-Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alın. -Soğumasını bekleyin. -Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırın. -Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Kaynamaya başladığında altını en kısık ayara getirip suyunu çekmeye başlamasını bekleyin. Bir tutam tuz birkaç damla limon suyu ve arzuya göre bir kaşık da tereyağı ekleyin. Suyunu tamamen çektiğinde yoğurt artık peynir kıvamına gelerek toparlanmaya başlayacaktır.
Ekşiliği gidermenin bir çözümü var. Hafif ekşimiş yoğurdun içine bir miktar su ekleyin. Ardından yoğurdu ince bir süzgeç yardımıyla süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir.
İlgili 29 soru bulundu
Kesilmiş yoğurdu ocağa alıp orta ateşte kaynayana kadar tuz limon ve sirkeyi katıp karıştırın. 15 dk sonra kesilmeye başlar 2- 3 dk daha kaynatıp süzgece toplanan peynirleri koyun . Süzüldükten sonra o peynirleri sıvı yağ ile birlikte robottan geçirin isterseniz 1 kibrit kutusu kadar evdeki peynirden koyabilirsiniz.
Her yaştan insanın rahatlıkla tüketebildiği yoğurdun bir faydası daha ortaya çıktı! En az 24 saat mayalanmış yoğurt ve yoğurt suyu tüketiminin, grip başta olmak üzere benzeri solunum yolu enfeksiyonlarından koruduğu belirlendi. Yoğurdun bu özelliğe sahip olması için tadının ekşimtırak bir hal alması ayrıca önemli.
Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar. Bozuk Yoğurt Zehirler Mi? Tüm besinlerde olduğu gibi, bozuk yoğurt da gıda zehirlenmelerine yol açabilir.
Yoğurt besin değerini hızlı kaybeden bir gıda olduğundan açık ve ev yapımı yoğurtların 2-3 gün, hava ile temas etmeyecek şekilde paketlenmiş yoğurtların ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmesi önerilir. Yoğurt bu süreden sonra besin değerini kaybetmeye ve bozulmaya başlayacaktır.
1-Sütün kuru maddesinin az olması 2-Sütte antibiyotiklerin, inhibitörlerin ( Kostik,hidrojen peroksit vb sütte kesilmeyi önleyen maddelerinin olması ), deterjan kalıntıların bulunması. 3-Süte uygulanan ısı işleminin düşük veya yüksek olması. 4-Starter kültürün ( maya olarak kullanılan yoğurt ) düşük aktivitede olması .
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile tarifi kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletebilirsiniz.
Peynir mayalarken kullanılan bu değerli su, yoğurt mayalamak için de uzun yıllardır kullanılan doğru yöntemlerden biridir. Peynir altı suyu kullanılarak mayalanan yoğurt, protein yönünden zengin olacağından kemik gelişimi için de son derece önemli bir besin haline gelecektir.
Bu şekilde elde edeceğimiz peynir, çökelek (lor peyniri) kıvamında bir peynir olacak. Ekşimiş yoğurttan kalıp peynir elde edebilmek biraz zor. Eğer mayanız varsa kalıp bir peynire de dönüştürmeye çalışabilirsiniz. Üzerine sert bir ağırlık koyarak şekillendirme şansınız da var.
Ilık fırına kapakları açık mayalanmış sütü yerleştirin ve 7-8 saat mayalanmaya bırakın. Bu elde ettiğiniz yoğurda benzer ürünü, ince süzgeç veya tülbent yardımıyla 3-4 saat süzülmeye bırakın. Buzdolabında 1 gün dinlendirdikten sonra labne tüketime hazırdır. 5-6 gün içinde tüketebilirsiniz.
Ayran yapılan yoğurt çalkalanıp yağı alınır. Ardından kalan yağsız ayran ince tülbentlerle süzülür. Çoğu zaman, düğün çorbalarında, böreklerde süzme yoğurda nispetle yağsız olduğundan dolayı daha uzun süre saklanabilen katık kullanılır. Adından da anlaşılacağı gibi katık, Anadolu'da ekmeğin yarenidir.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Yoğurt mayalamak için kullanacağınız sütün çok yüksek ısıda kaynatılması ve aşırı kaynar sıcaklığa ulaşmış olması gerekmektedir. Sütün yüksek sıcaklıkta olmaması, ne yazık ki yoğurdunuzun sünmesine ve sütünüzün boşa gitmesine neden olacaktır. Yoğurdun soğuk mayalanması halinde, yoğurdunuz sünecektir yani uzayacaktır.
Eski zamanlardan beri halk hekimleri (özellikle sindirim yolu ile olan) zehirlenme durumlarında yoğurt ve süt kullanmışlar ve bu durum yaygın bir yanlış olarak günümüze kadar devam etmiştir. Bugün için zehirlenme durumlarında süt ve yoğurdun zehirli maddeyi seyreltmek dışında bir etkisi bulunmadığı kabul edilir.
Yoğurdu dondurarak ömrünü 4-6 ay uzatabilirsiniz. Derin dondurucuya koyarken torbanın ya da saklama kabının üzerinde bir etikete kalıcı bir kalemle dondurduğunuz tarihi yazın. Böylecene zamandır dondurucuda beklediğini anlayabilirsiniz.
Son tüketim tarihi geçmemiş dahi olsa hazır yoğurtlar paketleri açıldıktan sonra 4 – 5 gün içinde tüketilmelidir. Çoğu kez bu süre zarfında yoğurtlar suya kesmeye, tatları kaybolmaya ve bozulmaya başlar.
Cildinize yavaşça süreceğiniz yoğurt, içeriğindeki laktik asit ile yüzünüzdeki yorgun görünümü azaltır. Yoğurtta B vitamini gruplarından bolca bulunur. B2 vitamini cildi nemli tutmaya yardımcı olur ve parlak ve sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlar. Yoğurt cildin kurumasına engeller.
Kemik Erimesine Karşı Yoğurt
Bu anlamda osteoporozun önlenmesinde önemi ortaya çıkar. Yoğurttaki kalsiyum ve D vitamini kombinasyonu sayesinde, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca D vitamini kalsiyumun depolanmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede önemli görevi vardır.
Dizdar, "Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelen yoğurt, aynı zamanda sağlıklı beslenmeye de yardımcı oluyor. Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri