AdBlue tamamen bittiğinde aracınız, sisteme zarar vermemek için stop eder. Eğer bu esnada AdBlue bulabileceğiniz bir yerde değilseniz çekici çağırmak zorunda kalabilirsiniz. Yani bu sıvı bittiğinde otomobili çalıştırmak hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır.
Arabalar AdBlue miktarı azaldığında sürücüleri sürekli olarak uyarıyor. Belirli bir kilometre mesafesi kaldığında yapılan bu uyarıdan sonra AdBlue kullanmamayı tercih etmek gibi bir şansınız yok. Çünkü AdBlue sıvısı biten bir arabayı çalıştırmak mümkün değil.
Adblue biterse ve yeniden doldurulmazsa bu durum aracın çekişini ve dolayısıyla performansını etkiler.
Araç AdBlue Uyarısından Sonra Kaç Km Gider? Araçta AdBlue uyarısı yandığında, aracın gideceği mesafe ve performans modele göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak aracınızda AdBlue ışığı yandıktan sonra 2000 km daha yol gidebilirsiniz.
Dolu bir adblue deposu ile yaklaşık olarak 5 bin ile 15. bin kilometre arasında yolculuk yapmanız mümkündür.
İlgili 41 soru bulundu
Ortalama 60 litre AdBlue deposu olan bir aracın deposunu yeniden doldurması normal şartlar altında 15-20 bin km sürüyor. Yani tam dolu AdBlue deposu en az 15 bin kilometre gidiyor.Aksi bir durumda ise aracınız önce AdBlue seviyesinin azaltığını gösterge panelinden size ikaz eder.
Yani AdBlue biterse aracınızda, izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur. Bu aşım nedeniyle de katalizör kısa sürede hasar görür. Sistemde yer alan filtrelerden de sıvı geçişi sağlanamadığı için filtreler kurur ve büzüşür. Bu da aracınız için son derece maliyetli bir durumu ortaya çıkaracaktır.
Peki bu karışıma su ekler ya da AdBlue deposunu su ile doldurursak ne olacak? Su AdBlue sıvısının işlevini görmediği için emisyon değerleriniz düşmeyecek ve katalizör hasar görmeye başlayacaktır. AdBlue'nun yaptığı görevi su karşılamayacak ve böylelikle aracınızın katalizörünü bozacaksınız.
Aracınızı genel bakım için servise verdiğinizde AdBlue tankı da dolduruluyor ve bir AdBlue tankı ile 10 bin ila 15 bin km arasında yolculuk yapabiliyorsunuz. Bir başka deyişle AdBlue deposunu doldurmak için sizin nasıl yapıldığını bilmenize ya da ekstra bir şey yapmanıza gerek kalmıyor.
Tek kullanımlık hortumu , elinizle aracın dolum ağzına çevirerek takın. AdBlue® doldurma bidonunu kaldırın ve eğin. AdBlue® deposu tamamen dolduğunda, doldurma işlemi durur. AdBlue® doldurma bidonu , kısmen boşaltılmış olarak çıkartılabilir.
Aracım AdBlue olmadan çalışır mı? Evet, ancak aracın kirletici madde emülsiyonları, izin verilen düzeylerin üzerine çıkacaktır. Araç arıza tespit sistemi (OBD), AdBlue deposu eksiksiz dolduruluncaya kadar performansı azaltacaktır.
Bu işlem genelde binek araçlar olmak üzere ağır vasıta araçlarda da yapılır. Adblue arızası çözümlendikten sonra resetleme işlemi ile beyni sıfırlamış, arıza ışığını söndürmüş oluyorsunuz. Kolay ve pratik bir işlemdir. Arıza tespit cihazları ile adblue resetleme yapılıyor ve arıza lambası sönüyor.
AdBlue, araçlarda zararlı gazların egzozdan çıkarak havaya karışmasından önce filtreleme işlemine destek olan bir sıvı. Kullanılan teknoloji sayesinde, bitki örtüsünü tehdit eden asit yağmurlarına neden olan NOx gazlarının üzerine, egzozdan çıkıp havaya karışmadan önce AdBlue püskürtülüyor.
Aracı durdurduğunuzda Adblue'nun deposu boşsa, motorunuz tekrar çalışmaz. Bu sıvı azaldığında gösterge panelinizde bir metin uyarısı görürsünüz, ardından sarı uyarı ışığı yanarak size adblue'nun azaldığını haber verir.
Bu gibi durumlarda adblue sistemini tamir etmek oldukça maliyetlidir. Ancak Mercedes Euro 6 araçlarda bu durumu oldukça düşük maliyetle halletmek mümkün. Nitro Mekatronik firması tarafından üretilmiş olan Mercedes Euro 6 Adblue Emülatörleri ile bu arızalar kolaylıkla giderilir.
AdBlue seviyesinin kontrol edilmesi
Yağ ve AdBlue düğmesine basınız. Depoda %25'den az kaldığında imlecin rengi yeşilden turuncuya döner; seviye %10'un altına düştüğünde ise kırmızıya döner.
Günümüzde ise Euro 6 standartları da yenilenmiş, Euro 6B ve Euro 6C standartlarından sonra Euro 6D Temp standardına geçilmiştir. Euro 6D Temp standartlarının getirdiği şartlar ise artık tüm Dizel Motorlu yeni araçlarda SCR sistemini zorunlu hale getirdiği için Adblue kullanımı da yeni araçlarda artık zorunlu oldu.
Akaryakıt istasyonundan AdBlue aldıktan sonra depo dolum kapağının açılması gerekiyor. Burada bir tanesinin üzerinde “dizel”, “diesel” veya “motorin”; diğerinde ise “AdB”, “ADB” veya “AdBlue” yazılı iki kapak görebilirsiniz.Bunlardan mavi renkli olan ve AdBlue tankına giden kapağı açıp takviye yapmanız gerekiyor.
AdBlue adıyla birçok farklı marka ürün satılmaktadır. Satın aldığınız ürünün bazı testlerden geçmiş olması güvenilirlik açısından önemlidir. Satın alınan AdBlue'nun kalitesini anlayabilmek için ISO-22241-2 standartlarında yer alan 18 parametreye bakılması gerekmektedir.
Eğer AdBlue® tankı boşalırsa, bu izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür. Araç motor gücünü kısıtlayarak çekişten düşer ve Adblue takviyesi yapılana kadar da normale dönmez.
5, 10, 18 ve 20 litrelik bidon ve ambalajlarda satılan AdBlue fiyatları markasına göre değişkenlik göstermektedir. 5 litre fiyatı 40 ₺'den başlamaktadır. 1 litre sıvı ile 800-1000 km gidebilirsiniz ancak bu sürüş stilinize göre farklılık gösterebilir. Bir depo ile ortalama 10.000 ile 15.000 km gidebilirsiniz.
100 Km. de AdBlue Maliyetim Ne Kadar Olur? Yukarıda belirttiğimiz AdBlue fiyatı ve kullanım oranından yola çıkarak her 100 Km. içine ne kadar AdBlue maliyetiniz olacağını hesap edebiliriz. Örneğin her 100 Km. de 6 litre yakıt tüketimine sahip bir aracınızda ortalama AdBlue kullanım miktarınız 0,3 litre olacaktır.
Kalitesiz AdBlue, aracın performansının düşmesine ve ayrıca emisyonların artmasına neden olabilir. Kaliteli AdBlue, motoru iyi durumda tutmaya yardımcı olduğu için maliyetli onarımları ve arıza sürelerini önlemeye de yardımcı olabilir.
Bu EU6 emisyon yönetmeliğinin bir gereğidir. Araç çalıştırılmadan önce minimum 3,6 litre AdBlue® doldurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri