2.1. Beyaz Kod ekibi, güvenlik, tüm hastane çalışanları ve olaya maruz kalan hasta/hasta yakınlarını kapsar.
Beyaz Kod: Sağlık çalışanlarının, hasta veya hasta yakını tarafından şiddete, tehdide veya diğer suçlara maruz kaldıkları durumlarda olay yerine güvenlik görevlilerinin en hızlı şekilde intikal etmesi için verilen bir alarm sistemidir.
7.5. Beyaz kod uygulamaları ile ilgili kayıtların tutulmasını sağlamak, Çalışan Hakları Birim Çalışanı ve gece nöbetçi amiri sorumluluğundadır. 7.6.Olaya maruz kalan çalışanlara gerekli psikolojik ve hukuki desteğin verilmesini sağlamak, Psikolog, Çalışan Hakları Birim Çalışanı ve gece nöbetçi amiri sorumluluğundadır.
Hastanede bulunan hasta/hasta yakını ve hastane çalışanlarının hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel tacize maruz kalmaları halinde olay yerindeki sabit telefon(lar) aracılığıyla 1111 aranarak beyaz kod verilir.
Pembe Kod Yönetim Ekibi;
kaybolması durumlarına karşı önlem almak ve bebek güvenliğini sağlamaktan sorumludur. Ekip; İdari ve hemşirelik hizmetleri yöneticilerinden birer temsilci, teknik servis elemanı, güvenlik amiri ve pediatri servis hemşiresinden oluşur.
İlgili 17 soru bulundu
Mavi kod ekibi kimlerden oluşur? Anestezi Uzmanı (Ekip Sorumlu Hekimi) Acil servis Hekimi(Ekip Sorumlu Hekimi) Kardiyolog Nöbetçi Anestezi Teknisyeni Anestezi Teknisyeni Güvenlik Güvenlik Not: İlgili bölüm hekimleri mavi kod durumu anonsu ile en kısa sürede arrest olan bölüme ulaşırlar.
7.8.Kırmızı kod uygulamaları ile ilgili kayıtların tutulmasını sağlamak, kalite direktörü, güvenlik görevlileri ve sivil savunma uzmanı sorumluluğundadır. 7.9.Gerektiğinde düzeltici önleyici faaliyet başlatmak. kalite direktörü, iş sağlığı uzmanı ve sivil savunma uzmanı sorumluluğundadır.
ÇGB tarafından yapılan kayıttaki bilgi ve belgeler, BEYAZ KOD il koordinatörü olan il sağlık müdürlüğünde görevli avukat tarafından incelenir ve yapılan başvurunun BEYAZ KOD kapsamında olup olmadığına karar verilir.
Beyaz Toros aydınlatılmamış faili meçhul siyasal cinayetlerin polis aracı süsü verilmiş suç aracıdır. 1993-1996 yılları arasında sloganı “ben devletim kaybederim!” olmuştur. "Yeşil” kod adlı adı Mahmut Yıldırım olarak bilinen kişinin mensubiyeti devlet içinde örgütlenmiş çetelerdir. Akıbeti ve cinayetleri meçhuldür.
Hastane polisi gerekli işlemleri yapar. Böyle bir durumla karşılaşan personel, olay bildirim formu doldurarak hasta ve çalışanların sağlık ve güvenliğini üst kuruluna bildirir. Kurul incelemeyi yaparak gerekli ise düzeltici faaliyet yapmak üzere başhekimliğe rapor sunar. Bazı yerlerde siyah kod olarak da adlandırılır.
Beyaz kod verilmesi veya suç duyurusunda bulunulmasıyla Başsavcılık Makamı suç oluşturan eylemi haber alır ve şikayetle bağlı olmaksızın kendiliğinden kovuşturur. Savcılık Makamı bu suçların işlendiğine dair yeterli deliller olduğuna kanaat getirdiğinde iddianame düzenleyerek kamu davasını (kovuşturma) açar.
BEYAZ KOD OLAYDAN SONRA DA VERİLEBİLİR Mİ? Beyaz kod bildiriminin sadece olay anında verilmiş olması gerekmez. Bu bildirim, şiddet olayından sonra da yapılabilir. Bu da www.beyazkod.saglik.gov.tr adresindeki formu doldurmak şeklinde olur.
Beyaz Kod'un amacı, mezkûr personele hukuki yardım verilmesi sürecini kolaylaştırmak ve ayrıca kök neden analizleri yaparak şiddet ile mücadele kapsamında yol gösterecek istatistiki verilere ulaşmaktır.
ÇHGB personeli bir başvuru olduğu takdirde ivedilikle ilgili personel ile irtibata geçer. Süreç hakkında şiddet mağdurunu bilgilendirir. Olay tutanağını ve kişisel veri paylaşım onam formu ve olayı doğrulayan diğer kanıtları temin ederek sağlık bakanlığının beyaz kod sistemine kaydını sağlar.
Şiddete uğrayan bir hekimin veya sağlık çalışanının ilk yapması gereken BEYAZ KOD vermektir. Bunun yanı sıra bir de “vazifeden çekilme hakkını kullanması” söz konusu olabilir. Sonraki aşamalarda ise soruşturma sürecine dahil olma, ceza davasına katılma, maddi ve manevi tazminat davası açma hakları gündeme gelecektir.
Şüpheli şahısların üst aramasını yapar, karşı gelenleri kolluk kuvvetlerine bildirir. Beklenmedik bir durumla karşılaşan, beyaz koda maruz kalan personel için BEYAZ KOD ekip sorumlusu “ BEYAZ KOD VAKA BİLDİRİM FORMU tanzim eder, öncelikle 113'ü arayarak BEYAZ KOD VAKA BİLDİRİMİ'nde bulunur.
Mavi Kod (2222): Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır.
Şiddet eğiliminin şiddet davranışına dönüşmesini önleyecek çözüm olarak GRİ KOD uygulamasını düşündük. BEYAZ KOD uygulaması aynı şekilde sürecek. Gri Kod verildiğinde, hastane güvenliği ve hastane polisi gerekli müdahaleyi yapmak üzere durumdan haberdar oluyor.
Mavi Kod, ani dolaşım ve solunum durması olduğunda, hastaya en kısa sürede müdahale edilmesini sağlamaya yönelik acil durum yönetim aracıdır. Mavi Kod, dünyada aynı acil durum için aynı rengin kullanıldığı tek renkli koddur.
Sarı Alan. Sarı alan: Kişinin geçirdiği bir kaza, travma vb. sonucunda vücudunda kalıcı hasar oluşma riski olan hastalıklara sahip olması durumunda yapılacak tıbbi müdahale için sarı alan birimi hizmet vermektedir. Sarı alana yönlendirilen hastalar, müdahaleden önce bir süre bekleyebilmektedir.
Beyaz kod davaları kamu davası niteliği taşıdığı için, hekim hangi aşamada şikayetini geri çekerse çeksin dava kendiliğinden devam ediyor.
Beyaz Kodda amaç hastane personeline yönelik gerçekleşen fiziksel ya da sözel saldırılarda olay yerine en yakın güvenlik görevlisini intikal ettirerek, personelin güvenliğini sağladıktan sonra olayın çözümlenmesi, kayıt altına alınması ve olaya maruz kalan personelimize gerekli bilgi ve desteğin sağlanmasıdır.
4.TANIMLAR: Pembe kod; hastanede bebek ya da çocuk kaçırma riski ve/veya eyleminin söz konusu olduğu durumlarda zamanında müdahale edilmesi amacıyla oluşturulan acil uyarı kodudur. Bölüm doktorları, kat hemşireleri, güvenlik görevlisi, teknik servis ve tüm personel sorumludur.
Turuncu Kod: Kitle imha silahlarının kullanımı veya kimyasal, biyolojik, nükleer ve radyolojik kazalar neticesinde kontamine olarak hastaneye başvuran hastaları en sistemli ve hızlı şekilde dekontamine etmek ve gerekli tıbbi desteği sağlamak amacıyla oluşturulan kod sistemidir.
Yangın, patlama vb. acil durumlarda;
4444 arayarak Kırmızı Kod veriniz. Olay yeri hakkında bilgi veriniz Kırmızı Kod (İlk Müdahale Ekibi) en kısa sürede ulaşacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri