Çünkü bu bitkinin yapraklarında ve çiçeğinde zehirli madde bulunmaktadır. Deneysel çalışmalar ve tıbbi araştırmalar için kullanılan bir çiçektir. Sokakta, bahçede ya da evde bulunan zakkum bitkisinin yapraklarını ya da çiçeğini doğrudan tüketmemelisiniz.
Zakkum kullanımı digoksin zehirlenmesi benzeri etkiler yapar: tüketiminden birkaç saat sonra ortaya çıkan kusma, karın ağrısı, ciltte maviye dönük renk değişikliği, düşük kan basıncı, düşük vücut ısısı, baş dönmesi, solunum felci ve ölüme sebep olabilir.
Zakkum (Arapça: زقوم) ağacı, İslam dinine göre, cehennem'de olduğuna inanılan ölümcül, acı meyveli ağaç. Cennet'te bulunan ağaç ise Tuba'dır. Herhangi bir "öldürücü gıda" anlamı taşıyan zakkum, Türkçede zehir, acı anlamlarına gelen zıkkım kelimesi şeklinde günlük hayatta kullanılmaktadır.
Haricen kullanıldığı takdirde adale ağrılarını giderir. Akrep ve arı sokmasında faydalıdır. Düşük dozlarda kullanılacak olursa kalbi kuvvetlendirir, bol miktarda idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır.
“Çiçeğin kokusu bile baş ağrısına neden olabilir” diyen uzmanlara göre zakkum çiçeğinin yaprağı bile tehlike arz ediyor. Daha az ölümcül ama aynı zamanda son derece nahoş bir sonucun alerjik reaksiyon olabileceği, kuru zakkum dallarının yakılmasının dahi dumandan yayılacak zehir nedeniyle tehlikeli olduğu kaydedildi.
İlgili 25 soru bulundu
Bir gram kuru yaprak, insanlarda tehlikeli zehirlenmelere yol açar. Zehir etkisi kurutma ve kaynatmayla ortadan kalkmaz.
Bitki çok fazla zehirlidir öyle ki 1 gram kurumuş yaprak insanlarda tehlikeleri zehirlenmelere yol açabilir. Çok yıllık (yaşam süresi en az üç yıl olan) bir bitkidir. Zehirlenme mide ve barsak bozuklukları, solunum güçlüğü ve nabız yavaşlaması gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Kalp yetmezliği ölüme sebep olur.
Zakkum bitkisinin yaprakları, çiçeği, gövdesi ya da kökü aşırı miktarda tüketildiğinde vücutta zehirleyici etkilere sebep olabildiğinden asla ağız yoluyla tüketmemeli, bitkinin çiçek ya da yapraklarını kurutularak çayını demlememelisiniz.
Çünkü bu bitkinin yapraklarında ve çiçeğinde zehirli madde bulunmaktadır. Deneysel çalışmalar ve tıbbi araştırmalar için kullanılan bir çiçektir. Sokakta, bahçede ya da evde bulunan zakkum bitkisinin yapraklarını ya da çiçeğini doğrudan tüketmemelisiniz.
Zakkum Çiçeği Nereye Dikilir
Bahçe, ev, ofis, iş yeri,balkon ve kış bahçelerine dikilir. Yaz aylarının sıcak, kışlarının da soğuk geçtiği memleketler de bahçelerin köşe kısımlarına dikilebilir. Çiçeğin sulama isteği - Dibi kurudukça fazla suya boğmadan sulanması gerekir.
Tıbbi ve deneysel araştırmalarda kullanılan bu bitkinin ağız yoluyla tüketilmesi oldukça sakıncalıdır. Kardiyak glikozid içermesinden ötürü, toksik bir etkiye sahiptir. Çünkü zakkum, yapraklarında ve çiçeğinde zehirli madde bulunan bir bitkidir.
Kur'ân-ı Kerîm'in üç farklı yerinde üç defa zikredilen “zakkum”1, cehennem ehlini ta'zib etmek için, kendilerine orada yedirilecek bir ağacı ifade eder. Dördüncü bir âyette ise tasrih edilmeden zakkum ağacına yapılan bir atfın olduğu nakledilmektedir.2 Söz konusu âyetlerin hepsi Mekke döneminde nâzil olan sûrelerdedir.
Sonuç olarak çok ciddi ölümcül zehirlenmelere neden olabilen zakkum bitkisinin, lokal olarak da oldukça toksik olduğu, oral alımlarda koroziv özefajite, ciddi oral kaviter lezyonlara yol açabileceği unutulmamalıdır.
Zakkum Çiçeği Hikayesi
Zakkum çiçeği özellikle cehennem çiçeği olarak bilinmektedir. Çünkü meyveleri zehirli olan bir bitki türüdür. Bundan dolayı bu çiçek bazı topluluklarda kötüyü anımsatır.
Kur'an'a göre bir cehennem ağacı. İnkârcıların ve günahkârların âhirette cezalandırılacakları yer. Çeşitli faydaları, estetik özellikleri ve hayatın safhalarını sembolize etmesi sebebiyle bütün dinlerin önemle üzerinde durduğu bitki.
Harika kokusu ve estetik çiçekleriyle iç mekanların en iyi dekoru! Park ve bahçelerin en güzel eşlikçisi! Dere kenarlarını çok seviyor. Bahçe süslemelerinde tercih edilen zakkum, genellikle bodur haldeyken kullanılır.
Zakkum ağaçları ılıman iklimi sevdiği için ülkemizin kıyı bölgelerinde daha çok görülür. Soğuğa karşı da oldukça dayanıklıdır. Gölge ve kuru alanlara dikilirse daha sağlıklı olur. Çiçeklerinin sağlıklı ve çok olması için yıpranmış dalların ve dal uçlarının düzenli olarak budanması gerekir.
Çalı gibi bir bitki olan zakkum, susuz kalmazsa bir kaç yıl içinde 3 metre hatta 6 metre boya sahip olabilir. Evde de yazın bol güneş göreceği şekilde dışarıda bırakılmak koşuluyla yetiştirilebilir.
Oldukça zarif bir görüntüsü olan bazı zambak türleri de zehirli çiçekler arasında yer alıyor. Zambaklar yendiğinde insanlarda karın ağrısı, bulanık görme, ciltte tahriş, baş ağrısı ve kusma gibi semptomlar gösteriyor.
▪Zehirlenme belirtileri:Bitkinin alınmasından 5- 6 saat sonra ortaya çıkar. Bulantı,ishal kusma, karın ağrısı , bulanık görme, ağız ve deri kuruluğu,nefes darlığı, huzursuzluk, ajitasyon ve pupilla dilatasyonu görülür. Ölüme kadar gidebilir. (helleborin, helleborein) ve bir glikozit(hellebrin) bulunur.
Hastalığın şiddeti zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın cinsine göre değişmektedir ve her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir.
Zakkumu tüketen kişinin kalbi hızlanarak onu ölüme kadar götürebiliyor. Özellikle Asya ve Avusturalya'da bulunan bu zehirli bitkinin üç miligramı bile son derece öldürücü. Öyle ki bitkinin zehri diğer bitkilerden 75 kat daha güçlü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri