Balgam beyaz renkli ise bu, viral bir enfeksiyon tarafından tetiklenir, bakteriyel bir enfeksiyona dönüşürse sarı ve yeşil renk alabilir. Kalp yetmezliği, kronik reflü, KOAH gibi sebepler bu balgama neden olabilir. Siyah renkli balgam ise kömür, is gibi şeylerin solunmasıyla oluşur. Sigara nedeniyle de karşılaşılır.
Beyaz veya gri renkli balgam şikâyeti çoğunlukla gripal infeksiyonların belirtisidir. Astım hastaları da az miktarda, zor çıkan şeffaf beyaz renkte balgam çıkarırlar. Kanlı balgam, önemli bir hastalığın belirtisi olabilir.
Hangi renk balgam tehlikelidir? Kırmızı balgam sorunu yaşıyorsanız tehlikeli bir durum ortaya çıkabilir. Bu durum kanda balgam olabileceğine işaret eder.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Berrak balgam: Balgamın doğal rengi berraktır. Artış gösterdiği durumlar genellikle alerjik hastalıklar ve soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlardan sonra görülen viral bronşit ve zatürre dir. Yeşil-sarı balgam: Akciğerlerde bir enfeksiyon olduğunu gösterir. Kalın ve yapışkan kıvamdadır.
İlgili 24 soru bulundu
Balgamın Rengi ve Özellikleri Bize Ne Anlatır? Günlük çıkarılan balgamın rengi, kokusu, miktarı kimi hastalıkları düşündürebileceği gibi, tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde de yardımcı olabilir. Özellikle erişkinlerde balgamın renginin sarı-yeşile dönmesi iltihap ve infeksiyon varlığını akla getirir.
Balgam çıkartmak iyi bir şey mi? Vücudun mukus üretmesi solunum yolu hastalıklarına işaret etse de öksürerek, zorlamadan balgamın dışarı çıkması iyi bir şeydir. Böylelikle tahrişe neden olan maddeler, alerjenler ve enfeksiyon temizlenmiş olur.
Akciğerlerin ürettiği aşırı balgam genizde birikerek rahatsızlık hissi oluşturabilir. Balgam fazla üretildiğinde öksürükle beraber vücuttan atılır. Sinüs ve geniz akıntısındaki mukus balgamla vücuttan dışarı atılır. Balgam, evde uygulanacak basit yöntemlerle tedavi edilebilir.
Yapışkan Balgam: Bazen ufak pulları bulunan bir balgam çeşididir. İnce Balgam: Genellikle soğuk algınlığı ya da alerji nedeniyle oluşur. Normal bir durum olarak kabul edilir. Bazı durumlarda ilaç yan etkisi nedeniyle ya da gıda kaynaklı oluşabilir.
Balgam, vücut için koruyucu bir salgı olmasından dolayı bazı sağlık sorunları yaşadığımızda ürettiğimiz balgamın miktarı artar. Bu sebepten ötürü balgamı bir belirti olarak görmek mümkündür. Astım, bronşit, alerjiler, zatürre ve soğuk algınlığı gibi bazı hastalıkları yaşayan kişilerin ürettikleri balgam miktarı artar.
Sigara Kullanımı: Sigara kullananların akciğerlerinde biriken mukus, sigara içenlerde sıklıkla görülen tipik bir öksürüğe neden olur. Balgam yeşil, sarı, kahverengi veya kanlı olabilir.
Berrak balgam, solunum yolunu nemlendirmeye yardımcı olur ve su, protein, antikor içerir. Vücutta fazla miktarda berrak balgam üretiliyorsa bu genellikle vücudun polen gibi alerjenleri dışarı atmaya çalıştığını gösterir. Ancak bazı durumlarda viral bronşit, alerjik rinit ve viral zatürreye işaret edebilir.
Mukusun diğer renkleri ve anlamları ise şu şekilde: Beyaz mukus: Birçok farklı anlamı olabilir. Ancak çoğu zaman, solunum yollarının tahriş olduğu, şiştiği, mukus akışını kısıtladığı ve kurumasına neden olduğu anlamına geliyor. Aynı zamanda burun enfeksiyonu, alerji veya susuz kalmaktan da kaynaklanabilir.
SEKROL, balgam salgısını sulandıran ve salgılanmasını kolaylaştıran balgam söktürücü bir ilaçtır.
Uzun süreli balgam oluşma durumu bazı hastalıklar nedeniyle görülür. Bunlar; kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kistik fibroz ve astım gibi hastalıklardır. Balgam kahverengi bir görünüme sahipse bu, bakteriyel zatürre, KOAH, kistik fibroz gibi hastalıkların apse yapmasından kaynaklanır.
Vücutta fazla miktarda berrak balgam üretiliyorsa bu genellikle vücudun polen gibi alerjenleri dışarı atmaya çalıştığını gösterir. Ancak bazı durumlarda viral bronşit, alerjik rinit ve viral zatürreye işaret edebilir. Yeşil veya sarı balgam: Nötrofillerin (beyaz kan hücreleri) bir enfeksiyonla savaştığını gösterir.
Sinüzit enfeksiyonu akut ve kronik olarak ikiye ayrılabilir. Akut enfeksiyon ani başlayan baş ağrısı, yüzde dolgunluk, burundan yeşil renkli akıntı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve boğazda balgam öksürük ağız kokusu şikayetleri ile ortaya çıkar.
Balgam genellikle soğuk algınlığına ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarına eşlik eder. Ciddi bir sağlık sorunu olmamakla birlikte eğer zamanla tedavi edilmezse, bronş tüplerini tıkayabilir ve tahriş edebilir. Bu da üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilir.
LFR hastalığında en sık görülen semptomlar sırasıyle; Ses kısıklığı, seste kabalaşma, çatallanma, yorgunluk, tiz sesleri çıkarmada zorluk. Boğazda gıcık hissi ve sık boğaz temizleme. Boğazda aşırı balgam ve geniz akıntısı
Kanlı balgam şikayetleri yaşayan hastaların Göğüs Hastalıkları uzmanlarına başvurması önerilir.
Bol sıvı tüketimi: Bol sıvı tüketimi, mukusun incelmesine ve daha kolay atılmasına yardımcı olur. Tuzlu su gargarası: Tuzlu su gargarası, boğazı temizlemeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Boğaz pastilleri veya spreyler: Boğaz pastilleri ve spreyler, boğaz ağrısını ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.
Sümüksü denilen türdeki akıntılar genellikle cinsel uyarılma ile yaşanır, uyarılma geçtikten sonra kesilir. Bu durum adet döngüsünün başında ve sonunda da yaşanabilir. Genellikle kadının vücudunda hormonal değişimden kaynaklanır, kokusuz ve renksiz olduğu sürece endişe edilecek bir durum yoktur.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
2-12 hafta sonunda: Sigarayı bıraktıktan 2-12 hafta içinde dolaşımı düzelmeye başlıyor, öksürük şikayeti varsa azalıyor, balgam sorunu yarı yarıya azalıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri