Beyaz reçeteler tüm Hekimler tarafından reçete edilebilmektedir. Pratisyen Hekimler veya uzman hekimler beyaz reçete ile ilaçlarını yazabilirler. Antibiyotikler, basit ağrı kesiciler, diyabet ve tansiyon ilaçları beyaz reçete sınıfı içerisinde reçete edilebilen ilaçlardandır.
Siyah Kutu Uyarısı (Black Boxed Warning): Siyah kutu uyarısı FDA tarafından reçete ile satılan ilaçlara konulan en sert uyarı şeklidir. Siyah çerçeveli kutu içindeki bu uyarılar, bir ilacın hastaneye yatırma hatta, ölümcül de olabilecek çok ciddi yan etkilere sahip olabileceğini gösterir.
Pembe: Bu, yasal sağlık sigortası olan kişiler için reçete sayfasının rengidir. Böyle bir reçete 28 gün boyunca geçerlidir. Yeşil: Bu reçete kağıtlarında doktorlar reçetesiz satılan ilaçları önermektedir.
Kırmızı reçete, sağlık bakanlığı tarafından belirlenmiş, ilaçların kategorize edildiği 5 çeşit reçeteden bir tanesidir. Genellikle uyuşturucu madde özelliği taşıyan ilaçlar için kulanılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Kırmızı, yeşil, mor, turuncu reçeteler;
Reçete türünde bunların beyan edilmesi SGK tarafından yeterli kabul edilecektir.
M-ESLON 60 MG 7 MIKROPELLET KAPSUL morphine 6 kutu kontrolünde bir kırmızı reçeteye 15 (onbeş) günlük gerekli doz yazılabilecektir.
Son günlerde Odamıza sıkça sorulan acilde düzenlenen reçeteler hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşülmüştür. “Kırmızı Alan” ve “Sarı Alan” ibareli reçetelerin Medula provizyon sistemine ACİL olarak kaydedilmesi gerekmektedir. Bununla beraber ACİL kaşesi bulunan reçeteler acil olarak kaydedilmeye devam edilecektir.
Bu düzenlemelere göre ayrıca, Medula Eczane Provizyon Sistemince, mor ve turuncu reçeteye yazılması zorunlu ilaçlar, eritropoietin ve darbepoetin preparatları, diyaliz solüsyonları ile oral beslenme solüsyonlarını içeren reçeteler ilaç isimlerine göre 'C' Grubuna aktarılmaktadır.
Xanax® ismi Pfizer firmasının ticari markasıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nde bağımlılık riski ve kötüye kullanımı engellemek için yeşil reçete ile satılması zorunludur.
Bilindiği üzere, kontrole tâbi madde ve müstahzarlara ilişkin reçetelere dair hususlar 14.03.2016 tarihli ve 31 951 sayılı (2016/3) Bakanlığımız Genelgesi ile düzenlennıiş olup, bu Genelge çerçevesinde uyuşturucu madde ve müstahzarları için kırmızı reçete; psikotrop madde ve müstahzarları için yeşil reçete ...
Her reçete grubu farklı bir renge sahip olan reçete kutusunda yer almaktadır. Bu reçete grupları A grubu, B grubu ve C grubu reçeteleri olarak sınıflandırılmaktadır. B grubu reçeteler A ve C grubu reçetelere dahil olmayan reçetelerden oluşmaktadır. Dolayısıyla A ve C grubu reçete gruplarını iyi tanımak gerekmektedir.
XANAX, eliptik, tam oval, pembe renkli, bir yüzü düz ve çizgili, diğer yüzü “Upjohn 55” yazılı bölünebilir tablettir.
İlaçlara erişim imkânı sağlanırken suiistimalin önlenmesi amacıyla geliştirilen Renkli Reçete Sisteminin kapsamı turuncu ve mor reçeteye tabi ürünleri de içine alacak şekilde genişletilmiş olup 2016/9 sayılı genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
LUSTRAL SPECIAL nedir ve ne için kullanılır? LUSTRAL SPECIAL bir yüzünde “LTL100”, diğer yüzünde “Pfizer” yazılı beyaz tablettir. Her tablet etkin madde olarak 100 mg sertraline eşdeğer sertralin HCl içerir.
3-A grubu reçeteler BEYAZ , B grubu reçeteler SARI , Yurtdışı reçeteleri YEŞİL , kan ürünü reçeteleri KIRMIZI kutularda teslim edilecektir.
A grubu ilaçlar:insanlarda herhangi bir risk olmadığı saptanmış ilaçlardır. B grubu ilaçlar:hayvan deneylerinde risk görülmemiştir, ancak insanlarda çalışma yapılmamış ilaçlar veya hayvan çalışmalarında risk saptanmış ancak insanlarda herhangi bir risk izlenmemiş ilaçlardır.
Reçete türü seçeneği ekranda normal seçilmiş olarak gelecektir. Hekim kırmızı, turuncu, mor, yeşil reçete kapsamında bir ilaç yazacaksa reçete türü olarak ilgili reçeteyi seçmesi gerekmektedir. Reçete türü normal seçildiği halde diğer reçete türlerinde bir ilaç yazılırsa uyarı verilerek buna izin verilmeyecektir.
*Rapora istinaden erişkin ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı ve çocuk-ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından reçeteye edilebilecektir.
Reçete geçerlilik süresi genellikle 4 iş günüdür. Bu süre zarfında reçeteyi kullanarak ilaçları eczaneden temin edilebilir. Ancak reçetenin geçerlilik süresi dört günü aştığında, ilaçları temin etmek için tekrar doktora başvurmak gerekebilir.
Bilindiği üzere, kontrole tâbi madde ve müstahzarlara ilişkin reçetelere dair hususlar 14.03.2016 tarihli ve 31951 sayılı (2016/3) Bakanlığımız Genelgesi ile düzenlenmiş olup, buGenelge çerçevesinde uyuşturucu madde ve müstahzarları için kırmızı reçete; psikotrop madde ve müstahzarları için yeşil reçete ...
Söz konusu ilacın mutlaka “Normal Reçete” ile verilmesi, reçetelerin eczanede alıkonulması ve Reçete Kayıt Defteri' ne işlenmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri