Özellikle kırsal kesimlerde vazgeçilmez gıdalardan olan bulgur, yine büyük kazanlarda kaynatılarak, sofralardaki yerini alıyor. Her yıl hasattan sonra Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında tekrarlanan bulgur kaynatma geleneği başladı. Vatandaş yaz aylarında kışa hazırlık yapıyor.
Temizleme sürecinde, bulgurun hammaddesi buğday, içine karışmış olan arpa, saman vb maddelerden fiziksel ayırma yöntemleri kullanarak arındırılır. Temizlemeden sonraki süreçte buğday kaynatılır. Bulgurun kaynatılmasında kullanılan su, son derece önemli olup istenilen lezzetin yakalanmasında da oldukça etkilidir.
Öner, “Önce buğdayımızı güzel bir şekilde yıkıyoruz sonra dev kazanlarda kaynatıyoruz. 3 saat ateşte kaynatıp çıkarıyoruz. Çıkardıktan sonrada damlarda seriyoruz. 2-3 gün kuruduktan sonra değirmene götürüp bulgur elde ediyoruz” diye konuştu.
Bulgur kaynatma sezonu haziran ayı sonlarında temmuz ayı başlarında başlayıp eylül ayı sonlarına kadar devam ediyor. Bu amaçla en çok iri ve sert taneli, protein oranı yüksek buğday taneleri tercih ediliyor.
Tencereye soğuk suyumuzu ve 2 bardak buğdayı koyup önce harlı ateşe koyuyoruz ,kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 2 saat kadar haşlıyoruz. Buğday miktarı yoğurtlu soğuk çorbanız için fazla gelirse buzdolabı poşeti ne koyup derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz ve başka zaman yine kullanabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi, farklı boyutlardaki taneciklerinin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan oldukça değerli ve besleyici, yarı hazır bir gıda maddesidir.
Pişirme süresini kısaltmak için buğdayı bir gece önceden suda bekletip, suyunu süzdükten sonra içme suyunda haşlayabilirsiniz.Buğdayları bir kevgir yardımıyla alıp, haşlama suyundan çorba yapabilirsiniz.
Bulgur pilavı tencerede 15-20 dakikada pişer. Ocaktan alınıp 5-10 dk kapağı açılmadan demlemeye bırakılır. Şayet düdüklüde pişirecekseniz 10-12 dk gibi kısa sürede düdüklüde bulgur pilavı yapabilirsiniz.
Tuzu ve suyu ekleyin. Kısık ateşte 15 dakika bulgurları göz göz oluncaya kadar pişmeye bırakın. 10 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
2- Bulgur yıkanmaz! Üretim aşamasında yıkanıp kaynatıldığı için ambalajlı bulgurun pişirilmeden önce yıkanmasına gerek yoktur. Ayrıca pirinç gibi suda bekletilmez.
İlk olarak bulgur ılık suda 5 dk kadar bekletilir. Bunun nedeni bulgurun daha güzel açılmasını ve daha iri olmasını sağlıyor.
Bulgur, amber renkli 'sert buğday'ın yani, durum buğdayının, temizlenip pişirildikten sonra kurutularak ve buğday tanelerinin kepeğinin ayrıştırılması işlemlerinden geçirilmesi ile ileri teknoloji kullanılarak üretiliyor.
Bulgur olarak tercihleri ise genelde iri pilavlık köy bulguru. En önemli püf noktalarından biri ise pilavı çok kısık ateşte karıştırmadan pişirmek. Tanecikler küçülünceye, çıtır çıtır sesler çıkarıncaya kadar bu şekilde kavuruyorlar. Bu sayede pilavlar tane tane oluyor, birbirine asla yapışmıyor.
Pişmemiş bulgur nedir? Duru Bulgur (Pişmemiş), özellikle pilav yapımında kullanılan bulgur türüdür. Forfor, potasyum ve lif içeriğine sahiptir. Özellikle kurubaklagiller ile beraber tüketilmesi daha sağlıklıdır.
Esmer bulgur oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir gıdadır.
Önceden ısıtılmış 3 su bardağı sıcak su eklenerek orta ateşte pişmesi için bırakılır. Bulgur pilavı suyunu çektiği zaman karıştırarak ocağın altını kapatın. Bulgur pilavı birkaç dakika dinlendikten sonra servise hazır hale gelir.
en kısık ateşte 2 su bardağı bulgura 4 su bardağı soğuk su ekleyince tarif tam tutuyor.
Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Tabi sağlıklı ve faydalı diye ölçüyü kaçırmamak gerekli. Diyet öğünlerinize dikkat edip bulguru tükettiğiniz sürece, bulgur ile zayıflamanız mümkün olacaktır.
3. Pilavlık Bulgur: Dünyada ve Türkiye'de en fazla bilinen bulgur çeşididir. Pilavlarda ve salatalarda kullanılabilir. 4. İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir.
Piştiği Nasıl Anlaşılır? Pirincin suyunu çekmesinden, üzerinin göz göz olmasından ve karıştırırken tane tane oluşundan rahatlıkla anlaşılır.
İnce bulgur yapısı gereği çabuk su çeken ve şişen bir yapıya sahipken kalın bulgurlar daha uzun süre pişirilmeye ihtiyaç duyan bir bulgur türü. Bulgurlar genellikle üretim aşamalarında yıkanıp kurutularak paketleniyorlar. Bu yüzden aslında tariflerde kullanmadan önce yıkamanıza pek de ihtiyaç yok.
Aşurelik ya da keşkeklik olarak da bilinen buğdayı bir gece önce ıslattıktan sonra aşureyi pişirirken iyice haşlamalısınız. Buğdayın yeterince haşlandığını suyunun renginden anlayabilirsiniz. Suyu sararmışsa, buğday kıvamını bulmuş demektir.
WebAşurelik buğday haşlanmadan önce su içinde bekletilirse, aşure yapımında daha iyi sonuç verir. WebAşurelik buğday Islatmadan haşlanır mı? Çünkü; yarma çok çabuk pişer ve bir gece boyu su içinde ıslatmaya gerek kalmaz..
Aşure yaparken kuru fasulye ve nohutun haşlama suyunu süzmekte fayda var, yoksa gaz yapabilir, midenizi rahatsız edebilir. Ayrıca aşurenin berrak bir renge sahip olması için iyice süzülmeleri çok mühim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri