Kompozit reçine esaslı malzemeden yapılmışlardır. Hamur kıvamındayken dişe yerleştirilip halojen ya da led ışık kaynağı ile sert kıvama getirilirler. Dişe kimyasal olarak bağlanırlar.
Amalgam dolguların sağlığa herhangi bir zararı yoktur. Aslınca dolgu çıkartılırken açığa çıkan cıva yapılırken çıkan cıvaya göre daha fazladır. Gerekmedikçe beyaz dolgu ile değiştirmek istemeyiz. Dogı sökümü sırasında kesinlikle cıvanın yutulmaması için önlem alınır.
Bakterilerin girebilecekleri boşlukları dolgu ile kapatarak çürüğün ilerlemesini de engellenmeye çalışır. Dolgu için kullanılan malzemeler, altın, porselen, kompozit reçine (diş renginde dolgu) ve amalgamdır. (cıva gümüş, bakır, kalay ve bazen çinko alaşımı).
Beyaz Kompozit Dolgu, diş kaybı olasılığını düşüren diş işlemleri arasında en sık kullanılan uygulamalardan biridir. Beyaz kompozit dolgu; dişin rengini düzeltmek, değiştirmek ve diş sorunlarını gidermek gibi çok çeşitli sebeplerle kullanılmaktadır.
Küçük kavitelerde kompozit dolgu kullanılması avantajlı , çünkü; dişin doğal yapısından çok az madde kaybetmisine neden olur. Derin çürüklerde amalgam dolgu tercih edilmeli, çünkü;uygulama sırasında asit gibi tahriş edici madde kullanılmadığı ve sertleşirken ısı açığa çıkarmadığı için daha avantajlıdır.
İlgili 43 soru bulundu
KOMPOZİT DOLGUNUN ÖMRÜ NE KADARDIR? Seçilen malzemeye, uygulama hassasiyetine, hastanın ağız hijyenine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir, genellikle 10-15 yıl bazen daha fazla ağızda kalabilmektedir.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Aynı şekilde kötü ağız hijyeni nedeniyle üretilen organik asitlerle de yumuşama ve buna bağlı renkleşme gözlenebilir. Kompozit dolgular zamanla materyalin yaşlanmasına bağlı olarak da renklenebilir. Kompozit dolgunun uzun süre renklenmeden kullanılması için materyalin uygulama kurallarına göre kullanımı önemlidir.
Dolgu tedavisinden sonra gıda tüketimi için en uygun zaman uyuşukluğun geçmesinden sonraki zamandır. Ancak bu sefer de yenilen şeylere çok dikkat etmek gerekir. Sert ve ısırılması zor gıdalardan bir süre uzak durulmalıdır. Bunun dışında su ve benzeri içecekler dolgu tedavisinden sonra tüketilebilir.
Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır.
Dolgu maddeleri, yüze kaybedilen hacmi geri kazandırmak için tasarlanmışlardır. Genellikle cilt altındaki dokularla çok iyi bütünleşen bir molekül olan hyalüronik asitten oluşurlar. Dolgu, yüzde elmacık kemikleri, gözaltı bölgesi, dudaklar, burun kemeri, burun ucu düşüklükleri ve çene bölgesidir.
İçeriğinde reçine, seramik maddeler vardır. Kompozit dolgu yutulursa ne olur sorusu için verilecek en önemli rahatsızlık örneği, bu dolgunun yemek veya soluk borusuna zarar verebilmesidir. Diğer yaratabileceği etkiler de şunlardır; Midede yanma yapabilir.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Bu durum kullanılan kanal dolgusunun içeriğinden dolayı kaynaklanmaktadır. Bu renk bozulması, kanal dolgusunun sertleşmesi sırasında veya sonrasında dişin iç ve delikli tabakasına (dentin tübüllerine) yayılan sızdırmaz bileşiklerin bir sonucudur.
Estetik Dolgu Düşer mi? Estetik dolgu bu alanda uzman ve deneyimli bir diş hekimi tarafından doğru şekilde uygulandığı takdirde düşmez. Bunun için dolgu maddesinin dişe en iyi şekilde tutunması sağlanmalıdır.
Amalgam ve mesleki nedenlerle civa buharı şeklinde alınan civa akciğerler yoluyla kana karışır ve hem idrar hem de dışkı yoluyla atılır.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Kolay ve acısız bir işlem olan diş dolgu sonrasında en çok merak edilen konu ise, kaç saat sonra yemek yenilebileceğidir. Diş dolgusu işlemin yaklaşık 2 saat sonra yemek yenilebilir.
Ancak uzun süreli bir hassasiyet görülmesi hatalı diş dolgusuna işaret etmektedir. Dolgu yapılan diş 1 ay sonra neden ağrır? Bu durum da dolgunun hatalı bir şekilde yapıldığının göstergesidir.
Kompozit dolgu diğer dolgulara göre daha estetik ve doğal görünmeleri sebebiyle tercih edilir. Kompozit Dolgu Devlet Hastanesinde Yapılıyor Mu? Kompozit dolgu devlet hastanesi ve diş kliniklerinde yapılabilir.
Amalgam dolgular, metal ve cıva içeriği ile ileride çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca görünüm bakımından estetik sayılmazlar. Amalgam dolgunun tek avantajı yıllar boyu dayanıklılığını kaybetmeden kullanılmasıdır. Başarılı bir şekilde uygulanan dolgu 5 – 20 yıl kalabilmektedir.
Dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile amaçlanan dişin ağızda kalması ve görevini yerine getirmeye devam etmesidir.Dolgunun yapılmış olması bir dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ağız hijyeni sağlanmaz ise dişler tekrar çürüyebilir.
Diş dolgusu amalgam malzemeden yapılırsa gri, kompozitten yapılırsa beyaz, altından yapılırsa sarı bir renge sahip olur. Tedavi edilecek dişin ağızda bulunduğu yere ve durumuna göre diş hekimleri bu materyallerden uygun olanını dolgu işlemi sırasında kullanır.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Günümüzde kullanılan dolgu çeşitleri; Amalgam Dolgular, Kompozit Dolgular ve Porselen (inley – onley) Dolgular'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri