Süt ürünleri karın bölgesini düzleştirmek yerine şişirme eğilimindedir, bu sebeple eğer düz bir karın istiyorsanız süt ve süt ürünlerini fazla tüketmeyin. Ayrıca çok fazla sütlü yiyecek tüketirseniz gaz problemi de yaşayabilirsiniz.
Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen ve süt şekeri olan laktozun parçalanarak sindirilmesini sağlayan enzimin, ince bağırsakta üretilmemesi ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerde süt tüketiminden 30 dakika sonra mide spazmı, şişkinlik ve hatta ishal görülüyor.
Bunlardan birisi de süt ve süt ürünleri olmaktadır. Süt tüketildiği zaman kramp ve şişkinlik gibi belirtiler gözlemleniyor ise laktoz intoleransının var olduğu anlaşılabilir. Bu durum bağırsaklardaki laktoz enzimi eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Süt kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlıyor ve uzun süre doygunluk hissettiriyor. Mideye indiğinde yarı katı bir yiyecek olarak algılanıyor; bu da tokluk hissini artırıyor.
Süt, içerisinde bulunan vitaminler ve daha çok mineraller ile insan vücuduna pek çok katkıda bulunan bir besindir. Bu besinin tüketilmesi hayatın her evresinde çok önemlidir. Fakat süt yanlış veya fazla tüketildiğinde insan bağırsaklarında gaz oluşturabilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir? Uygun olarak tedavi edilmediğinde laktoz intoleransı ciddi sindirim şikayetlerine yol açar. En sık görülen semptomlar şişkinlik, abdominal kramplar, ishal ve gazdır. Bazı hastalarda acil tuvalete gitme isteği, bulantı, kusma, bel ağrısı ve bazen de kabızlık görülebilir.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Sütün fazla tüketimi sindirime zarar vererek ishale neden olabilir. Ayrıca sütün içerisinde bulunan laktoza ya da sütün kendisine alerjisi olan kişiler için süt zararlıdır. Bunların dışında sizler için sütün zararlarını sıraladık; Fazla süt tüketimi sivilce oluşumuna yol açar.
Bu sebeple kilo alımını engeller. Gece süt içmenin kilo aldırıp aldırmadığını da pek çok kişi merak etmektedir. Gece süt içmek, vücut için yararlıdır. Sebebi ise gece içilen süt sabah tok uyanmanızı sağlamaktadır.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
Laktoz, inek sütününde bulunan bir şeker türüdür ve bağırsaklarda üretilen laktaz adlı bir enzim tarafından sindirilir. Bazı kişilerde bu enzim eksiktir. Laktaz eksikliği olanlar süt içtiklerinde gaz, şişkinlik, ishal gibi sorunlar yaşar.
Pek çok kişinin şikayetçi olduğu şişkinlik ve gaz gibi sorunların üstesinden gelmek istiyorsanız, öncelikle hangi besinlere karşı hassas olduğunuzu belirleyin. Süt, süt ürünleri, bezelye ve enginar gibi gıdalardan uzak durun.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Su içmek zayıflatır mı diyorsanız biraz dolaylı da olsa evet diyebiliriz. Aslında su zayıflamaya yardımcı olur demek en doğru tanımdır. Neredeyse tüm diyet listelerinin başında “sık su tüketin” cümlesi geçer. Elbette ki sağlıklı kilo kaybı için tek başına bu yöntem yeterli değildir; ancak çok ciddi bir destekçidir.
Sütün kilo vermeye olan katkıları olumludur. Çünkü günde 2 bardak süt içildiği zaman yağlardan ve kilolardan kurtulma şansı ortaya çıkar. Özellikle ay sonu geldiği zaman 2-3 kilo kadar kilo kaybı yaşayabilirsiniz. Sütün sağladığı protein, kalsiyum ve kan şekeri dengesi bölgesel yağ yakımı için kullanılmaktadır.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Sütü akşam yatağa gitmeden iki saat önce içmek, içeriğindeki laktik asit sayesinde daha kolay ve daha rahat uyumayı sağlar. Kilo problemi olanların bu şekilde tüketmelerini tavsiye etmeyiz çünkü uyku yağlanmayı artırır. Kilo problemi olanlar sütü yemekten önce içebilirler.
Süt, içmek sizi tok tutacaktır.Yatmadan önce süt içmek uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Çünkü bu, rahatlamanıza ve yatmaya hazırlanmanıza yardımcı olan bir gece ritüelidir.
Eğer düzenli ve dengeli şekilde ele alınır ise her gün süt içmek sağlık açısından oldukça faydalıdır. Özellikle fosfor ve magnezyum içeriği sayesinde birçok farklı hastalığa karşı önlem alma şansı verir. Bunlar içerisinde özellikle şeker hastalığı riskini önemli oranda azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri