Suçta tekerrür, bazı hukuk sistemlerinde maddi ceza hukuku kurumu olup cezayı arttıran bir neden olarak düzenlenmişken bazı hukuk sistemlerinde bir infaz hukuku kurumu olarak cezanın infaz süresini arttıran bir neden olarak düzenlenmiştir.
(2) Tekerrür nedeniyle koşullu salıverme süresine eklenecek miktar, tekerrüre esas alınan cezanın en ağırından fazla olamaz. (3) İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması durumunda, hükümlü koşullu salıverilmez.
Tekerrür halinde, ikinci suçun cezası ilgili Kanunda hapis veya adli para cezası şeklinde seçenek yaptırım sunabilir. Bu durumda hapis cezasına hükmedilmesi gerekecektir. Hükmedilen hapis cezasının ise adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.
Suçta Tekerrürün Uygulanması
Burada kişinin tekerrür ile ilgili tüm koşulların oluştuğu varsayılırsa cezasının 2/3'ü olan 4 yılı yattıktan sonra koşullu serbest kalma hakkı verilir. Eğer suçun tekerrür uygulaması olmasaydı 6 yıl cezaya mahkum olan kişinin 3 yıl cezaevinde yatması yeterli olacaktı.
Genel aftan yararlanmış mahkumiyetler hakkında suçta tekerrür hükümleri uygulanmaz. Özel af ise mahkumiyetin tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkması sonucunu doğurmaz; yalnızca hükümlünün fiilen ceza infaz kurumunda kalmasını veya cezanın niteliğinin değişmesine neden olur.
İlgili 36 soru bulundu
Örneğin, suçu işlediği için pişmanlık göstermeyen, saldırgan, hakkında suçta tekerrür hükümleri uygulanan bir failin, mahkum olduğu hapis cezası mahkeme tarafından para cezasına çevrilmez.
Suçta Tekerrür ve Önceki Mahkumiyetin Verildiği Eylemin Suç Olmaktan Çıkması Önceki mahkumiyetin verildiği eylemin suç olmaktan çıkarılması durumunda mahkûmiyet hükmü tüm sonuçlarıyla ortadan kalkar.
Mükerrirler İçin İnfaz Hesaplama
5275 sayılı CGTİHK 108/1 uyarınca 2/3 yatar.İkinci defa tekerrür halinde koşullu salıverilme yoktur.
Buna göre, tekerrür hükümlerinin uygulanabilmesi için önceki hükmün kesinleşmesi ve ikinci suçun kesinleşmeden sonra işlenmesi yeterlidir. Burada cezanın infaz edilmiş olmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Yasa koyucu tekerrür hükümlerinin uygulanabilmesi için önceki cezanın infaz edilmesi koşulunu aramamaktadır.
Mükerrer hükümlülerde ise 2005 öncesi ½ ayda 6 gün indirim bulunuyor. 2/5 yatar hesaplanır. İkinci kez mükerrerlerde ile şartlı tahliye hükümleri uygulanmıyor. 01.06.2005 tarihi sonrasında ikinci kez suç işleyenler ise ¼ indirimi bulunur. ¾ yatar hesaplanır.
İnfaz Kanunu Madde 108 Gerekçesi
İkinci kez tekerrür hükümlerinin uygulanması halinde, hükümlünün şartla salıverilmesi mümkün olmayacaktır. Hakim, mükerrir suç işleyenler hakkında cezanın infazının tamamlanmasından sonra başlamak ve bir yıldan az olmamak üzere denetim süresi belirleyecektir.
Tekerrür hükümlerinin uygulanması için önceki suça ilişkin verilen mahkumiyetin çekilmiş olması koşulunun aranması hali gerçek tekerrürdür. Gerçek tekerrürü savunanlara göre, ilk defa suç işleyen kimse o fiili suç olarak tanımlayan ve yasaklayan kanuna karşı gelme iradesini ortaya koymuştur.
Ancak infaz rejimlerine ilişkin istisna olarak tekerrür, erteleme ya da şartlı tahliyeyle ilgili hükümlerde sonraki kanun, lehe hükümler getirmişse bu hükümler geçmişe yürür. Eğer suçun işlenmesinden sonra yürürlüğe giren kanun, failin lehine ise bu kanun kendisinden önceki dönemde işlenmiş olan suça uygulanır.
AKP ve MHP'nin infaz düzenlemesinin Meclis'te kabul edilmesiyle birlikte ağır para cezası alanlar, şartlı tahliyesi geri alınanlar, ikinci kez mükerrirler, gazeteci ve siyasetçilerin de yargılandığı “örgüt suçları” hariç 31 Temmuz itibarıyla kapalı cezaevlerinde, açık cezaevlerinde bulunan hükümlülere iyi hal affı ...
647 sayılı Kanun'un 6. maddesine göre erteli cezalar 5237 sayılı TCK döneminde deneme süresi doluncaya kadar tekerrüre esas olabilecektir. Yine deneme süresi içinde başkaca bir suç işlenmesi nedeniyle aynen çektirilmesine karar verilmesi halinde de tekerrüre esas alınabileceklerdir.
Sanığa verilen ceza 6 yıl 3 ay 0 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 4 YIL 8 AY 10 GÜN HAPİS cezasıdır.
8 yıl 4 ay cezanın 1 ay kapalı cezaevinde, 1 yıl 1 ay da açık cezaevinde olmak üzere 1 yıl 2 ay yatarı bulunmaktadır.
Özel affa uğrayan kişi tekrar aynı suçu işlerse hakkında tekerrür hükümleri uygulanabilir.
Kesinleşen sonuç ceza itibariyle, hükümlünün cezasının cezaevinde infaz gerektirmemesi haline halk arasında yaygın olarak cezaevine gir çık yapmak denilmektedir. Böyle bir durumda, hükümlü cezasını cezaevinde 1 ila 5 gün (bazı hallerde 10 güne kadar uzayabilmektedir) geçirmekle infaz etmiş olacaktır.
Kesinleşen hapis cezası, hükmün infazını gerektirir. Fakat, ceza kararı kesinleşmiş olsa dahi hapis cezasına itiraz mümkündür. Hemen belirtmek gerekir ki, hapis cezasına itiraz edilmesiyle birlikte, kesinleşmiş hapis cezasının mutlak surette bozulacağı anlaşılmamalıdır.
Ancak, bu hükümlünün yeni bir suç işlemesi durumunda, şartlı tahliye hakkı yanıyor ve hem kalan cezasını, hem de işlediği yeni suçun cezasını çekmek için yeniden hapse giriyor. Hukuk literatüründe 'infaz yakma' olarak bilinen bu uygulamanın yeni yapılacak düzenleme ile kaldırılacağı öğrenildi.
Tekerrür: Kişinin daha önce işlediği suç nedeniyle belli bir cezaya mahkûm edilmiş olmasına rağmen suç işlemede kararlılık göstererek, işlenen suçunun cezası kesinleştikten belli bir süre sonra tekrar suç işlemesidir.
Denetimli Serbestlik Uygulanırken Hükümlünün Suç İşlemesi
Kovuşturma sonucunda beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın reddi veya düşme kararı verilmesi hâlinde, hükümlünün cezasının infazına denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak devam olunmasına infaz hâkimi tarafından karar verilir (5275 sk. m.105/A-7).
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri