Granit mermer lekesini çıkarmak için bir çay bardağı sirke içerisine birkaç damla limon suyu damlatınız. Sonrasında ise mümkünse bir mikrofiber bez ile yüzeyi temizleyiniz. Lekenin çıkması halinde direkt olarak temiz bir su ile bölgeyi durulayın. Ardından da kurulama işlemi yapınız.
Yapmanız gereken bir fincan beyaz sirke içine birkaç damla limon ekleyin ve bu karışımı kullanarak tezgah üzerini temizleyin. Limonun kendi kokusu ile mutfağınız ferah kokarken; beyaz sirkenin temizleyici özelliği ile tezgahlar artık daha temiz olabilir. Bu yöntemi granit mermerler için de kullanabilirsiniz.
Granit mutfak tezgahı nasıl temizlenir sorusuna verilebilecek en etkili çözüm yöntemi bulaşık parlatıcısıdır. Bulaşık parlatıcısı hem lekelerin temizlenmesini sağlarken hem de sağladığı ekstra parlaklık ile mutfak tezgahının daha güzel ve parlak görünmesini sağlayacaktır.
Eğer mermer tezgahınız sararmaya başladıysa limon ve tuzla ovarak rengini açabilirsiniz. Bunun dışında hem parlamasını hem de üzerinde bulunan mikropların kırılmasını istiyorsanız limon ve karbonatı karıştırıp bir macun haline getirin. Oluşan karışım ile tezgahın üzerini ovalayın.
Karbonat veya oksijenli su mermerdeki sarı lekelere müdahale etmek için uygun ve etkilidir. Temizlik işleminden sonra mermer yüzeyi mutlaka kurulayın.
İlgili 25 soru bulundu
Sprey şişe içine oksijenli suyu dökün. Sararmış ve eskimiş açık renkli mutfak tezgahlarınıza, oksijenli suyu püskürtün. Önce birkaç saniye her bölümü süngerle ovalayın ve bekleyin. Bekleme aşamasında, sarı görünüm tezgahtan aşınmaya başlayacaktır.
Hidrojen peroksit (oksijenli su), sert yüzeylerdeki sararmalara karşı etkili çözüm sunar. Bu yöntemden yararlanabilmek için mermerin üstüne oksijenli su dökebilir ya da fısfıs sprey şişeden yardım alabilirsiniz.
1 çay bardağı beyaz veya normal sirke (mümkünse evde hazırlanan) içine bir kaç damla limon suyu damlatılarak, mikrofiber bez ile yüzeye hafif baskı kuvvetiyle uygulanır. Lekenin çıkarılması ardından her ihtimale karşı hızlıca yüzeyin durulaması yapılır.
Nemli bir bez ve az miktarda sıvı deterjan en ideal temizlik için yeterlidir. Çimstone, sahip olduğu kompakt yapısı ile leke tutmaz. Sadece silmekle yüzey, ilk günkü yeni ve temiz görüntüsüne kavuşur. Daha fazla bilgi için Bakım Koruma Kılavuzunu inceleyiniz.
Bulaşık makinesi yıkamasına uygun bir yapıya sahiptir. Bazı durumlarda güçlü lekeler de olabilir. Bu durumda bulaşık süngerinin yumuşak kısmı ile lekeyi kaldırabilirsiniz. Eğer granit tava dışı nasıl temizlenir diyecek olursanız, bulaşık süngerine karbonat döküp dışını silebilirsiniz.
Yumuşak bez kullanmaya özen gösterin
Granit tezgâhlarda yumuşak mikro fiber bezlerden yardım alabilirsiniz. Böylece çizilmeye karşı tezgâhınızı korumuş olursunuz. Ayrıca, rutin temizlikte zemin çok kirli değilse mikro fiber bezi ılık ve duru su yardımı ile kullanmanız yeterli olacaktır.
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
Sıcak su ve karbonat karıştırılarak doğrudan lekelerin üzerine uygulanması lekelerin kısa sürede temizlenmesinde etkili olduğu görülür. Beyazlatıcı bir etkiye sahip olan karbonat, çok fazla kullanıma bağlı olarak sararan lavaboların temizlenmesinde etkili olduğu bilinmektedir.
Temizlenmeleri de oldukça basittir. Sabunlu bir bez ya da fırça ile dairesel hareketlerle ovalamak, genelde işinizi görecektir. Temizlikten sonra kalmış olabilecek sabun artıklarını iyice durulayarak temizlemeyi unutmayınız.
Granit yüzeylerde çizik giderme ve cilalama uygulamasında ilk aşama olan çiziklerin giderilmesi işleminde, yüzey üzerindeki hasar durumuna bağlı olarak kuru ped ile zımparalama işlemi yapılır. Hafif çizik var ise; 200 numaralı grid ped kullanılır. Eğer tam pürüzsüzlük sağlanmaz ise; 100 numarali grid ped kullanılır.
Granit mermer lekesini çıkarmak için bir çay bardağı sirke içerisine birkaç damla limon suyu damlatınız. Sonrasında ise mümkünse bir mikrofiber bez ile yüzeyi temizleyiniz. Lekenin çıkması halinde direkt olarak temiz bir su ile bölgeyi durulayın. Ardından da kurulama işlemi yapınız.
- Bir kap içinde karbonat ve suyu karıştırarak lapa haline getirmelisiniz. - Hafif nemli hale getirdiğiniz lekeli mermerit parçalarına hazırladığınız lapayı sürün ve streç film ile alanı üzerini kapayın. - Mermeriti bu şekilde 24 saat bekletin ve 24 saat sonra ıslak bir bez ile lapayı temizleyin.
Isınan limon suyunun içine karbonatı ilave edip karıştırın ve bu karışımı hiç bekletmeden lavabonun giderlerine, her delikten mutlaka geçecek şekilde dökün. Bu şekilde 10 dakika bekleyin. Son olarak kaynatıp 1-2 dakika beklettiğiniz suyu giderlerden dökerek boruların temizlenmesini sağlayın.
Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.
Kimi zaman kireç çözücü kimi zaman leke giderici özelliklere sahip olan çamaşır suyu, mermer zeminler üzerinde kullanılmaması gereken bir malzemedir.
Çizikler çok derinse, kaba taşlamadan ince taşlamaya kadar işlenmeleri gerekir ve yerel derin çizikler de yerel taşlama ile giderilebilir. Mermer üzerindeki küçük çizikler mermer parlatma tozu ile parlatılabilir. Granit (granit) veya ana bileşeni silisli taş, granit parlatma tozu ile cilalanabilir.
Limon ve tuz ikilisine koşun!
Limonun üzerine bolca tuz dökün ve limonla yanık izini ovun. Tezgahlarınızı ilk günkü haline döndürmek işte bu kadar basit.
Doğal taş tezgahların temizliğine gelince, nemli bir mikrofiber bez, biraz bulaşık deterjanı ve sıcak su yeterlidir. Çünkü asit, doğal malzemelerin düşmanıdır. Bu nedenle çamaşır suyu, limon bazlı temizleyiciler ve sirke, mermeri aşındırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri