İlklerin Kütüphanesi Kütüphanede, yılda yaklaşık 500 engelliye sesli kitap hizmeti veriliyor. 1934 yılından itibaren Derleme Kanunu gereği Türkiye'de basılan her türlü kitap, dergi, gazete ve kitap dışı materyal burada toplanıyor. Böylece Beyazıt Devlet Kütüphanesi, derleme kütüphane olma özelliği de taşıyor.
Kütüphane kurumunun, amacı ve ana işlevleri aynı olmakla birlikte, altı farklı türü bulunmaktadır. Bunlar; “milli kütüphane”, “halk kütüphanesi”, “üniversite kütüphanesi”, “okul kütüphanesi”, “çocuk kütüphanesi” ve “özel kütüphane”dir.
Ülkemizde “Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserleri Derleme Kanunu” ile belirlenen kütüphaneler şunlardır: Milli Kütüphane Başkanlığı, Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi, İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi, İzmir Milli Kütüphane Vakf ı Kütüphanesi, TBMM Kütüphanesi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleri ile Rami Kütüphanesi'nin açılışı gerçekleştirildi. Dünyanın üçüncü, Türkiye'nin en büyük Kütüphanesi olan Rami Kütüphanesinin açılış programına; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan Hanımefendi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof.
Kurum, Avrupa'daki millî kütüphaneler benzeri bir kütüphaneyi İstanbul'da oluşturma düşüncesinin sonucu olarak ortaya çıktı. Bu düşüncenin gerçekleşmesine devrin Maarif Nazırı Mustafa Nuri Paşa, sadrazam Mehmed Said Paşa ve padişah II. Abdülhamit öncülük etti.
İlgili 42 soru bulundu
İlk milli kütüphane olmasının yanı sıra tam donanımlı ilk çocuk kütüphanesi, bir kütüphane bünyesinde ilk cilt atölyesi ve matbaanın kurulduğu ve Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 24 saat hizmet veren ilk kütüphane olma özelliği taşıyor.
İstanbul. Türkiye'nin devlet eliyle kurulan ilk kütüphanesi Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Sultan 2. Abdülhamid'in direktifleriyle 24 Haziran 1884 tarihinde, Beyazıt Külliyesi'nin imaret kısmında hizmete açıldı.
Asur Devleti Hükümdarı Asurbanipal tarafından M.Ö. 625 yılında kurulan Ninova Kütüphanesi bilinen en eski kütüphanedir. Yapılan kazılar neticesinde elde edilen ve bu kütüphanede bulunan çivi yazısıyla yazılmış kil tabletlerden 20.000 kadarı bugün İngiltere'deki British Museum koleksiyonları arasında yer almaktadır.
Dublin'de bir vaha olarak bilinen Trinity College, dünyanın en gözde kütüphanesi. 300 yıllık bu kütüphane, 200 binden fazla esere ev sahipliği yapıyor.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü - T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Derleme belli bir konu hakkında yayınlanmış çalışmaların bir araya getirilmesi oluşturulan makaleler olarak ifade edilir. Derlemelerin amacı okuyucuya o konu hakkındaki bilgileri bir bütün olarak sunmaktır. Derlemeler alanında uzman olan kişiler tarafından yapılmaktadır.
Özel kütüphaneler parçası bulunduğu kuruluşun ilgilendiği konularda bilgi kaynaklarını sağlayan, düzenleyen ve hizmete hazır duruma getiren ve yararlandırmayı kolaylaştıran faaliyetleri içeren kütüphanelerdir.
“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.
GELENEKSEL KÜTÜPHANELER Bu tür kütüphanelerde kaynaklar, teknik hizmetler ve bütün işlemler (satın alma, ödünç verme, kataloglama, sınıflama, dağıtım gibi) kağıda dayanmaktadır. Kullanıcılar kütüphaneye gitmek zorundadır.
Şimdi Vector Architects, Çin'in Qinhuangdao şehrinde tenha kumlar üzerinde bir kütüphane tasarlayarak konsepti bir adım daha ilerletti. Sessizce sahilde duran “Sanlian Halk Kütüphanesi”, dışarıdan sağlam, yıpranmış bir kaya gibi görünüyor; ama içeride zengin his ve deneyimler içeriyor.
Millet Kütüphanesi Beştepe, Ankara'da bulunmaktadır.
Türkiye'nin ilk Orman Kütüphanesi📚👇🏻 📍Avrupa'nın en büyük Doğal Yaşam Parkı #Ormanya'da 💚 | By Kocaeli Büyükşehir | Facebook.
İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan kütüphane, dünyanın en büyük kütüphanesi statüsüne sahiptir. Kütüphane de kitap, el yazması, ses kaydı ve dergilerden oluşan yaklaşık 170 milyon eser vardır. Bunun yanı sıra 8 milyon parçacık pul koleksiyonu vardır.
Londra'da bulunan ve dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri olan Britanya Kütüphanesi'nin çok köklü bir geçmişi bulunuyor.
Osmanlı devrinde ilk büyük saray kütüphanesi Sultan Orhan'ın Bursa'da kurduğu zengin kütüphanedir. Bu kütüphane 1402'de Timur işgali esnasında yanmıştır. Fatih döneminde tam 14 kütüphane kurulmuştur. İstanbul'un ilk bağımsız kütüphanesi olan Köprülü Fazıl Mustafa Paşa Kütüphanesi 1678 yılında kurulmuştur.
1884'te devlet eliyle kurulan ve kuruluşu ayrıntılarıyla bilinen ilk kütüphanedir. Kütübhâne-i Umûmî-yi Osmânî adıyla kurulmuş olan kütüphane bir süre de Bayezid Umumi Kütüphanesi olarak adlandırılmış, adı 1961'de Beyazıt Devlet Kütüphanesi olarak değiştirilmiştir.
Kütüphane-i Umumi-i Osmani, Kütüphane-i Maarif, Beyazıt Kütüphane-i Umumisi ve İstanbul Devlet Kütüphanesi isimleriyle de adlandırılan Beyazıt Kütüphanesi'nin kuruluş çalışmalarına 1297/1880 yılında başlanmış ve 27 Haziran 1884 tarihinde bir Cuma günü dualarla hizmete açılmıştır.
1. Kütüphanemiz, okuyucularına kişisel dizüstü bilgisayarları, tabletleri, akıllı telefonları ve diğer mobil cihazlarıyla Kablosuz Bağlantı (Wi-Fi) ile internet erişim imkânı sunmaktadır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri