Beyaz yaka suçu, başka bir deyişle, kurumsal suç, bireyler, devlet profesyonelleri ve işletmeler tarafından işlenen finansal motivasyonlu ancak şiddet içermeyen suçlara verilen bir tanımdır. Sosyolog Edwin Sutherland, terimi ilk olarak 1939'da tanımladı.
Toplumsal statüsü yüksek ve itibarlı kişilerin dolandırıcılık, resmi evrakta sahtecilik, rüşvet, zimmete para geçirme, kaçakçılık, yolsuzluk, güveni kötüye kullanma vs. gibi suçları işleyerek cezai müeyyideleri ihlal etmesiyle beyaz yaka suçları ortaya çıkmaktadır.
Beyaz yaka suçlarının konu ve kapsamını şunlar oluşturur: Rüşvet, dolandırıcılık, kara para aklama, kaçakçılık, yolsuzluk, sahtecilik, sermaye piyasası suçları, kamu ihalelerinde usulsüzlük yapılması bu alanın konusunu oluşturan suçlardandır.
Nitelikli Dolandırıcılık, Tefecilik, Hileli İflâs, Fiyatları Etkileme gibi suçlar ekonomik suçlar arasında yer almaktadır.
Sutherland bu önyargıyı çürüterek; “beyaz yaka suçun” toplumda saygınlık gören ve yüksek statü sahibi kişiler tarafından mesleklerinin icrası çerçevesinde ve bu kişilere duyulan güvenin ihlal edilmesiyle birlikte işlenebileceğini tespit etmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Mağduru olmayan suç yoktur. Suçun mağduru, suçun konusunun ait olduğu kişidir. Örneğin, öldürme veya yaralama suçlarında suçun mağduru, saldırıya uğrayan kişidir.
Bazı suçları ise sadece belirli bir hukuki ya da fiili durumda olan kişiler işleyebilirler. Bu suçlara da “mahsus (özgü)” suçlar denir. Örneğin, güveni kötüye kullanma (TCK. m. 155) suçu genel bir suç; zimmet (TCK m. 247) özgü bir suçtur.
“Beyaz Yaka Suçu” (White Collar Crime) kavramı, ilk kez 20. yüzyılın en ünlü kriminologları arasında gösterilen Edwin Hardin Sutherland tarafından Amerikan Sosyoloji Topluluğu ve Amerikan Ekonomi Derneği'nde sunulan “White Collar Criminality” başlıklı tebliğinde kullanılmıştır.
Yüz Kızartıcı Suçların Memuriyete Etkisi
Yüz kızartıcı suçlar olarak da nitelenen memuriyete engel suçlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 48/5'te sınırlı sayıda düzenlenmiştir. Sayılan suçlar şu şekildedir; Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar.
Anayasa m. 76'da zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi suçlar, yüz kızartıcı suç şeklinde gösterilmiştir. Gibi sözcüğünün varlığı uygulamada bu suçların geniş yoruma açık olabileceği tartışmalarına yol açmaktadır.
Kara Yakalı: Hiçbir güvencesi olamayan, yasa dışı çalışma koşullarının belirlediği “en ucuz” insan emeği de bu grupta. Çoğunlukla tüm yakalılar tarafından dışlanan, eleştirilen aynı zamanda yaşama tutunma da en temel gereksinimler için emek üreten çaresiz bırakılmış “işçiler”.
Beyaz yakalı işçi (İngilizce: white-collar worker) , toplumsal sınıf olarak profesyonel, yönetsel veya idari işler yapan kişidir. Beyaz yakalı işler bir ofiste veya başka bir idari ortamda yapılabilir.
Beyaz yaka bedensel değil daha çok zihinsel gücüyle, masa başında çalışır. Memurdan yönetici pozisyonuna kadar geniş bir grup bu kapsam içinde yer alır. El emeğine dayanmayan işlerde çalışan beyaz yaka daha çok idari ve araştırma geliştirme işlerinde faaliyet gösterir. Bu grup teknolojiyi de ağırlıklı olarak kullanır.
Bir insan davranışı tabii/maddi/fiziksel anlamda sonuçlar doğurmuşsa “maddi suç (neticeli suç) söz konusudur. İnsan öldürme, insan yaralama bu tür suçlardır.
Kesintisiz suçlar (mütemadi suçlar)
Kasten öldürme suçu, ölümün doğrusu neticenin gerçekleşmesiyle tamamlanmaktadır. Kesintisiz (mütemadi) suçlar ise yasadaki tanımındaki hareketlerin işlenmesiyle tamamlanan, sadece fiilin icrasının devam etmiş olduğu na devam etmiş olduğu suç türüdür.
Taksir, kusurlu failin bir ödevi yerine getirmemesi nedeniyle gereken özen ve dikkati gösterme yükümlülüğünün ihlali; suçun öngörülebilir sonucunun öngörülemediği bir durumdur. Taksir bir nevi ihmal durumudur.
Buna göre, geçen yıl Türkiye'de en fazla suç iddiası, 2 milyon 461 bin 166 rakamıyla "malvarlığına karşı" oldu. 2020'de bu rakam bir milyon 933 bin 775'ti. Malvarlığına karşı işlenen suçlardan hırsızlık, dolandırıcılık, mala zarar verme ve yağma suçlarının geçen yıla göre artması da dikkat çekti.
Türkiye'de Şahsa Karşı Suçlar
Türkiye genelinde şahsa karşı suçlar içerisinde en çok (%42.2) yaralama olayları meydana gelmektedir.
Ağır ceza mahkemesi; ilk derece ceza yargılamasında kanunda belirtilen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Kanun'un 12. Maddesinde düzenlenmiştir.
CMK katalog suçları 100/3 maddesinde açıklamıştır. Buna göre kasten adam öldürme, hırsızlık, insan ticareti, silah kaçakçılığı, uyuşturucu imalatı, cinsel istismar, örgüt kurma, soykırım ve işkence suçları katalog suçlardır.
Tck'da Düzenlenen Adliyeye Karşı Suçlar İftira, Suç Uydurma, Suç Üstlenme, Yalan Tanıklık Ve Bilirkişilik, Suçu İhbar Etmemek Suçları
İnsanlığa karşı suç, toplumun bir kesimine karşı siyasi, felsefi, ırki veya dini saiklerle bir plan doğrultusunda öldürme, yaralama, köleleştirme, hamile bırakma gibi Türk Ceza Kanunu'nun 77. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen fiillerin işlenmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri