Beyaz kod davaları kamu davası niteliği taşıdığı için, hekim hangi aşamada şikayetini geri çekerse çeksin dava kendiliğinden devam ediyor.
*1111 numaralı telefon arandığında telesekreter Beyaz Kod çağrısı yapıldığını belirtir. Çağrıya devam etmek veya iptal etmek için telesekreterin yönlendirmelerine uyulmalıdır. *Çağrı alan beyaz kod ekibi; 1 güvenlik şefi ve 2 devriye güvenlik görevlisidir.
Başvurunuzun BEYAZ KOD kapsamında olmadığına ilişkin bilgilendirme tarihinden itibaren 7 gün içerisinde il BEYAZ KOD koordinatörlüğüne bir dilekçe ile itiraz edilebilir.
BEYAZ KOD OLAYDAN SONRA DA VERİLEBİLİR Mİ? Beyaz kod bildiriminin sadece olay anında verilmiş olması gerekmez. Bu bildirim, şiddet olayından sonra da yapılabilir. Bu da www.beyazkod.saglik.gov.tr adresindeki formu doldurmak şeklinde olur.
Beyaz kod verilmesi veya suç duyurusunda bulunulmasıyla Başsavcılık Makamı suç oluşturan eylemi haber alır ve şikayetle bağlı olmaksızın kendiliğinden kovuşturur. Savcılık Makamı bu suçların işlendiğine dair yeterli deliller olduğuna kanaat getirdiğinde iddianame düzenleyerek kamu davasını (kovuşturma) açar.
İlgili 26 soru bulundu
Güvenlik amirliği 7 gün 24 saat boyunca hizmet verir ve çağrı cevaplandığında en yakın ekip başta olmak üzere yeteri kadar güvenlik ekibi ilgili alana telsiz ile yönlendirilir.
Hizmetten çekilme; Sağlık çalışanları, sağlık hizmeti sunumu esnasında şiddete uğraması halinde, acil verilmesi gereken hizmetler hariç olmak üzere hizmetten çekilme talebinde bulunabilir. a)Hizmetten çekilme talebi, kurum tarafından belirlenen yöneticiye sözlü veya yazılı olarak bildirilecektir.
Şüpheli şahısların üst aramasını yapar, karşı gelenleri kolluk kuvvetlerine bildirir. Beklenmedik bir durumla karşılaşan, beyaz koda maruz kalan personel için BEYAZ KOD ekip sorumlusu “ BEYAZ KOD VAKA BİLDİRİM FORMU tanzim eder, öncelikle 113'ü arayarak BEYAZ KOD VAKA BİLDİRİMİ'nde bulunur.
7.5. Beyaz kod uygulamaları ile ilgili kayıtların tutulmasını sağlamak, Çalışan Hakları Birim Çalışanı ve gece nöbetçi amiri sorumluluğundadır. 7.6.Olaya maruz kalan çalışanlara gerekli psikolojik ve hukuki desteğin verilmesini sağlamak, Psikolog, Çalışan Hakları Birim Çalışanı ve gece nöbetçi amiri sorumluluğundadır.
Beyaz Kod kapsamında olan başvurulara ilişkin bilgi ve belgeleri savcılığa intikal ettirir ve işlenen suçtan mağdur olan personele veya vefatı hâlinde kanunî mirasçılarına, ilgili mevzuatı çerçevesinde hukukî yardımda bulunur.
Beyaz Kod uygulamasında sunulan hizmet ve uygulamalar Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır. Ancak burada verilen bilgilerin yeterlilikleri, doğrulukları, eksiksiz oldukları uygulamaya veri ekleyen kişilerin sorumluluğundadır.
Hastane polisi gerekli işlemleri yapar. Böyle bir durumla karşılaşan personel, olay bildirim formu doldurarak hasta ve çalışanların sağlık ve güvenliğini üst kuruluna bildirir. Kurul incelemeyi yaparak gerekli ise düzeltici faaliyet yapmak üzere başhekimliğe rapor sunar. Bazı yerlerde siyah kod olarak da adlandırılır.
Bakanlık tarafından yazılan yazıda, şiddet olayının Beyaz Kod bildirimi yapılmış olsa dahi iş kazası olarak kaydedilmesi gerektiğini vurgulandı.
ÇHGB personeli bir başvuru olduğu takdirde ivedilikle ilgili personel ile irtibata geçer. Süreç hakkında şiddet mağdurunu bilgilendirir. Olay tutanağını ve kişisel veri paylaşım onam formu ve olayı doğrulayan diğer kanıtları temin ederek sağlık bakanlığının beyaz kod sistemine kaydını sağlar.
Sağlık Bakanlığı tarafından da bu durum iş kazası olarak tanımlanmakta ve buna ilişkin yasal işlemler uygulanmaktadır. Bunun için Sağlık Bakanlığı tarafından “ Beyaz Kod “ sistemi oluşturulmuş ve beyaz kod sistemi iş kazası bildiriminden ayrı olarak değerlendirilmeye tabi tutulmuştur.
Sağlık çalışanları, sağlık hizmeti sunumu esnasında şiddete uğraması halinde, acil verilmesi gereken hizmetler hariç olmak üzere hizmetten çekilme talebinde bulunabilir. a) Hizmetten çekilme talebi, kurum tarafından belirlenen yöneticiye sözlü veya yazılı olarak bildirilecektir.
Hastanede bulunan hasta/hasta yakını ve hastane çalışanlarının hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel tacize maruz kalmaları halinde olay yerindeki sabit telefon(lar) aracılığıyla 1111 aranarak beyaz kod verilir.
Beyaz Kod Verilmesi: 1111 dahili aranarak, 113 Beyaz Kod Çağrı Merkezi aranarak ya da beyazkod.saglik.gov.tr adresindeki form üzerinden beyaz kod verilir. Olay Yerine Güvenlik Görevlilerinin İntikali: Beyaz Kod verildiğinde, olay yerine en hızlı şekilde güvenlik görevlileri intikal eder.
Beyaz kod davaları kamu davası niteliği taşıdığı için, hekim hangi aşamada şikayetini geri çekerse çeksin dava kendiliğinden devam ediyor. Fakat uğraş gerektiren bazı davalarda, “ortada şikayet yoksa olay anlatıldığı kadar ciddi olmayabilir demek ki” bakış açısıyla sanık düşük ceza veya beraat alabiliyor.
Gerekirse kolluk kuvvetleri gelene kadar alıkoyulur. Olayla ilgili Beyaz Kod Olay Bildirim Formu; olay saati, olay nedeni, oluş şekli, olaya karışanlar vs. gibi bilgileri eksiksiz doldurulur, güvenlik görevlisi tarafından imza altına alınarak kalite yönetim birimine teslim edilir.
Şiddete uğrayan sağlık çalışanı tarafından “113” numaralı telefona doğrudan da bildirim yapılabilecektir.
Sekretere gelerek işlemlerini hızlandırmasını ve beklemek istemediğini söyler. Serviste yüksek sesle ortamın huzurunu bozar ve tehdit ederek konuşur. Bunun üzerine hemşire tarafından beyaz kod verilir. Beyaz kod verildikten sonra güvenlik kuvvetleri 2 dakika içinde olay yerine ulaşırlar.
Şiddete uğrayan bir hekimin veya sağlık çalışanının ilk yapması gereken BEYAZ KOD vermektir. Bunun yanı sıra bir de “vazifeden çekilme hakkını kullanması” söz konusu olabilir. Sonraki aşamalarda ise soruşturma sürecine dahil olma, ceza davasına katılma, maddi ve manevi tazminat davası açma hakları gündeme gelecektir.
Hizmetten çekilme hakkının içeriğinde, hekimin hem hastayı reddetme hakkı hem de başlanmış olan tedaviyi sonlandırma hakkı yer almaktadır. Türk Hukukunda hekimin hizmetten çekilme hakkı, Tıbbi Deontoloji Tüzüğü ile Çalışan Güvenliği Genelgesi'nde düzenlenmiştir.
Bu çalışma Acil Serviste ve 112 Komuta Merkez/Acil Sağlık Hizmetlerinde çalışan sağlık personeline uygulanan fiziksel ve sözel şiddetin nedenlerini, çözüm önerilerini ve Beyaz Kod uygulamalarını içermektedir. da etkili olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri