Genel görelilikte; beyaz delik, madde ve ışık kendisinden kaçabildiği halde dışarıdan girişe izin vermeyen uzayın varsayımsal bir bölgesidir. Bu anlamda, sadece dışarıdan giriş olabilen, madde ve ışığın kaçamadığı kara deliğin tersidir. Beyaz delikler, sonsuz kara delikler teorisiyle ortaya çıkar.
Başka bir zamana veya başka bir Bebek Evren'e de açılabilirler. Kara delikler, içine düşen hiçbir şeyin (ışık dahil) kendisinden kaçamadığı cisimlerdir. Bunların tam tersi olan beyaz deliklere ise hiçbir madde giremez, bu sebeple beyaz delik olarak adlandırılmıştır.
Eğer iki karadelik çarpışırsa, oluşan gravitasyonel dalgalar enerji yayabilir ve bunlar galaksilerin şekillerini ve evrimlerini etkileyebilir. Ayrıca, karadeliklerin çarpışması sonucu oluşan kütle yoğunluğu, tek bir daha büyük karadeliğin oluşmasına neden olabilir.
Dünya'ya en yakın kara delik "Unicorn" adıyla anılıyor ve yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta. Çok düşük kütleli olan kara deliğin, 3 Güneş'e eşdeğer olduğu belirtiliyor.
Kara delikler evrendeki en kararlı ve en uzun ömürlü cisimler olmalarına rağmen, sonsuza dek yaşayamazlar, Hawking ışınımı yaparak çok yavaşça enerjilerini kaybederler.
İlgili 17 soru bulundu
Kara delikler, evrendeki yer çekiminin çok güçlü olduğu ve bu sayede etrafındaki zaman ve uzayı bozan yerlere denir. Bir kara deliğin içine girdikten sonra hiçbir şey, hatta ışık bile dışarı çıkamaz.
Güneş'ten çok daha büyük kütleli bir yıldızın bir süpernova ile patlaması ve dış katmanlarını uzaya püskürten yıldızın bir yandan da kendi üzerine çökmesi sonucu bu tip kara delikler oluşur.
Peki bir kara delik bütün evreni parça parça yutabilir mi? Kısa yanıt, 'hayır'. NASA'ya göre, bir kara deliğin tüm evreni yemesi mümkün değil, hatta bütün bir galaksiyi dahi yutamaz.
Çünkü kara deliğin etrafında büktüğü uzayzaman dokusu zamanla enerji kaybeder. Uzayzamanı büken şey de kara deliğin kendisi olduğu için o da enerji yani kütle kaybeder. Bunun sonucu olarak kara deliğin olay ufku giderek küçülür. Ve yeterince uzun, 10 üzeri 100 yıl mertebesinde bir süre beklerseniz kara delik yok olur.
''V4641-Sgr'' adı verilen karadelik ise dünyaya 1600 ışıkyılı mesafede bulunuyor. Bu karadelik, ışık hızıyla bize doğru gelecek olsa, 1600 yıl sonra gezegenimiz hiçbir iz bırakmadan yok olacak.
Kara deliğin olay ufkuna girdikten sonra, madde en küçük atomaltı bileşenlerine kadar parçalanır ve sonunda tekilliğe sıkıştırılır. Tekillik giderek madde biriktirdikçe, kara deliğin olay ufkunun boyutu da orantılı olarak artar.
Karadelik Dünya'dan geçerken maddenin bir kısmını da beraberinde götürerek Dünya'nın kütlesini azaltabilir. Bu da Dünya'nın yörünge hareketini ve dönme hızını etkileyebilir. Karadeliğin olay ufkuna girdiğimizde ise, yine zaman yavaşlayacak ve uzay bükülecektir.
Kara delikler, ışığın bile çekiminden kaçamayacağı kadar yoğun bir çekim alanına sahip, çökmüş yıldızlardır. Kütleçekim dalgalarının 2015'te tespit edilmesi astrofizik dünyasında çığır açarak kara deliklerin varlığını doğruladı.
Beyaz deliklerin teorisi, kara deliklere olan matematiksel ilgi nedeniyle keşfedildi. Carl Schwarzschild, Einstein'ın alan denklemlerini kullanarak, boş uzay-zamanda kütlenin denklemini buldu.
Solucan delikleri ilk olarak 1916 yılında Ludwig Flamm tarafından ileri sürülmüştür. Flamm, Einstein'ın Genel Görelilik Teorisi denklemlerini elden geçirirken, beyaz delik adını verdiği, kara deliklerin tam tersi özellikteki bir gök cisminin teorik olarak mümkün olabileceğini fark etmiştir.
Solucan delikleri, evren içinde çok uzak iki mesafeyi birbirine bağlayan teorik tünellerdir. Henüz gözlemlenmemiş ancak teoride kanıtlanmış solucan delikleri, ışık hızında seyahat etmenin bile yeterli olmadığı mesafelere ulaşmamızı sağlayabilir.
Eyfel Kulesi'ni bir kara deliğe dönüştürürseniz ömrü yalnızca bir gün olacaktır. Güneş kütlesindeki bir kara delik ise 1067 yıl kadar yaşayacaktır.
Hayır yapamazsınız. Olay ufkunu geçtikten sonra, hiç bir şey bu devasa çekim gücünden kurtulamaz, ışık bile. -ki ışık; parçacıklar arasında en hızlısı ve hafifi.
John A. Wheeler 1962 yılında Einstein-Rosen çözümünün karşılık geldiği solucan deliklerinin, aynı evrenin iki ayrı bölgesini birbirine bağlaması durumunda kararsız olacağını gösterdi. Böyle bir solucan deliği oluşsa bile içinden herhangi bir şeyin yolculuk etmesine izin vermeyecek kadar kısa bir sürede yok olacaktır.
Güneş bir kara deliğe dönüşmek için çok küçüktür. Bunun için mevcut kütlesinin 20 kat fazlasına sahip olmalıdır. Hatta Güneş bir nötron yıldızına dönüşmek için gereken kütleye dâhi sahip değildir.
Evet; bir karadelik, Güneş'i yutabilir. Ancak bunun için yeterince büyük olması gerekmektedir. Bilinen en büyük karadelik olan OJ287, 18 milyar Güneş kütlesine sahip ve olay ufkunun çapı da yaklaşık olarak 211 milyar kilometre, Güneş'imizin çapı ise 1.392.700 kilometre uzunluğundadır.
Kozmologlar evrenin milyarlarca yıl sonra sona ereceği konusunda hemfikir ama bunun nasıl olacağına dair fikir birliği yok. Şu anda en çok kabul gören dört senaryo var: Büyük Yırtılma, Büyük Sıçrama, Büyük Donma ve Büyük Çöküş.Paniğe lüzum yok. Evren daha milyarlarca yıl varlığını sürdürecek.
KARA DELİK 13,2 MİLYAR YAŞINDA
Evrenin 13,7 milyar yaşında olduğu düşünülürse, bu kara deliğin yaşı 13,2 milyar yıl olarak tahmin ediliyor. Bilim insanları bu karadeliğin Samanyolu galaksisindeki kara delikten 10 kat daha büyük olduğunu söyledi.
KARANLIK MADDENİN GİZEMİ
Dr. Nellist, "Karanlık madde, evrenimizdeki maddenin yüzde 80-85'ini oluşturuyor. Karanlık madde denmesinin sebebi ışıkla etkileşiminin olmaması.
Prensip olarak, bir solucan deliği inşa etmek oldukça basit. Einstein'ın Genel Görelilik Kuramı'na göre, kütle ve enerji uzayzaman dokusunu büker. Ayrıca maddenin ve enerjinin belirli bir özel konfigürasyonu, uzayzamanda bir tünelin oluşmasına izin verir, bu da evrenin iki uzak kısmı arasında bir kısa yol oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri