Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder. Uzun yol öncesi araç kontrolünün bir parçası olarak araç motor yağı mutlaka kontrol edilmelidir.
Vücut Yağ Oranı size vücudunuzdaki yağın gerçek ağırlığının bilgisini verir. Vücut Yağ oranı için gerekli bilgiler kilo, boy; bel, boyun, kalça (sadece kadınlar için) çevresi ölçümleridir. Bel çevresi ölçümü belin en ince yerinden, boyun ölçümü adem elması üzerinden, kalça en kalın bölgeden ölçülmelidir.
Motor yağ çubuğunu yatay bir şekilde tutarken, temiz bir kağıt parçasıyla sildikten sonra, iki çizgi göreceğiz. Birisi minimum seviyeyi gösterir diğeri ise maksimum seviyeyi gösterir. Yağ çubuğu seviyesinin ikisinin ortasında olması halinde veya maksimuma yakın taraflarda ise bir sorun teşkil etmez.
Yağ çubuğunun ucuna doğru, bazen aralarında çapraz çizgilerin bulunduğu iki çizgi göreceksiniz. Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır.
Motor yağı seviyesi, motor yağı ölçme çubuğunun üzerinde bulunan iki çizgi arasında olmalıdır. Araç motorundaki yağ seviyesi her 1000 kilometrede bir kontrol edilmelidir. Her kontrolde motor yağı seviyesinin aynı olması bir sorun olmadığını gösterir.
İlgili 33 soru bulundu
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Motor yağı kontrolü, düz bir zeminde araç soğukken yapılmalıdır. Bu şekilde mevcuttaki yağ süzülerek daha doğru değer verecektir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Motor Yağ Çubuğu İki Seviye Arası Kaç Litredir? Motor yağ çubuğunda belirtilen olması gereken yağ miktarı ile ilgili maksimum ve minimum seviyeyi gösteren çizgilerin arası genel olarak 1 litredir.
Her araç sahibi kendi aracının motor yağı seviyesini kontrol edebilir. Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder.
Arabanın yağı biterse veya motor yağı herhangi bir nedenle mikro parçacıklar biriktirirse parçalar arasında sürtünme artacaktır. Böyle bir durumda parçaların kısa zamanda hasar görmesi ve motora da zarar vermesi muhtemeldir.
Motor Yağının Ömrünün Bittiğini Nasıl Anlarız? Yağ bittiğinde veya yağın koruyucu özelliği kaybolduğunda araçtan vuruntuya benzer sesler gelebiliyor. Bu şekilde de yağın ömrünü doldurduğu anlaşılabiliyor. Yağ ömrünün dolup dolmadığını anlamanın bir diğer yolu ise gözle kontrol.
Motor yağı eksilmesi araç için önemli bir sorundur. Eğer motor yağındaki eksilme zamanında fark edilmezse motorda “yatak sarması” denilen durumun oluşmasına sebep olabilir. Aynı zamanda motor yağının eksilmesi araç çekişinin düşmesine de neden olacaktır.
* Vücut yağ oranı, senin ağırlığına göre vücudunda yüzde kaç oranında yağ bulunduğunu gösterir. Vücudundaki yağ oranı, ağırlığın ile orantılı olarak artar ve azalır. Bu değerlendirmede, kadınlarda 4.2 kg., erkeklerde ise 5.8 kg.'lık bir sapma görülebilir. Sporcular ve hamileler bu değerlendirmenin dışında tutulur.
Yemeklerden ve aşırı sıvı alımından en az 3 saat sonra ölçümün gerçekleştirilmesi faydalıdır, hatta aç karna yapılan ölçümler daha nitelikli sonuçlar sunabilir.
Bununla birlikte araç motorunun düzgün bir şekilde belirli bir standartta işlevini yapması için 4 litre motor yağı kullanılması gerekir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Motor Sıcakken Yağ Değişimi Yapılır Mı? Motor sıcakken yağ değişimi için bir süre ılıması beklenmelidir. Ardından yağ karteri üzerindeki tıpa açılarak eski yağın geniş bir hazneye boşaltılması gerekecektir. Bu süreçte yağın tamamen akması beklenmelidir.
Yağ Seviyesi Kontrolü
İdeal yağ seviyesini çubukta yer alan iki çizgiden anlayabilirsiniz. Çubuğun üst çizgisi maksimum seviyeyi gösterirken altındaki çizgi ise minimum seviyeyi gösterir. Yağınız çubuktaki iki çizgi arasında yer alıyorsa yağ ideal düzeydedir.
Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Sakıncası vardır. krank mili kartere her vurduğunda belli bir miktar yağ yağlama görevini üstlenir.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Yağ değiştirme işlemi motor sıcakken başlar. Yağ değişimi için gelen motorun yağı sıcaktır. Sıcak değilse çalıştırılıp ısıtılır. Motor durdurulduktan sonra yağın süzülmesi için bir miktar beklenir.
Aracınızda yağ kontrolü yapmak için en iyi zaman, motor soğukkendir. Bu sizin için basit bir cevap yada uygulama olabilir. Bununla birlikte, yağ kontrolünü motor sıcakken de yapabilirsiniz, ancak motoru stop ettikten 15 dakika sonra. Bunun nedeni yağın yağ tavasına yavaşça geri dökülmesidir.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri