Beyin anjiyosu genellikle sedasyon altında yapıldığı için işlem sırasında hasta fazla bir şey hissetmemektedir. Katater yerleştirilirken baskı, kontrast madde verilirken sıcaklık hissi yaşanabilir. Beyin anjiyosundan sonra hastanın birkaç saat düz yatması istenmektedir.
Anjiyo işlemleri yapılırken hasta herhangi bir şekilde uyutulmuyor. Yapılacak olan bölgeye lokal anestezi uygulanarak hastanın o bölgesi uyuşturuluyor. Bunun yanı sıra hastaya farklı ilaçlar verilerek ağrının azalması sağlanabiliyor. Kısa süren bir işlem olmasından dolayı hastanın uyutulmasına gerek duyulmuyor.
Beyin anjiyosu bir-üç saat aralığında tamamlanır. Birkaç saat hastanede gözlem altında kalmanız istenir. Ardından evinizde istirahat edebilirsiniz. İşlem sonrasında ilk gün kasık bölgesinde hafif ağrı görülebilir.
Anjiyo işlemi sırasında genellikle anestezi kullanılmaz, vücuda girilecek olan el veya kasık bölgesi uyuşturulur ve dezenfekte edilir. Sonrasında hangi bölgeden girilecekse oradaki atardamara bir kanül yerleştirilerek giriş yolu açılır.
Bu işlemin zararı oldukça azdır. İşlem esnasında X ışını kullanıldığından (modern anjiyografi cihazları ile radyasyon dozu belirgin azaltılmıştır) işlem süresine bağlı olarak radyasyon maruziyeti olmaktadır. Ayrıca damar girişi yapılan kasık veya kol bölgesinde kanama, kan toplanması veya enfeksiyon gelişebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Günlük olarak alınan ilaçlar bildirilir. Kontrol amacıyla bazı kan testleri yeniden yapılabilir. İşlem sırasında hastanın aç olması gerekir. Bu nedenle, işlemden önceki geceden itibaren yemek yenmemesi gerekir.
Şah Damarı Darlığı: Baş ve / veya boynunda daralmış veya tıkalı (kapalı) atardamarı olan hastaları değerlendirmek için beyin anjiyosu istenir.
Bunun yanında klasik anjiyoda da risk son derece düşüktür. Ölüm, kalp krizi, felç gibi önemli komplikasyonların (istenmeyen olay) oranı 5/10.000 ile 1/1000 arasındadır.
Anjiyo ağrılı bir işlem midir? Belki işlem sırasında kasığa ya da el bileğine, kola yapılacak anestezik iğnenin batması hissedilebilir. Bunun dışında girişimsel işlemler ağrılı değildir. Anjiyo sonrası ağrı oluşursa doktorun verdiği ağrı kesiciler kullanılabilir.
Hastanın durumunda herhangi bir komplikasyon veya kalp krizi ihtimali söz konusu ise hastanede gözlem altında olmanız istenecektir veya doktorunuz yalnızca önlem amaçlı da bir gün hastanede bulunmanız gerektiğini belirtebilir.
Beyin anjiyosu ne kadar sürer? Beyin anjiyosu yaklaşık olarak 1 saat arasında sürmektedir. Ancak işlem sonrası hastalar birkaç saat gözlem altında tutulabilir.
MRG anjiyografi sayesinde damar daralması, tıkanıklığı ve balonlaşması gibi pek çok damar hastalığının tanısı ve tedavisi yapılabilir.
Son yıllarda teknoloji ve tıp dünyasında yaşanan hızlı gelişmeler, beyin ve sinir cerrahisinde yepyeni bir döneme girilmesini sağladı. Öyle ki, beyin ameliyatlarında ölüm riski yüzde 25-30'lardan yüzde 2'lere geriledi!
Anjiyo uygulaması tamamlandıktan sonra, hasta gün boyunca gözetim altında tutulur. Ameliyatın ardından borular çıkartılmaz. Hastanın durumu incelenerek doktor tarafından taburcu olmasına veya birkaç gün daha hastanede istirahat etmesine karar verilebilir.
DSA yapılırken kasıktan bir karakter ile girilerek beyin damarlarına kadar katater gönderilir ve ucundan kontrast madde verileri röntgende damarların görülmesi sağlanır. Beyin tomografi (BT) anjiografide ise koldaki herhangi bir damar yolundan kontrast madde verilir ve beyin tomografisi çekilir. çok kısa bir işlemdir.
Hastalar anjiyodan korkmasın, ölüm riski oldukça düşük, hatta olmayan bir tetkiktir.'' Anjiyo sonucuna göre hastaya uygulanacak tedavi yöntemlerinin tartışıldığını belirten Doç. Dr.
İşlem bittikten sonra hasta hemen ayağa kalkabilir, oturur, tuvalete gidebilir, elini bile kullanabilir. Hastalar 2,5-3 saat içinde taburcu olabilir. İsterlerse aynı gün işine geri dönebilir.
- Böbrek yetersizliği olan hastalar, - Sol kalp yetersizliği olanlar, - Kişinin ateşi var ise, - Bazı kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda anjiyo yapılması sakıncalı bulunmaktadır.
Anjiyo bir cerrahi işlem midir? Hayır. Göğüs açılarak yapılmadığından ve herhangi bir yara oluşmadığından dolayı cerrahi işlem olarak kabul edilmemektedir. İşlem süresi ameliyata göre çok daha kısadır.
El bileğinden yapılacak anjiyo işleminden önce hastanın cilt altı lokal anestezi ile uyuşturulur. 3 mm'lik bir kesi olduğu için hasta ağrı ve acı hissetmez.
Genç yaştaki kişilerin göğüs ağrısı şikayeti varsa, bir takım klasik testlerin ardından anjiyo kararı alınabilir. Her zaman klasik anjiyo yapılmasına gerek olmuyor.
Boyun damar darlıkları için yapılan stent tedavisi, tecrübeli girişimsel nöroradyoloji uzmanları tarafından yapıldığında oldukça güvenli ve düşük riskli bir işlemdir. Pıhtı koruyucu filtre kullanılarak ve nöroradyologlar tarafından yapılan şah damarı stentleme işleminin riski %1'in altındadır.
Beyinde damar tıkanıklığı, sıklıkla genellikle ateroskleroza bağlı damar içinde plak birikimi sonucunda görülür. Buna halk arasında damar sertliği de denmektedir. Bu birikme zamanla damarları daraltabilir ve beyne giden kan akışını azaltabilir. Beyne giden kan akışı azaldığında da felç riski doğar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri