Rüyada beyaz sis içinde olmak uzun süredir gösterilen çabanın karşılığını almak demektir. Rüyayı gören kişi ticaret konusunda başarılı biridir ve kariyerinde emin adımlar ile yükselir. Rüyada beyaz sis içinde olmak yüklü kazançlar elde edilmesine de işaret eder.
Bu görüntü size uçağın arkasında dumanlar çıkartarak uçtuğunu sandırır. Hâlbuki bu beyaz iz, motorun egzozundan içindeki su buharı ile çıkan sıcak havanın, bir anda soğuk hava ile buluşmasından kaynaklanan bir görüntüdür. Uçaklar alçak irtifalara indiğinde, dış hava ısındığından bu görüntü kaybolacaktır.
SİS NEYİN HABERCİSİ? Yoğun sis, görüş mesafesinde azalma, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzlukları beraberinde getiriyor. Sise sebep olan yüksek basınç ise kuraklığın habercisi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Dr.
Oysaki sürücünün hem yolu hem de önündeki uyarı ışıklarını görebilmesi gerekir. İnsan gözünün en duyarlı olduğu ışık ise sarı ışıktır. Üstelik sisi delme konusunda sarı ışık da kırmızı ışığa yakın derecede etkilidir. Hem yol görüşünü sağladığı hem de sisi delebildiği için sis lambalarında sarı ışık kullanılır.
Rüyada beyaz sisli hava görmek, rüya sahibinin hiçbir zaman harama ve günaha bulaşmayacağına işaret eder. Rüya sahipleri, çok önemli kazançlar elde ederek geçmişten gelen yüklü borçlarını ödeme imkanı bulabilir. Rüya sahibinin uzun zamandır aşka kapalı olan kalbini hayırlı bir kısmet çalabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Donma koşulları Dondurucu sis, sıvı sis damlacıklarının yüzeyde donarak beyaz yumuşak veya sert kırağı oluşturduğunda oluşur. Bu alçak bulutlara maruz kalan dağ zirvelerinde çok görülür. Dondurucu yağmura eşdeğerdir ve esasen bir dondurucunun içinde oluşan ve "donmayan" buzun aynısıdır.
Rüyada sis gören bireyin, kararsızlık ve çelişkilerle beraber kafasının karışmasına, güvensizlik duymasına ve endişeye kapılmasına yorumlanır. Rüyayı gören bireyin kötü ve karamsar bir durumda olmasına yorumlanan bu rüya, bu dönemde şüphelerinden ötürü belirsizlik içerisinde kalmasına tabir edilir.
Bunların renkli olması durumu muayeneden kalma riski taşıdığından, en güvenli yol olarak muayene sırasında bunları iptal etmeniz gerekir. Ancak hatırlatmamız gerekir ki bu renkli sis farlarının açılması trafik cezası yemenize sebep olur. Zaten beyaz ya da sarı olsa bile şehiriçinde sis farı kullanmak yasaktır.
Kısa hüzmeli farlarınızı ve ön sis farlarınızı yakınız. Siste araç kullanırken yapılan yanlışlardan biri, uzun huzmeli farların yakılmasıdır. Uzun huzmeli farlar yakıldığında öndeki sisli bölge bir ışık duvarı halinde gelecek ve görüşü engelleyecektir.
Sis farı hangi yol şartlarında kullanılır? Sis farı ne işe yarar diye düşünüyorsanız, adından da anlaşılacağı üzere sisli ve yağmurlu havalarda şeritlerin ve trafik işaretlerinin daha iyi görülmesini sağlıyor.
İstanbul'da son günlerde oluşan sisin depremle ilişkilendirilmesi kafalarda soru işaretine sebep oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Mikdat Kadıoğlu, depremin sis tabakası ile alakasının olmadığını söyledi.
Soğumanın havanın çiğ noktasına kadar inmesi durumunda sis meydana gelir. Bu hava olayı, gece başlar ve gündüz hava ısınınca genellikle ortadan kalkar. Sıcak ve nemli olan havanın soğuk bir yüzeyde hareket etmesi durumunda alt katmanlar soğumaya başlar.
Ülkemiz genelinde sisin etkileri en çok Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde görülür. Sonbahar ve ilkbahar döneminde oldukça yoğun yaşanan sis olayı, çoğu zaman ulaşımda sıkıntı yaşanmasına neden olur. Sis genellikle gece başlar ve gündüz sıcaklık artışı ile ortadan kalkar.
Okan Bozyurt sis oluşumunu şu sözlerle anlatıyor: “Sis yüksek basınç şartlarında meydana gelir. Yüksek basınç da alçalıcı hava hareketleriyle meydana gelir, yani hava aşağıdan yukarıya çıkmıyor, aşırı soğuyan hava ağırlaşarak yere doğru çöküyor. Bu da genellikle kış aylarında gerçekleşir.
Sis ve kirli hava arasındaki en büyük fark, sisin çoğunlukla kış aylarında görülen bir doğa olayı olmasıdır. Kirli hava ise dumanın ve sisin bir tür karışımıdır.
Kısa farlar, günün karanlık saatlerinde daima kullanılması gereken hatta gündüz saatlerinde bile kullanılan farlardır.
· Cam sileceklerinin fırçaları iyi durumda olmalı ve camın üzerine gereği gibi ulaşmalı. · Isıtma (buğu açma) gibi durumda olmalı. · Sis biraz yoğunlaşınca kısa demetli ışıkları ya da sis ışıkları yakılmalı. Kuşkusuz, arabanızla, önünüzde giden araba arasında yeterince bir mesafe bırakmanız gerekir.
Bundan dolayı hangi farların kullanımının yasak olduğuna dikkat edilmelidir. Araçlara uygun ledlerin kullanılmaması durumlarında, led farlar muayeneden geçemez ve araçlar trafiğe çıkamazlar.
Kanunun 64/1-b-1 maddesine göre de 'Gece sis ışıklarının sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılmasının cezası 132 TL'dir. Araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası da 488 TL'dir.”
Kelvin değeri arttıkça yayılan mavi ışık da doğru orantılı olarak artış göstereceği için beyaz ışık gözlerimizi daha fazla yorar. Kelvin değeri düştükçe ise yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
Sisli, nemli ortamda partikül yoğunluğu da çok fazla oluyor. Havadaki partiküllerin yoğunlaşması solunum yoluna virüslerin özellikle partiküllerle birlikte hızlı taşınmasına neden oluyor. Böyle havalarda özellikle kronik akciğer hastalığı olan hastalarımızın mümkün olduğu kadar evden çıkmaması öneriliyor.
Göreceli olarak büyük parçacıklardan oluşan zayıf ince sis. Atmosferde bir donukluk olduğunda ve görüş uzaklığının 1 km.den fazla olduğu zamanlarda pus terimi kullanılır ve nem oranı yüzde 95'in üzerindedir.
Sis, en çok sonbahar mevsimini sever ve daha çok oluşur. Hızlı soğuma yapan nemli havada, bağıl nem tutma derecesi düşer ve nem yoğuşma yaparak sis oluşturur. Sisin, genellikle sabah saatlerinde yoğun görüldüğüne rastlıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri