Beyaz: Dışkı beyaz, gri veya soluk ise karaciğer veya safra kesesi ile ilgili bir sorununu işaret edebilir. çünkü soluk dışkılar safra eksikliği gösterir. Bazı anti-ishal ilaçlar da beyaz dışkıya neden olur. Yeşil: Ispanak, lahana veya diğer yeşil yiyecekler yeşil dışkıya neden olabilir.
Beyaz İshal Nedir - YouTube. Dışkının rengi normalde kahverengi tonlarıdır. Beyaz dışkı sorunu genellikle safra kesesi problemlerinden, ince bağırsak, pankreas ve karaciğer hastalıklarından kaynaklanır. Dışkınız beyazsa bu durumun nedenini tespit etmek ve tedavisi için bir Dahiliye doktorauna gitmelisiniz.
Her ne kadar ishal genellikle kendi kendine düzelse bile, ishalin birkaç günden daha uzun sürmesi, dehidrasyon yani susuzluk, şiddetli karın veya makat ağrısı, kanlı veya siyah renkli dışkı veya 39 derecenin üzerinde ateş gibi belirtileri ve semptomları gösteren yetişkin bireylerin doktora görünmeleri gereklidir.
Zehirli (Tehlikeli) ishal nedir? Zehirli ishal, birçok kişinin korktuğu bir problemdir. Tehlikeli olarak da belirtilen zehirli ishal belirtileri, şişkinlik, gaz ve karın ağrısı olarak sıralanabilir. Zehirli ishal rengine dair söylenecek bir durum yoktur, önemli olan sıvı derecesi olmaktadır.
Beyaz pirinç, patates, yoğurt ve muz gibi düşük lifli gıdalar ishale iyi gelir. Antibiyotik kullanımı: İshal, bakteriyel enfeksiyonlara bağlıysa antibiyotik kullanımı gerekebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Peki su gibi ishal neden olur? Su gibi ishal genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Kullanılan bazı ilaçlar özellikle antibiyotikler de bu duruma neden olabilir. Daha nadiren sindirim sistemi bozuklukları veya belirli gıda intoleransları su gibi ishale yol açabilir.
Kuru karanfil, ani oluşan ishale karşı muhteşem bir karşı etki gösterir. İshali bıçak gibi keser. Eğer ishal olduysanız, hiç çekinmeden karanfil kürünü birkaç gün uygulayabilirsiniz. *İshale bağlı karın sancılarını, bağırsak hareketliliğini kısa zamanda (uyguladıktan birkaç saat sonra) ortadan kaldırır.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
-Dışkınız cıvık, patates püresi görünümünde ya da sümüksü, iltihaplı veya su gibiyse yaz ishali olmuş olabilirsiniz. Su gibi tariflenen ishallerin en ciddisi ve hayatı tehdit edeni dışkının pirinç suyu görüntüsü olarak tariflendiği, kolera bakterisinin yaptığı ishaldir.
Rota virüsü özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda bağırsak iltihabına yol açan bir virüstür. Tüm dünyada 5 yaş altındaki çocuklar en az bir kez hastalığa yakalanmaktadır. Hastalık şiddetli ateş, ishal ve kusma ile kendini gösterir. Hastalığın bulaşma yolu oral - fekal (ağız - dışkı) yoludur.
Bakteri kaynaklı ishaller genelde kahverengi, sulu ve kötü kokuludur. Ama yeşil renkli ve kanlı da olabilmektedir. Gıda zehirlenmelerinde genelde besini aldıktan sonra ani bir şekilde ishal ve kusma başlar.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
İshal dehidrasyona(su kaybı), elektrolit dengesizliğine(sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı) ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu belirtileri önlemek için bol miktarda sıvı tüketimi önemlidir. Dehidrasyon, çözülmez ve kötüleşirse ve yeterince detaylı incelenmezse ciddi bir hastalığa sonuç açabilir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Tip 6: Yumuşak kıvamda, su içeriği daha fazla parça parça dışkı örneğidir. Sıklıkla su ve lif ağırlıklı (dengesiz) beslenme alışkanlıkları sonucu geçici ishal durumu olarak kabul edilir. Ayrıca “Ne yesem soluğu tuvalette alıyorum” diyenlerde görülür.
Gaita testinde öncelikli amaçlardan biri gaitanın şekli, kıvamı ve yapısıdır. Siyah renkli gaita özellikle mide ve sindirim sistemi sorunlarının habercisi olabilirken daha açık renkli gaitalar ise safra yolları tıkanıklığına işaret edebilir.
En sık görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Ani başlayan sulu ishal. Mide bulantısı ve kusma. Karın ağrısı ve karında kramplar.
İshal, gastroenteritin en sık görülen belirtisidir. İshalle birlikte karın ağrısı da bağırsak enfeksiyonu belirtileri arasındadır. Viral gastroenteritlerde dışkıda kan görülmez. Bazı bakteriyel gastroenteritlerde dışkı kanlı ve mukuslu bir şekilde olurken bazılarında ise gaita (dışkı) su gibidir ve kan içermez.
Bağırsak enfeksiyonu, parazit, bakteri, virüs bulaşan besinlerden ya da kirli su tüketiminden sonra görülür. Kusma, ateş, karın ağrısı ve ishal şeklinde ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonu, çocuklarda sık rastlansa da yetişkinlerde oluşabilmektedir.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
İshalin uzun sürmesi durumunda sıvı ve elektrolit dengesi daha da bozulacağı için hızlı kilo verme görülebilmektedir. Oral yolla yani beslenme ile gıda ve sıvı tüketimi olmayan hastaların sağlık kuruluşuna başvurmaları ve vücut sıvı dengesinin sağlanması için gerekli tedavinin uygulanması önem arz etmektedir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
2) Kafein. Kafeine bir süre ara vermelisiniz: Kahve ve çay vücudunuzdaki sıvının daha hızlı kaybolmasına neden olur. Ancak çiğ kahvenin ishale iyi geldiği de bilinmektedir.
Sıvı kaybını önlemek için bol miktarda su, ayran ve bitki çayı gibi sıvıları tüketmek önemlidir. Bununla birlikte, alkol, kafeinli içecekler ve gazlı içecekler gibi bazı içecekler ishali şiddetlendirebilir.
Ev yapımı yoğurt ve ayran, demli çay, patates haşlaması, patates püresi, muz ve havuç, kefir, pirinç çorbası tüketebilirsiniz. Şiddetli ishal yağıyorsanız sıvı ve elektrolit kaybını evde önlemek adına oral rehidrasyon sıvısı (ORS) hazırlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri