sarıya kayar. Adet öncesi görülen bu beyaz akıntının nedeni progesteron hormonundaki artıştır.
Her yaştan kadında görülebilecek olan bu hastalık genellikle, vajinanın mantar enfeksiyonlarına açık hale geldiği durumlarda ortaya çıkar. Hastalığın sebebi çoğunlukla Candida albicans adı verilen bir maya mantarıdır. Bu nedenle, hastalık kandidiyazis ya da vajinal kandidiyazis olarak da adlandırılır.
Fazla vajinal ıslanma (Hiperlubrikasyon) neden olur? Cinsel ilişki sırasında vajinal ıslanmanın normalden fazla olması sonucu hassasiyet ve hazda azalma olabilir. Bunun sebebi enfeksiyonlar, vajinanın genişliği olabileceği, bazı kadınlarda vajinal sıvıların fazla olması nedeniyle de olabilir.
Bu, özellikle kasık ve genital bölgelerde kullanım için geçerlidir.
En sık etkili olan ve mantar enfeksiyonu açısından riski arttıran antibiyotikler tetrasiklin ve penisilin grubu ilaçlardır. Özellikle geceleri artan ve huzursuzluk veren kaşıntı ile kendini gösteren mantar enfeksiyonunda vajinadan salgılanan vajen salgısı miktarı artar.
Sarı Vajinal Akıntı
Sarı akıntı ya da sarımsı gri akıntı bu akıntılardan biridir ve enfeksiyon işaretidir.
* Beyaz renkte akıntı ve kaşıntı varsa etken "vajinal mantar" olur. * Kahverengi ve yeşil renkte vajinal akıntı ile kötü koku varsa sorun bakteri kaynaklıdır. * Kanlı vajinal akıntı ise rahim ağzındaki hücresel bozukluklardan kaynaklanır. Vajinal mantara sıklıkla candida adı verilen bir enfeksiyon neden olur.
Yumurtlamaya yaklaşıldığında şeffaf, uzayan kıvamda, kokusuz, yumurta beyazına benzer daha kaygan bir kıvamlı bir akıntı izlenebilir. Yumurtlama sonrasında akıntının kıvamı koyulaşır ve uzayan özellik ortadan kalkar.
Vajinal mantar tedavi edilmezse makata ve kalçalara yayılım gösterebilir. Daha da gecikilirse kronik ve tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir.
Ketoral, krem dışında şampuan formu da bulunan ve mantar tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlar arasında yer alan bir ilaçtır.
Çoğu vajinal akıntı hamilelikle ilişkili değildir. Ancak hamile kadınların çoğu, ilk üç aylık dönemde ve hamilelikleri boyunca yapışkan, beyaz veya soluk sarı renkte bir mukus salgılar. Bu akıntıya, artan hormon seviyeleri ve vajinal kan akışı neden olur.
Vajinal akıntı genellikle gebe olduğunuza işaret etmez ancak gebeliğin ilk günlerinde, döllenmiş yumurta rahim zarına yerleştiğinde yerleşme kanaması adı verilen hafif lekelenmeler yaşayabilirsiniz. Bu akıntı gebeliğin erken döneminde adet kanından biraz daha açık, pembemsi bir renktedir.
Yani genel olarak ilişkiden 1 ila 3 gün içerisinde kişi hamile kalır. Bu durum genel olarak 3. gün gerçekleşir. Daha sonra hamilelik belirtileri ise ikinci haftadan itibaren fiziksel ve testler üzerinden kendisini göstermeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri